Hlavní navigace

Potřebuje vodit k lékaři maminku, zaměstnavatel ale vyhrožuje výpovědí

4. 11. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Pokud se staráte o svého člena rodiny, který je na vaší pomoci závislý, ale v práci kvůli tomu máte problémy, dozvíte se, na co máte právo.

Paní Aleně je 74 let. Je to bystrá paní, ale tělo jí už neslouží jako za mlada. S pomocí berlí dokáže ujít několik desítek metrů, ale delší chůzi už zvládá jen s velkými obtížemi. Žije v nájemním bytě v Hranicích na Moravě. O přemístění do domova důchodců nechce slyšet její syn Josef, který se o svoji maminku stará. Jeho bratr žije v USA, otec zemřel, a je tak jediným žijícím příbuzným v okolí.

Josef má svoji rodinu a žije v nájemním bytě ve stejném městě. Ideální by bylo mít dům nebo větší byt, do kterého by si maminku mohl vzít. Potřebné peníze ale nemá ani jedna, ani druhá strana, tak své mamince alespoň často pomáhá. Na jednu stranu záslužná činnost má svá úskalí, pokud nepatříte mezi lidi, kteří jsou pány svého času.

Návštěva lékaře? Nepovoluje se

Vyučený elektrikář Josef o práci nemá nouzi a hodně jej baví. Jenže se práci nemůže věnovat tak, jak by chtěl. Zdraví maminky, žijící na druhé straně města a vyžadující jeho občasnou pomoc, začíná být přítěží pro jeho zaměstnavatele.

Maminku doprovází na různá vyšetření a lékařské prohlídky, chodí na nákupy, nebo jí pomáhá v domácnosti. Zatímco nákupy a pomoc v domácnosti zvládá se svojí rodinou ve večerních hodinách a o víkendech, dostat se do ordinace až odpoledne nebo večer je takřka nemožné. Ne ve veřejném zdravotnickém zařízení.

Právě doprovázení jeho maminky k lékaři je trnem v oku zaměstnavatele Josefa. Nevidí to rád a panu Josefovi to dává čím dál více najevo. Problém je i časový, k jednomu speciálnímu vyšetření musí jeho maminka občas jezdit do Fakultní nemocnice v Olomouci, a to je už výlet na celý den a pořádná překážka k práci.

S tímto problémem se setkáváme stále častěji. Zaměstnanec má samozřejmě nárok na volno, pokud musí navštívit lékaře. Měl by však využít služeb lékaře co možná nejdostupnějšího z hlediska časové náročnosti ošetření, případně lékaře, kterého mu smluvil zaměstnavatel. Volno je garantováno na nezbytně nutnou dobu, pokud nelze návštěvu odložit mimo pracovní dobu. Proplacena je pak pouze doba nutná k návštěvě nejdostupnějšího lékaře, komentuje popisovaný případ pro server Měšec.cz Ondřej Preuss z právního serveru Dostupnyadvokat.cz.

Jen nejdostupnější lékař v okolí

Problém s překážkami v práci definuje § 199 zákoníku práce: Nemůže-li zaměstnanec konat práci pro jiné důležité osobní překážky v práci týkající se jeho osoby… je zaměstnavatel povinen poskytnout mu nejméně ve stanoveném rozsahu pracovní volno a ve stanovených případech i náhradu mzdy nebo platu. Náhrada mzdy nebo platu přísluší ve výši průměrného výdělku.

Nařízení vlády č. 590/2006 Sb. pak přesně popisuje, co překážkou v práci je. Pro Josefa máme dobrou zprávu, na doprovod jeho maminky k lékaři nařízení pamatuje v bodě 8:

Pracovní volno k doprovodu rodinného příslušníka do zdravotnického zařízení k vyšetření nebo ošetření při náhlém onemocnění nebo úrazu a k předem stanovenému vyšetření, ošetření nebo léčení se poskytne jen jednomu z rodinných příslušníků na nezbytně nutnou dobu, nejvýše však na 1 den, byl-li doprovod nezbytný a uvedené úkony nebylo možno provést mimo pracovní dobu.

Zaměstnavatel vám pracovní volno zkrátka poskytnout musí, není to jen výrazem jeho dobré vůle. A pozor, nejen pokud k lékaři potřebujete vy osobně, ale i vaší přímí příbuzní. Potvrzuje to i Ondřej Preuss: Na nezbytně nutnou dobu musí zaměstnavatel uvolnit i člověka, který je sám zdravý, ale doprovází k lékaři své blízké.

Musíte-li doprovodit člena vaší rodiny do zdravotnického zařízení k vyšetření nebo ošetření při náhlém onemocnění nebo úrazu nebo k předem dohodnutému vyšetření, ošetření nebo léčení, dostane pracovní volno jen jeden z rodinných příslušníků včetně náhrady mzdy. Pracovní volno dostanete na nezbytně nutnou dobu, nejvýše však na 1 den, byl-li doprovod nezbytný a uvedené úkony nebylo možno provést mimo pracovní dobu. V praxi se zaměstnavatel smíří s celým dnem vzhledem k čekacím dobám ve zdravotnických zařízeních.

Ovšem pozor: pokud v tomto případě budete čerpat i podporu při ošetřování člena rodiny z nemocenského pojištění, nedostanete náhradu mzdy. To je logické, jinak byste obdrželi nezákonně dvojí příjem.

Bez peněz a s výpovědí

Josef má dva problémy se zaměstnavatelem. Za prvé mu firma nechce absence v práci nijak hradit. S tím by se ještě smířil, přestože má na náhradu mzdy nárok. Závažnější je tlak, který na něj jeho nadřízený vyvíjí – hrozí mu výpovědí, pokud okamžitě nepřestane čerpat náhradní volna. Z právního pohledu zaměstnavatel ale nemá žádný důvod k výpovědi a takto podaná výpověď by byla dokonce neplatná.

Za řádně omluvenou absenci platná výpověď nehrozí. V tom zaměstnance zákon chrání, a tak by musel zaměstnavatel prokazovat, že ve skutečnosti nešlo o nezbytný doprovod k lékaři, ale např. jen návštěva restaurace či nějaké jiné služby, vysvětluje online advokát Preuss. Právní řád dokonce s doprovodem spojuje nárok na volno s náhradou mzdy na nezbytně nutnou dobu, nejvýše však jeden den, pokud jde o děti, partnera či právě rodiče zaměstnance, uklidňuje Preuss strach pana Josefa.

Zaměstnavatel přesto má jisté páky, kterými může omezit nárok pana Josefa na náhradu mzdy při návštěvě vzdálenějšího zdravotnického zařízení. Musel by panu Josefovi nebo jeho mamince zajistit či doporučit zařízení, které je dostupné mimo pracovní dobu, ovšem vždy ve vztahu ke konkrétnímu vyšetření. Pokud by toto pan Josef nerespektoval, neměl by na náhradu mzdy nárok. Jiným problémem je, že některá specializovaná centra jsou pouze v konkrétních městech, takže pacienti se cestování nevyhnou. A to je i případ jeho maminky.

skoleni_15_4

Po výpovědi běží čas, spěchejte

V případě sporů si doporučuji dopředu obstarávat podklady. Lékař tak může potvrdit, že doprovod maminky je nezbytný a že neordinuje mimo pracovní dobu, podotýká Preuss.

Pokud by nedobrá situace na pracovišti skutečně vyústila ve výpověď, musí se pan Josef aktivně bránit. Pokud byl pracovní poměr rozvázán sporně nebo nepřátelsky, běží totiž lhůta dvou měsíců ode dne, kdy měl pracovní poměr tímto rozvázáním skončit, během níž je třeba namítnout neplatnost rozvázání pracovního poměru u soudu. Josef by měl také bezodkladně sdělit svému zaměstnavateli, že trvá na dalším zaměstnání, pak mu soud může přiznat náhradu ušlé mzdy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje finančnímu poradensví v praxi a publikační činnosti na téma finanční gramotnosti.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).