Hlavní navigace

Pětistovka za založení účtu. Banky chtějí nové mladé klienty

7. 10. 2015
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Banky lákají klienty již od studentských let. Používají k tomu různé vábničky v podobě slev, bonusů a výhod. V současné době si speciální nabídky pro studenty připravily dvě banky.

Komerční banka – novinka pro cestovatele

Balíček G2 Erasmus

Komerční banka už dlouho prodává účet G2.2, který má tyto parametry: 

  • 200 Kč za předložení platného ISIC průkazu
  • 333 Kč ročně, pokud alespoň 1× měsíčně zaplatíte kartou nebo si přes bankomat dobijete kredit

Novinkou je, že pokud si účet stihnete zřídit do konce října 2015, dostanete jednorázový bonus ve výši 500 Kč.

Další novinkou je, že banka si pro studenty, kteří často cestují do zahraničí, připravila studentský balíček G2.2 Erasmus Standard a G2.2 Erasmus Premium. Ten je nadstavbou studentského účtu G 2.2

V případě, že si založíte G2.2 Erasmus, získáte výše popsané výhody také. Od studentského účtu G2.2 se nový balíček liší v následujících bodech.

Výhody G2.2 G2.2 Erasmus
200 Kč za průkaz ISIC ano ano
333 Kč za aktivitu ano ano
Výběry z bankomatu KB bez poplatku ano ano
1 výběr měsíčně z bankomatu v zahraničí bez poplatku  ano ano
Možnost studentské kreditní karty ano ano
500 Kč při založení do konce října 2015 ano ano
Účet vedený v eurech ne ano
1 odchozí SEPA platba měsíčně bez poplatku ne ano
1 příchozí SEPA platba měsíčně bez poplatku ne ano
Cestovní pojištění na 60 dní v ceně ne ano

V rámci G2 Erasmus se nabídka služeb rozšiřuje a dostanete navíc tyto služby:

  • Eurový účet, který získáte v rámci balíčku společně s korunovým účtem. Tyto účty od sebe nelze oddělit a při sjednání balíčku musí být založeny oba dva.
  • SEPA platby – měsíčně máte bez poplatku jednu odchozí a jednu příchozí SEPA platbu na eurový účet. Za každou další takovou platbu vám už banka účtuje 195 Kč za odchozí a 145 Kč za příchozí SEPA platbu. Oproti tomu v rámci účtu G2 jsou tyto poplatky účtovány i za první platbu.
  • Kreditní kartu – v rámci balíčku si můžete zvolit, zda chce k účtu i kreditní kartu. Pokud zvolíte kreditní kartu MasterCard, úroková sazba činí 21,99 % p. a. Pokud zvolíte elektronickou kreditní kartu VISA Electron, úroková sazba je 22,99 % p. a.
  • Cestovní pojištění na 60 dní.

Balíček Erasmus k účtu G2.2 je ve dvou variantách, rozdíly vidíte v tabulce níže:

Služba G2.2 Erasmus Standard G2.2 Erasmus Premium
Karta k účtu v EUR elektronická elektronická či embosovaná
Karta k účtu v CZK embosovaná G2 embosovaná G2
1 příchozí SEPA platba v EUR na účet v EUR ano ano
1 odchozí SEPA platba z účtu v EUR ne ano
1 výběr z bankomatu v zahrnaničí z EUR účtu ne ano
1 výběr z bankomatu v zahraničí z CZK účtu ano ano
Cestovní pojištění na 60 dní ano ano
Pojištění karet nebo kreditní karta pro studenty ne ano
Cena  0 Kč v případě pojištění karet 29 Kč měsíčně, v případě kreditní karty 0 Kč nebo 29 Kč

V rámci varianty Standard dostanete k eurovému účtu automaticky elektronickou debetní kartu. V ceně budete mít jednu příchozí SEPA platbu na eurový účet měsíčně. Balíček Standard je vždy bez poplatku.

U varianty Premium si můžete vybrat, zda chcete elektronickou či embosovanou platební kartu. V ceně budete mít jednu příchozí a jednu odchozí SEPA platbu na eurový účet měsíčně. Jedenkrát měsíčně máte možnost vybrat si z eurového účtu bez poplatku.

Zároveň si můžete vybrat, zda zvolíte variantu s pojištěním karet, nebo si vyberete kreditní kartu.

V případě, že zvolíte pojištění karet, vyjde vás balíček měsíčně na 29 Kč, resp. na 348 Kč ročně. Nebo si můžete vzít již zmíněnou kreditní kartu. Pokud s ní zaplatíte měsíčně alespoň 1500 Kč, je balíček Premium bez poplatku. V opačném případě je účtován stejně, jako pojištění karet, tedy 29 Kč měsíčně.

Cestovní pojištění v ceně, ale s omezením

V rámci v balíčku Erasmus máte v ceně cestovní pojištění, které je vázáno k platební kartě, ale je platné pouze 60 dnů od vycestování z ČR. Zahraniční studijní pobyty přitom trvají v řádech měsíců, a tak je nutné si cestovní pojištění na zbývající část pobytu dokoupit.

Pozor si dejte na převody mezi svými účty. Za převod peněz z vašeho korunového účtu na eurový v rámci balíčku Erasmus zaplatíte 6 Kč, pokud platbu zadáte přes internet nebo mobilní aplikaci. Pokud byste chtěli mít převody v rámci svých účtů bez poplatku, musíte si ke korunovému účtu dokoupit tzv. balíček transakcí. V rámci něj jsou pak bez poplatku všechny odchozí platby zadané přes internetové bankovnictví. Za tento balíček transakcí měsíčně zaplatíte 39 Kč. Je-li vám ale mezi 15 a 25 lety, banka vám každý měsíc 20 Kč vrátí, takže vás balíček transakcí vyjde na 19 Kč.

Srovnávač účtů pro mladé

Porovnejte si speciální nabídky pro děti, mládež a studenty v našem srovnávači.

Raiffeisenbank – vše v ceně a pětistovka navrch

Akci pro studenty připravila i Raiffeisenbank. U stávajícího účtu eKonto Student, které běžně zpoplatňuje 49 Kč měsíčně, má nyní akci bez poplatku a s finančním bonusem.

Pokud si zvolíte studentský účet eKonto Student, dostanete v ceně účtu prakticky všechny výhody účtu eKonto KOMPLET. Ten je přitom nabízen pro širokou veřejnost za 129 Kč měsíčně při splnění podmínek tří transakcí a 15 000 Kč obratu měsíčně. Ale u eKonta Student tyto podmínky plnit nemusíte.

Služba eKonto Student
Výběry z bankomatů kdekoli v ČR a ve světě ano
Příchozí tuzemské platby ano
Odchozí tuzemské platby zadané elektronicky ano
Neomezený počet vkladů hotovosti v RB ano
Kreditní karta EASY ano
Bezkontaktní nálepka ano
Cena za vedení účtu 0 Kč při sjednání do 31. 10., jinak 49 Kč/měsíc
Karta EYCA na 1 rok bez poplatku ano
555 Kč při založení ano

V rámci studentského konta můžete uskutečnit výběry z bankomatů po celém světě bez poplatku. Veškeré transakce, které jsou uskutečněny elektronicky, jsou v rámci studentského konta rovněž bezplatné. Stejně tak můžete neomezeně vkládat hotovost na pobočkách.

Pokud si eKonto Student zřídíte do konce října 2015, budete mít jeho vedení bez poplatku po dobu studia, maximálně však do 26 let věku. Každoročně ale musíte doložit, že jste stále ještě studenty.

Pětistovka gratis

Raiffeisenbank nabízí i bonus ve výši 555 Kč. Pro jeho získání ale musíte splnit tři podmínky. Do dvou měsíců od sjednání účtu musíte provést alespoň jednu transakci prostřednictvím debetní karty nebo alespoň jednou vybrat peníze z bankomatu. Navíc si musíte do mobilního telefonu nainstalovat aplikaci Mobilní eKonto (je dostupná jen pro Android a iOS).

Pokud tyto dvě podmínky splníte, získáte bonus do 20. dne v měsíci, který následuje po měsíci, ve kterém jste podmínky pro vyplacení bonusu splnili.

Třetí podmínkou je, že účet nesmíte zrušit do 1 roku od jeho založení. V případě zrušení účtu do 1 roku bude banka vymáhat pokutu právě ve výši bonusu.

V rámci účtu můžete získat na 1 rok bezplatně mládežnickou kartu EYCA. Co se týče slev u vybraných obchodníků, funguje podobně jako ISIC karta.

skoleni_15_4

Studentský účet za každou cenu?

Jste-li momentálně ve fázi, kdy sháníte jako student nějaký účet, nehledejte striktně pouze mezi studentskými účty. Na trhu je v současné době mnoho bank, které nabízejí běžné účty za lepších podmínek, než jsou účty studentské, a bez poplatku. Obdobou akci má i mBank, která za založení účtu nabízí až 1500 Kč, účet je ale pro osoby starší 18 let.

Vždy byste měli hledat účet, který odpovídá vašim potřebám. Některé běžné účty dnes nabízejí vedení účtu bez poplatku, výběry z bankomatu a elektronické transakce bez poplatku atd., aniž byste museli dokládat potvrzení o studiu či za ně po skončení studia platit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).