Hlavní navigace

Levný plyn vám prodají elektrárny a s plynaři ušetříte za elektřinu

2. 7. 2010
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

S prázdninami přišlo také zdražení plynu. Od roku 2007 podobné zprávy nemusíme přijímat fatalisticky, můžeme změnit dodavatele. Trh by mohly rozhýbat nové nabídky gigantů.

Zatímco v minulém roce ceny energií klesaly, letošní rok se vyznačuje návratem do starých kolejí. Nejnovějším důkazem jsou nové ceny za plyn platné od 1. července. Společnost RWE Transgas zvýšila od včerejška ceny zemního plynu pro domácnosti v průměru o 4,9 %. Konkurenční E.ON zvýšil cenu domácnostem i podnikatelům ještě více, o 6 %. Cena plynu se tak u velkých dodavatelů nemění jen u Pražské plynárenské.

I když i tam je otázkou, jak dlouho ceny na současné úrovni podrží. Na zvýšení ceny plynu totiž tlačí podle zástupců společností nejvíce oslabující koruna, která je vůči americkému dolaru na nejnižší úrovni za posledních 15 měsíců a obrat k posílení momentálně nic nenaznačuje.

Stejně tak na růst ceny plynu pro koncového spotřebitele tlačil vývoj na světových trzích s touto komoditou. Během 2. čtvrtletí roku 2010 totiž cena za milión britských termálních jednotek (obchodní jednotka zemního plynu na burze) rostla a atakovala několikaměsíční maxima. Důvodem k tomu byla pravidelná zpráva americké vlády o stavu zásob z kraje června, která ohlásila menší růst zásob zemního plynu, než trh očekával. I když byl tento nárůst z počátku června později korigován, stále zůstala cena na nadprůměrnou hodnotou posledních měsíců.

Vývoj ceny zemního plynu na burze od roku 2009:

Zdroj: WTRG Economics

Když se vrátíme zpět na český trh, zjistíme, že nastíněný vývoj bude mít za následek růst cen pro domácnosti maximálně v desítkách korun měsíčně. Podle údajů společnosti RWE Transgas totiž průměrná domácnost, která používá plyn na vaření, ohřev vody a vytápění, zaplatí o sto korun více. Pokud ale plyn používá pouze na vaření, zvednou se jí náklady podle propočtů společnosti o pouhé čtyři koruny. Přečtěte si také: Co by vás přivedlo ke změně banky?

Můžete změnit dodavatele

V reakci na nastíněné změny se nabízí závěr o nebohém spotřebiteli, který s cenovou politikou energetických společností nic nezmůže. Není to úplně tak. Již od roku 2006, respektive 2007 došlo totiž k liberalizaci trhu energií v Česku (2006 – liberalizace trhu s elektřinou; 2007 – plyn). Domácnosti (pro podniky byl trh liberalizován již dříve) mají možnost volby, i když je třeba dodat, že jen částečně. Cena plynu a elektřiny se totiž skládá ze dvou základních složek. Cenu za energie lze tak rozdělit na část regulovanou a neregulovanou.

O regulaci první části ceny pro konečného spotřebitele se stará Energetický regulační úřad (ERU). Ten, zjednodušeně řečeno, reguluje tu část ceny energie, kterou lze označit jako cenu za distribuci. Distribuční sítě jsou totiž vždy v jednotlivých územích vlastněny jedinou společností, která tak na distribuci energie získává monopol.

Podíl regulované složky na konečné ceně pro domácnosti odhaduje ERU u elektřiny na méně než 50 % (i když upozorňuje na značné rozdíly mezi jednotlivými sazbami – někde může tento podíl spadnout až k 20 %). U zemního plynu je 65 % ceny pro domácnosti tvořeno obchodem a cenou komodity, tedy tím, co si určuje prodejce, jehož cenu ERU nereguluje. U elektřiny tvoří neregulovanou část ceny tzv. silová elektřina.

A právě v cenách neregulovaných složek si konkurují ty části energetických firem, které mají na starosti obchod. A tady se nabízí prostor pro spotřebitele, kde může ušetřit. Vzhledem k rozmanitosti sazeb a nabízených tarifů není úplně jednoduché se v nabídce zorientovat. Vyčleníte-li si ale trochu času a úsilí, může vám pomoci třeba cenový kalkulátor na webu ERU, který porovnává nabídky jednotlivých společností po zadání konkrétních údajů. Můžete si tak na základě vaší skutečné spotřeby najít pro vás nejlevnějšího dodavatele elektřiny.

V případě, že se ke změně dodavatele odhodláte, počkáte si na nové podmínky odběru energie minimálně tři měsíce. Taková je totiž zákonem stanovená maximální doba výpovědní lhůty. U starších smluv ale mohou platit ještě dřívější podmínky, a smlouvu tak nevypovíte dříve než za půl roku.

Kdo vám může dodávat elektřinu:

  • BICORN, s.r.o.
  • BOHEMIA ENERGY entity, s.r.o.
  • ČEZ Prodej, a.s.
  • E.ON Energie, a.s.
  • Lumen Energy, a.s.
  • Nano Energies Trade, s.r.o.
  • Pražská energetika, a.s.
  • RSP Energy, a.s.
  • RWE Energie, a.s.
  • United Energy Trading, a.s.

Kdo vám může dodávat plyn:

  • BOHEMIA ENERGY entity, s.r.o
  • Conte, s.r.o.
  • ČEZ Prodej, a.s.
  • E.ON Energie, a.s.
  • Jihomoravská plynárenská, a.s.
  • LAMA INVESTMENTS, a.s
  • Lumius, s.r.o.
  • Pražská plynárenská, a.s.
  • QUANTUM, a.s.
  • RWE Energie, a.s.
  • Severomoravská plynárenská, a.s.
  • Východočeská plynárenská, a.s.

Zdroj: eru.cz

Co přinese souboj gigantů

O tom, že se konkurenční prostředí v dodávkách energií začíná rozvíjet svědčí také aktivity dvou energetických gigantů, které svou nabídku rozšířily přesně tak, aby situaci znepříjemnily jeden druhému, což je pro zákazníky vždy dobrá zpráva. Nedávno tak společnost ČEZ začala nabízet plyn a naopak do té doby u nás pouze plyn nabízející RWE rozšířilo svou nabídku o dodávky elektrické energie.

Porovnání ceníkových cen za kWh u tarifu pro domácnosti D02d (v Kč; regulovaná + neregulovaná cena dohromady)
Společnost Cena za kWh Cena za 300 kWh
ČEZ 4,35 1305
RWE 4,18 1254

Zdroj: Ceníky společností

dan_z_prijmu

Tyto své nové aktivity doplnily obě společnosti také o bonusy pro nové zákazníky. RWE tak novým zákazníkům nabízí do konce srpna dodávky elektřiny u běžného tarifu s 10% slevou (u ostatních tarifů je sleva 5 %) oproti podmínkám u současného dodavatele, a tuto cenu garantuje až do roku 2011. Dále pak noví zákazníci mohou získat jednorázový bonus. Za uzavření smlouvy s distribučním tarifem D01d a D02d nabízí 200 Kč, u ostatních tarifů je tento bonus dvojnásobný. Dalších 100 Kč můžete získat za svolení k inkasu. U toho ale hrozí bezplatné úvěrování příjemce na váš úkor. Více: Platby inkasem se často zneužívají k vlastnímu úvěrování

Komentář analytika společnosti Atlantik Milana Vaníčka k novým nabídkám

Domníváme se, že krátkodobě mohou obě dvě nabídky  rozhodně pomoci (vliv na ceny – zvýšená konkurence). Oba dva subjekty využily propadu cen na trhu, a proto dávají nižší ceny než konkurence (a to u obou komodit). Samozřejmě, že z logiky věci musí být levnější, když otevírají nový business. To už se projevuje, když k ČEZu přešlo v plynu více než 10 tis. zákazníků. Na druhou stranu nikdo neví, do kdy bude v plynu spotový plyn levnější než dlouhodobá formule na plyn (dle derivátů ropy). Domníváme se, že bude ČEZ přebírat více zákazníků v plynu než RWE v elektřině. Pro obě dvě společnosti bude ten nový business spíše doplňkem. Dlouhodobě si nemyslíme, že by bylo RWE v elektřině levnější než ČEZ, teď to být může, protože si zajistili výhodně elektřinu, navíc musí dávat zaváděcí cenu (tlak na marži, ta se v budoucnu také zvedne).

ČEZ na to jde stejně, ale smlouvu musíte uzavřít nejpozději do konce července. Novým zákazníkům, kteří od něj budou chtít odebírat plyn, garantuje v porovnání s ceníky konkurentů minimálně 5% slevu až do konce roku 2011 (ceny jsou vyhlašovány vždy čtvrtletně). Novým zákazníkům ČEZ slibuje také jednorázový limit ve výši 500 Kč. Za zhruba měsíc, kdy tato kampaň běží, hlásí ČEZ více než deset tisíc zákazníků, kteří s ním podepsali smlouvu na odběr plynu.

Změnili jste někdy dodavatele energií?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je redaktorem serveru Peníze.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).