Hlavní navigace

Pět odvážných záměrů ministra práce

12. 8. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Nezaměstnaný půjde ráno zametat městský chodník, odpoledne se ohlásí úředníkovi na Czech Pointu a večer nakoupí za sociální platební kartu. Možná již příští rok.

O ministru práce a sociálních věcí Jaromíru Drábkovi si můžete myslet, co chcete, rozhodně mu ale nemůžete upřít jedno. Nezahálí. Ve funkci je zhruba rok a čtvrt a již za tu dobu se toho v jeho oblasti působnosti změnilo mnohé – vzpomeňme třeba změny v sociálních dávkách připravené pro rok 2011 (např. omezení porodného nebo změna pravidel rodičovské) nebo tzv. malou penzijní reformu – a na dalších změnách se pracuje. Kromě toho, že nezahálí, pro něj platí také to, že se nebojí navrhovat a prosazovat změny, které jsou odvážné až kontroverzní. Právě ty si dnes shrneme.

1) Nezaměstnaní se budou muset hlásit úředníkům

Nejčerstvější z návrhů. Ministerstvo práce a sociálních věcí plánuje, že by se vybraní nezaměstnaní měli dostavovat na kontaktní místa veřejné správy Czech Point na pobočkách České pošty v obvyklou pracovní dobu. Důvod? Zamezení práce načerno, kdy lidé sice pobírají podporu v nezaměstnanosti, ale zároveň si „bokem“ přivydělávají.

U úředníků by se měly hlásit pouze vybrané skupiny nezaměstnaných. Mohlo by jít například o lidi, kteří jsou úřadem práce evidováni opakovaně nebo o uchazeče, kteří měli v posledních šesti měsících zaměstnání kratší než deset dní. Mluví se také o mladistvých do 26 let věku a o absolventech.

Záměr počítá s tím, že nezaměstnaní by měli docházet na Czech Point nejbližší adrese jejich trvalého bydliště. V případě, že bydlí jinde, budou se moci s úředníky dohodnout na kompromisu. Návštěvy mají být častější, než je běžné u klasických návštěv pracovních úřadů. Jestliže se v požadovaném termínu nedostaví, budou muset doložit například potvrzení od lékaře. Jinak budou vyřazeni z evidence úřadu práce a můžou tak přijít o podporu a navíc by si museli také sami platit i zákonné pojištění.

Odpůrcům návrhu se nelíbí, že se ministerstvo problém se zaměstnáváním načerno snaží vyřešit pouze na straně nezaměstnaných. Lidé bez práce jsou vděční za cokoli a vezmou i práci načerno, takže kontrola by se měla zaměřit na zaměstnavatele, řekla televizi ČT24 Ligy lidských práv právnička ligy Kateřina Červená.

2) Dávky na platebních kartách

Až s miliardovou roční úsporou počítá ministerstvo při zefektivnění výplaty sociálních dávek. Ta je dnes podle ministerstva značně roztříštěná, a to jak z hlediska přidělování nároků, tak z hlediska výplat a platebních kanálů. To je velmi neefektivní zejména z pohledu personálních a finančních nároků na správu těchto prostředků. Zároveň je ale tento stav nevýhodný i z pohledu občanů, kteří podporu státu potřebují, říká náměstek ministra práce a sociálních věcí Vladimír Šiška.

Zefektivnit systém má tzv. sociální karta. Což bude platební karta (podle ministerstva vydávaná některou z velkých českých bank vybranou tendrem). Povinně ji od příštího roku mají dostat lidé pobírající dávky v hmotné nouzi, dobrovolně ji budou moci využít například i lidé v evidenci úřadů práce.

Kromě zefektivnění má dojít ke zpřísnění dohledu nad způsobem, jak jsou dávky používány. Pokud se tedy například někdo pokusí uplatnit příspěvek na bydlení v restauraci, tato operace bude zamítnuta, vysvětluje Vladimír Šiška. Kartou by nemělo jít ani vybírat peníze z bankomatu.

Proti návrhu se postavil například stínový ministr práce a sociálních věcí z ČSSD Zdeněk Škromach, který Hospodářským novinám řekl: Bude problém s dostupností terminálů a bankomatů, protože ve spoustě vesnic prostě takové přístroje nejsou.

3) Vycházky jen šest hodin

Dnes pokud jste na neschopence, tak o vašich možných vycházkách rozhoduje ošetřující lékař. Od příštího roku by ale měli mít lékaři mnohem svázanější ruce. Novela zákona o nemocenském pojištění, která již prošla vládou, totiž počítá s tím, že maximální doba vycházek bude 6 hodin a dočasně práce neschopný člověk nebude smět být venku po sedmé večerní.

Podrobnosti si můžete přečíst například na serveru Aktuálně.cz.

4) Po dvou měsících bez práce do veřejných služeb

Od příštího roku má platit také to, že pokud odmítnete po dvou měsících na podpoře v nezaměstnanosti vykonat nabídnutou veřejně prospěšnou práci, vyškrtne vás pracovní úřad ze své evidence. To pro vás bude znamenat, že příští půlrok podporu nedostanete a navíc si budete muset platit povinné pojistné.

Cílem je motivovat uchazeče o zaměstnání k aktivnímu přístupu v řešení jejich situace a vytvořit podmínky pro zachování nebo získání pracovních návyků, zdůvodňuje záměr ministerstvo práce.

5) Jednotná výše rodičovské

Také toto opatření by mělo platit od začátku příštího roku a radost z něj nebudou mít především budoucí rodiče, kteří plánovali vybrat si rodičovský příspěvek s 3letou dobou čerpání. Zatímco podle stávajících pravidel totiž za celou dobu čerpání 3leté rodičovské získají celkem zhruba 235 tisíc korun, od roku 2012 by to mělo být 220 tisíc korun.

Právě taková má být jednotná celková výše rodičovské pro všechny rodiny bez výjimky. Jednoznačným kladem návrhu je jeho pružnost. Rodiče si už nebudou volit ze tří variant čerpání (dvou-, tří- nebo 4leté), budou ale omezeni maximální dobou čerpání (do 4 let věku dítěte) a nebudou moci pobírat více než 11 500 korun měsíčně. Více: Rodičovská bude flexibilnější, ale můžete prodělat přes 15 000 Kč

Naopak lépe na tom budou všichni ti, kteří by se rozhodli pro dvouletou variantu nebo by na ně zbyla čtyřletá. Podle pravidel pro rok 2011 totiž obě tyto varianty vyčerpají celkem 216 600 korun.

skoleni_15_5

Změna se má dotknout jen těch, kteří rodičovskou začnou pobírat až v roce 2012. Pokud ji tedy začnete pobírat již letos, budou pro vás platit současné podmínky až do konce jejího čerpání.

Zdroj perexové fotografie: jaromirdrabek.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).