Hlavní navigace

Placení kartou na internetu bude bezpečnější

16. 9. 2004
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Bojíte se platit kartou na internetu? Už nebudete muset! Karetní asociace Visa a MasterCard připravily bezpečné řešení pro zákazníka, obchodníka i banku. Největší české banky ho nabízejí už i u nás. Kolik stojí jeho zavedení do internetového obchodu?

Zatímco ve vyspělém internetovém světě je přibližně 70 až 80 % obchodních transakcí zaplaceno platební kartou, v České republice se karetní operace pohybují na úrovni 3 % z obratu. Na vině nejsou jen vysoké poplatky, ale i strach a nejistota zákazníku, kteří volí raději přímou platbu z účtu, dobírku nebo hotovou platbu při předání zboží.

Největší obavy plynou z možného zneužití čísla platební karty obchodníkem. Platební asociace Visa a MasterCard se proto spojily a připravily celosvětově jednotný systém zúčtování karetních transakcí na internetu – 3D-Secure, v němž číslo karty předává zákazník přímo bance obchodníka, nikoli obchodníkovi samotnému.

Jak 3D-Secure funguje

Vybere-li si zákazník v internetovém obchodě zboží a rozhodne-li se ho uhradit platební kartou, je přesměrován na stránku banky obchodníka, kde vyplní a odešle platební údaje. Banka si nechá objednávku odsouhlasit obchodníkem a „přeptá“ se karetní asociace, zda je karta zařazena do systému 3D-Secure. V případě, že dostane zápornou odpověď, pokračuje autorizací platby a oznámením výsledku transakce (proběhla úspěšně nebo platba nebyla autorizována).

Je-li karta v 3D-Secure zapojena, zašle obchodníkova banka žádost o autentizaci (ověření) karty přes prohlížeč zákazníka do banky zákazníka. Zákazníkova banka požádá svého klienta o zadání hesla (či jinou formou kartu autentizuje – ověří) a výsledek vrátí přes prohlížeč klienta do obchodníkovy banky. Proběhne-li vše úspěšně, dokončí se běžné ověření transakce a blokace prostředků na účtě zákazníka.

Zjednodušeně řečeno – zákazník, který nakupuje zboží nebo službu na internetu, je ze stránek obchodníka přesměrován na stránky obchodníkovy banky, a pokud je jeho karta zařazena do 3D-Secure, je přesměrován se na stránky své banky. Po vyplnění všech formulářů s hesly, čísly karet a kódy je vrácen na stránky obchodníka.

3D-Secure je všude tam, kde najdete loga:

Verified by Visa
MasterCard Secure Code

Jaké karty lze k platbě použít

K platbě na internetu lze v zásadě použít veškeré platební karty, u nichž jejich vydavatelská banka placení na internetu neblokuje (a samozřejmě jen tehdy, jsou-li dostatečně kryté, mají dostatečný a nevyčerpaný limit apod.). Přestože naprostá většina českých bank nedovoluje používat elektronické karty (VISA Elektron, Maestro), technicky vzato i ty lze pro platby na internetu využít.

Oprava: Platební kartu ČSOB VISA Electron nelze použít k platbán na internetu.

3D-Secure jen na půl

Přestože dvě banky již akceptaci platebních karet přes internet v systému 3D-Secure již nabízejí (ČSOB a Česká spořitelna) a třetí ho již má připravený (Komerční banka), čeští klienti si plných výhod bezpečného systému zatím příliš neužijí – na zapojení karet do 3D-Secure ještě není připravena žádná z našich bank. Podle slov České spořitelny si budou muset její klienti minimálně jeden rok počkat.

Přestože zapojení platebních karet do systému je hudbou budoucnosti, už pouhé zavádění má pozitivní vliv – za případné škody vzniklé neoprávněnou transakcí nese zodpovědnost vydavatelská banka karty, která nebyla zapojena do 3D-Secure. Obchodník, který je do bezpečného systému zapojen, ani jeho zákazník se nemusí o své peníze bát.

Systém „ryze“ český

Přestože platby na internetu jsou mezinárodní záležitostí, žádná z českých bank, která systém nabízí, nedokáže pracovat s jinou měnou, než s českou korunou. Snadno se tak může stát, že zákazník si vybere zboží za 100 euro, obchodník mu částku přepočítá na české koruny, tu zinkasuje, a banka zákazníka použije jiný kurz, připočte poplatek za konverzi a z účtu strhne o několik euro více.

Pro obchody: kolik zaplatíte

Chcete-li si zřídit ke svému internetovému obchodu možnost akceptace platebních karet a využít možností internetu k získávání zákazníků z celého světa, musíte počítat s nemalými náklady.

Vedle nákladů na implementaci akceptačního rozhraní se setkáte i s poplatky za zřízení akceptačního místa – u České spořitelny zdarma, ČSOB i Komerční banka si účtují 13 200 Kč.

Zatímco Česká spořitelna se chlubí nulovými měsíčními poplatky, např. u ČSOB zaplatíte měsíčně 150 Kč a navíc standardně musíte mít u banky vedený podnikatelský účet.

Posledním nákladem jsou poplatky za provedené transakce. Všechny tři banky je uvádějí v procentech z inkasované částky a nepočítají si minimální ani paušální poplatek při transakci. Jeho výše se odvíjí od průměrné výše transakce, objemu transakcí a v neposlední řadě od oboru podnikání. Záleží na vyjednávací schopnosti obchodníka a jeho významu, neboť banky sazby vždy vyjednávají individuálně.

skoleni_15_4

Například u České spořitelny na poplatku zaplatíte v průměru 2,5 % z objemu transakce a mělo by to být méně, než by zaplatil obdobný obchodník v kamenném obchodě. ČSOB si zpravidla účtuje 2,5 až 3,5 % a Komerční banka 3 až 3,5 %, ale je ochotna snížit v případě, že průměrná transakce přesahuje 5000 Kč, až ke 2 %, naopak při průměrných transakcích kolem 100 Kč poplatek zvyšuje ke 4 %.

Uvedené sazby jsou skutečně pouze orientační. Nejmenovaný internetový obchodník s mobilními telefony dostal u České spořitelny poplatek ve výši 2,25 %, což bylo méně, než měl u ČSOB, ovšem zároveň transakce autorizované přes eBay jsou zpoplatněny pouze 1,25 %.

Jak platíte na internetu nejraději?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).