Hlavní navigace

Poštová banka mění sazebník. Kde si připlatíte?

6. 10. 2016
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Od 11. října 2016 mění Poštová banka sazebník. Někde si připlatíte, jinde naopak ušetříte.

Poštová banka se v České republice věnuje už jen firmám a podnikatelům. Běžné účty ale u ní mohou mít vedené i občané, kteří si je včas založili. V Česku má jedinou pobočku v Praze na Proseku.

Banka se rozhodla změnit některé položky v sazebníku. Ty vyhlásila už 11. srpna 2016, kdy vyšel nový sazebník poplatků v platnost. Účinný je ale až od 11. října 2016.

Tuzemský platební styk

Podle dosavadního sazebníku jste za jednorázový příkaz k úhradě podaný na pobočce banky zaplatili 20 Kč. Nově si ale o 20 Kč ještě připlatíte.

Položka Cena do 10. 10. 2016 Cena od 11. 10. 2016
Platba na obchodním místě 20 Kč 40 Kč

Připlatíte si i za vyhotovení potvrzení o zrealizované platbě na požádání klienta. Dosud byl v rámci tuzemského platebního styku účtován poplatek 100 Kč a v rámci zahraničního platebního styku poplatek 200 Kč. Nově ale banka účtuje 200 Kč poplatek jak v rámci tuzemského, tak v rámci zahraničního platebního styku.

Naopak zaplatíte méně za vyhotovení fotokopie zaúčtovaného dokladu v rámci tuzemského platebního styku:

Položka Cena do 10. 10. 2016 Cena od 11. 10. 2016
Vyhotovení fotokopie zaúčtovaného dokladu 40 Kč 10 Kč

Které položky ze sazebníku zmizely?

Ve starém sazebníku jste také museli platit za položky v rámci domácího platebního styku, které se již v novém sazebníku nevyskytují, a banka je tudíž již neúčtuje. Mezi ně patří:

  • informace o nesprávně vyplněném příkazu,
  • telefonický kontakt ohledně nesprávně vyplněného příkazu.
Položka Cena do 10. 10. 2016 Cena od 11. 10. 2016
Informace o nesprávně vyplněném příkazu 15 Kč + poštovné 0 Kč
Telefonický kontakt ohledně nesprávně vyplněného příkazu 15 Kč 0 Kč

Které položky byly přidány?

Naopak v oblasti zahraničního platebního styku byly přidány poplatky za 2 položky, které banka dosud neúčtovala, a to:

  • poplatek za každý den odložení vykonání platby (maximálně po dobu 5 kalendářních dní),
  • poplatek za oznámení o nevykonaných a odmítnutých platbách.

Za každý den odložení vykonání platby do zahraničí vám banka naúčtuje 10 Kč. Stejnou částku vám naúčtuje ve chvíli, kdy vás bude muset obeznámit s tím, že vaši platbu do zahraničí nevykonala či odmítla.

Přijaté zahraniční platby

Pokud jste využívali platby ze zahraničí a často vám ze zahraničí někdo posílal peníze, s novým sazebníkem možná ušetříte. Do 10. října 2016 účtuje za příchozí platby ze zahraničí banka poplatky takto:

Položka Cena do 10. 10. 2016
Platba ze zahraničí připsaná na účet klienta Poštové banky 100 Kč
Došlá platba ze zahraničí pro klienta jiné banky 1 % – min. 150 Kč a max. 1300 Kč.

V případě došlé platby ze zahraničí pro klienta jiné banky jste tuto službu mohli využít bezplatně, pokud se jednalo o platbu ze zemí Evropského hospodářského prostoru v měnách těchto členských zemí. Mezi tyto země patří: Belgie, Bulharsko, Kypr, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Řecko, Holandsko, Irsko, Island, Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Německo, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Slovenská republika, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Itálie a Velká Británie.

Nově ale banka tyto platby zobecňuje čistě na přijaté zahraniční platby a plošně za ně účtuje poplatek 100 Kč, ať už se jedná o SEPA platbu, nebo jinou zahraniční platbu.

Odchozí zahraniční platby

Změny se týkají i plateb, které do zahraničí odcházejí. V současné době účtuje banka poplatky takto:

Položka Cena do 10. 10. 2016
Odchozí platba do zahraničí 1 %, min. 250 Kč, max. 1500 Kč
Odchozí platba do zahraničí při splnění podmínek 200 Kč
Odchozí platba do zahraničí ve prospěch klienta Poštové banky v SR 100 Kč

Abyste odchozí platbu do zahraničí měli jen za 200 Kč, musíte splnit následující podmínky:

  • Platba musí být provedena do zemí EHP.
  • Platba musí být provedena v eurech.
  • Platba musí být jen do výše 50 000 eur.
  • Musíte si zvolit poplatky SHA.
  • Účet příjemce musí být uveden ve tvaru IBAN.
  • Musí být uveden BIC kód banky.

Zkratka SHA znamená, že poplatky banky příkazce hradí příkazce a ostatní hradí příjemce. Pokud tedy vy zadáváte platbu od zahraničí, hradíte poplatky, které vám účtuje vaše banka. Vše ostatní hradí příjemce platby.

Od 11. října 2016 se ale tento systém mění. Banka zavádí v sazebníku poplatek za SEPA platbu jako takovou. Rozdíl je v tom, že kromě všech zemí Evropského hospodářského prostoru do SEPA plateb spadají ještě tyto země:

  • Švýcarsko,
  • Monako,
  • San Marino.

Poplatky bude banka účtovat takto:

Položka Cena od 11. 10. 2016
SEPA příkaz k úhradě podaný na obchodním místě 500 Kč
SEPA příkaz k úhradě podaný elektronicky 250 Kč
Přeshraniční příkaz k úhradě podaný na obchodním místě 1 %, min. 500 Kč, max. 1700 Kč
Přeshraniční příkaz k úhradě podaný elektronicky 0,9 %, min. 250 Kč, max. 1500 Kč
SEPA příkaz k úhradě a přeshraniční příkaz k úhradě ve prospěch klienta Poštové banky v SR 100 Kč

Vzhledem k takovéto změně v některých případech ušetříte, ale v jiných si sáhnete hlouběji do kapsy.

1. Evropský hospodářský prostor

Za platbu do Evropského hospodářského prostoru jste zaplatili 200 Kč při splnění bankou stanovených podmínek. Nově si banka tyto podmínky neklade, země EHP shrnula pod SEPA platbu, ale poplatek zvedla na 500 Kč za příkaz podaný na obchodním místě a 250 Kč za elektronický příkaz. Pokud tedy posíláte peníze někomu na účet do zemí EHP, připlatíte si dle způsobu o minimálně 50 Kč.

2. Monako, Švýcarsko a San Marino

Pokud posíláte peníze do těchto zemí, banka je do 10. října účtuje jako klasickou platbu do zahraničí. Sazba je 1 % z posílané částky. Minimum je 250 Kč, maximum 1500 Kč. Nově za platbu do těchto zemí zaplatíte 250 Kč při elektronicky podaném příkazu a 500 Kč při příkazu podaném na obchodním místě. Pokud byste posílali částku do 25 000 Kč, nic se pro vás nemění. Platili byste 250 Kč nyní i po změně (za předpokladu elektronicky podaného příkazu). Pokud ale posíláte vyšší částky, tak zde od 11. října 2016 ušetříte (opět za předpokladu použití elektronického příkazu). Banka vám už totiž nebude účtovat procenta z částky, ale fixní cenu.

3. Ostatní země

V případě odesílání peněz do zahraničí do jiných zemí jste dosud platili 1 % z posílané částky. Minimum je 250 Kč, maximum 1500 Kč. Nově závisí poplatek na tom, zda zadáváte příkaz elektronicky, nebo na obchodním místě. Pokud elektronicky, ušetříte. Místo 1 % z posílané částky banka účtuje jen 0,9 %. Minimální a maximální výše poplatku však zůstává.

U příkazu podaného na obchodním místě si ale připlatíte. Banka účtuje 1 % z posílané částky, ale místo minima 250 Kč zaplatíte minimálně 500 Kč. Maximální výše poplatku se může vyšplhat až na 1700 Kč.

skoleni_15_4

Za vyhledání v archivu si připlatíte

Někdy se stane, že potřebujete určitý doklad, který je staršího data. Doma jej nemůžete najít, ale banka jej samozřejmě uschovaný má. Pokud ale budete chtít po bance, aby archivovaný doklad vyhledala a poskytla vám jej, nově si připlatíte, a to o více než dvojnásobek.

Položka Cena do 10. 10. 2016 Cena od 11. 10. 2016
Vyhledávání archivovaných dokladů 40 Kč 100 Kč

A připlatíte si i v případě, že bude muset banka vaši platbu do zahraničí manuálně zpracovat, protože jste špatně uvedli některé údaje. K tomu nejčastěji dochází v případech, kdy v příkazu chybějí údaje, nebo jsou napsané špatně. Například nesprávně uvedete číslo účtu ve tvaru IBAN.

Položka Cena do 10. 10. 2016 Cena od 11. 10. 2016
Manuální zpracování příkazu z důvodu chybějících nebo nesprávných údajů 100 Kč + poplatky zahraniční banky 200 Kč + poplatky zahraniční banky

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).