Hlavní navigace

Fígle s podvody u aut naštvaly pojišťovny, nachystaly proto past

22. 3. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Vytřískat z dopravní nehody víc? Pár fíglů existuje, využití je ale zapovězené. Pojišťovny se propojily a pořídily nástroj, který podvody pomůže odhalit.

Přivydělat si drobným pojistným podvodem na své autonehodě už nebude tak lehké. Česká asociace pojišťoven (ČAP) totiž vytvořila a zprovoznila nový systém pro odhalování pojistných podvodů. 

Krize přeje podvodům

A že jich není málo. Skutečný počet pojistných podvodů pochopitelně zjistit nelze. Stejně jako přesný trend vypovídající o tom, zda a jak moc se jejich počet zvyšuje. Zjistit lze jen to, jak se daří pojišťovnám tyto podvody odhalovat.

Celková výše hodnoty prokázaných pojistných podvodů významně stoupla z předloňských 625 milionů Kč o celých 34 %, uvádí zpráva ČAP s tím, že nejvíce se podvádělo tradičně v pojištění motorových vozidel, kdy se v roce 2011 prošetřovalo o 47 % podezřelých případů více než v předchozím období.

Celkově tedy hodnota odhalených pojistných podvodů dosáhla téměř hranice 840 mil. Kč.

Podle Ondřeje Karla, specialisty pro prevenci pojistných podvodů ČAP, je důvodem častý výskyt podvodů u nehod do hodnoty 100 tis. Kč, ke kterým není nutné přivolávat Policii ČR.

Pokusy o podvod ale rostou i v oblasti pojištění majetku a odpovědnosti, kde celková výše prokázané hodnoty stoupla o 58 %.

Tento nárůst má ve značné míře na svědomí několik závažných podvodů v pojištění podnikatelů, ve kterém nárokované hodnoty dosahují vysokých částek.

V oblasti pojištění osob došlo k odhalení 1046 podvodů v hodnotě nad 82 milionů Kč.

Nejčastěji se z pojišťoven snaží lidé vylákat neoprávněné plnění přes produkty úrazového pojištění a pojištění denních dávek odškodného.

Bič na vynalézavost

Špatná ekonomická situace ale nenutí šetřit jen domácnosti. Pojišťovny se také začínají poohlížet po možnostech, jak zapracovat na svých financích. Proto nově využijí možnost výměny informací o protiprávním jednání pomocí Systému pro výměnu informací o podezřelých okolnostech (SVIPO), který provozuje právě ČAP.

Cílem SVIPO není nahradit dosud užívané systémy a metody na úrovni jednotlivých pojišťoven, ale systematicky odhalovat podvody, které jsou páchány napříč trhem, a doplnit tak v současné době využívané metody, uvedl Tomáš Síkora, výkonný ředitel ČAP, a doplnil, že nástroj se zaměřuje na podvody, které se z pohledu jedné pojišťovny nemusí na první pohled jevit podezřele a k jejich odhalení je třeba mít informace o škodách daného subjektu u jiných pojistitelů.


Zdroj: Statistiky ČAP

Z počátku bude systém detekovat podvody v oblasti pojištění motorových vozidel, časem by se měl implementovat i do dalších oblastí pojištění. 

Co je pojistný podvod?

Pojistný podvod je společensky škodlivé jednání spočívající v uvádění nepravdivých nebo hrubě zkreslených informací za účelem vylákání neoprávněného plnění od pojišťovny.

Tento trestný čin má horní trestní sazbu nastavenou na 10 let odnětí svobody.

Podle informací ČAP bývá za tyto podvody každý rok odsouzeno cca 200 až 300 lidí, většinou k podmínečnému trestu.

Co vám neprojde?

Nový systém pomůže odhalovat podvody, které jsou páchány v několika pojišťovnách současně, a na úrovni jednotlivých pojišťoven na ně většinou přijít nelze:

  • Vícenásobné uplatnění stejné škody v případě zatajeného vícenásobného havarijního pojištění či v případě fingovaných škod různými škodícími vozidly pojištěnými povinným ručením.
  • Opakovaný výskyt subjektů či objektů ve škodách, tedy pokud osoby či vozidla opakovaně figurují ve škodách různých pojišťoven (ať už ve stejných či různých rolích).
  • Opakovaný výskyt dvojice subjektů či objektů, tedy v případě, že pojistnou událost způsobují  shodné osoby ve více případech či stejná vozidla ve více případech.
  • Vysoká četnost škodu subjektů či objektů, která přesahuje pravděpodobnost nahodilosti.
  • Uplatňování plnění na vozidle, kde byla likvidována totální škoda.

Jak to funguje?

A jak systém funguje? Pojistitelé do něj budou vždy za určitou periodu posílat data – přesněji údaje o pojistných událostech v raném stádiu likvidace. SVIPO informace porovná a vyhledá podezřelé pojistné události. Po zpracování dat je pak odešle jednotlivým pojistitelům k prověření.

Kde na SVIPO narazíte?

Aktuálně systém používá 9 z 13 pojistitelů motorových vozidel. Přesněji je to Allianz pojišťovna, Axa pojišťovna, Česká podnikatelská pojišťovna, Česká pojišťovna, ČSOB Pojišťovna, Generali Pojišťovna, Hasičská vzájemná pojišťovna, Kooperativa pojišťovna a Uniqa pojišťovna.

dan_z_prijmu

Není ale moc důvodů, proč by zbylé nevyjmenované pojišťovny měly se zapojením do systému výrazně váhat.

Šetří se všude a při cenové válce, která na trhu s pojištěním motorových vozidel panuje, je pro pojišťovny „politicky“ výhodnější zacílit na podvodníky než zvyšovat pojistné.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).