Hlavní navigace

"Osoba blízká" už řidičům nepomůže

15. 1. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Změny, které vešly v platnost s novým rokem, se letos výrazně dotýkají i řidičů. Vezmou jim například oblíbenou výmluvu na osobu blízkou.

S přelomem loňského a letošního roku došlo k celé řadě změn. Tentokrát se jich, kvůli novele zákona o silničním provozu, poměrně mnoho týká i řidičů. Co zavádí nová úprava?

Výmluvy na osobu blízkou už nepůjdou tak snadno

Jedna z nejvýznamnějších novinek souvisí s aplikovatelností oblíbené výmluvy na osobu blízkou. Nové ustanovení totiž umožní postihnout například za špatné parkování nebo překročení rychlosti přímo provozovatele vozu. A to právě v případě, že pořízený záznam není dostatečně kvalitní na to, aby se dala bez pochyb identifikovat osoba, která přestupek skutečně spáchala.

Potrestat provozovatele auta je ale možné až tehdy, když se nepodaří identifikovat totožnost pachatele. Příslušný orgán by tedy podle novely měl učinit nejprve kroky ke zjištění skutečného viníka a pak se teprve obrátit na provozovatele. Na provozovatele je přenesena odpovědnost za způsobený přestupek, za který mu může být uložena až desetitisícová pokuta. Výše je závislá na druhu přestupku, který řidič spáchal. Provozovatel však v žádném případě nemůže být sankcionován odečtením bodů, upozornil Pavel Fráňa z advokátní kanceláře Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři.

Problematice novely silničního zákona se věnuje Tomáš Beran ve dvou článcích na AutoWeb.cz:

  1. Osoba blízká nekončí! Část I.
  2. Osoba blízká nekončí! Část II.

Řidiči „osobáků“, nově také řidiči skútrů

Jednotlivé vymezení skupin u řidičských průkazů se řídí směrnicí Evropského parlamentu a Rady EU a odpadá tak nově pojem podskupin. Naopak novinka zavádí institut tzv. rovnocennosti. 

Pokud tedy například získáte řidičské oprávnění pro skupinu B, získáte zároveň oprávnění také k řízení vozidel, která jsou zařazená do skupiny A1. Sem patří lehké motocykly do výkonu 11 kW a se zdvihovým objemem spalovacího motoru, který není vyšší než 125 cm3 – tedy například skútr.

Zároveň také získáte i řidičské oprávnění k řízení vozidel skupiny B1, ve které najdete například čtyřkolová motorová vozidla s výkonem do 15 kW a hmotností do (v nenaloženém stavu) 400 kg nebo 550 kg u vozidel, která jsou určená k přepravě zboží. Držitele řidičského oprávnění pro skupinu B opravňuje toto řidičské oprávnění rovněž k řízení motorového vozidla s přípojným vozidlem o nejvyšší povolené hmotnosti nepřevyšující 750 kilogramů, uvedl Fráňa.

Dosud mohli majitelé řidičského oprávnění pro osobní, nákladní a jiná vozidla současně řídit pouze nejmenší motocykly se zdvihovým objemem válců do 50 cm3

Silné motorky pro starší řidiče

Další změnou je také vymezení věkové hranice se zaměřením především na mladé řidiče silnějších motorek, kteří jsou častými účastníky i oběťmi dopravních nehod.

Řidičské oprávnění pro skupinu A – tedy nejsilnější motorky – mohou od začátku roku 2013 získat pouze řidiči po dosažení věku 24 let. Výjimka platí pro řidiče, kteří dosáhli 20 let a mají už dva roky řidičské oprávnění pro skupinu A2 a s omezením pro ty, kterým je 21 let a chtějí řídit tříkolová vozidla. Domnívám se, že zařazení silnějších motocyklů s objemem spalovacího motoru nepřevyšujícím 125 centimetrů krychlových nebude mít zásadní dopad na nehodovost v České republice, protože milovníci motocyklů budou chtít získat řidičská oprávnění mnohem dříve, a osoby, které získají možnost řídit osobní automobil, nebudou získanou třídu A1 významným způsobem využívat, okomentoval změnu Pavel Fráňa.

Nová cena dálničních známek

Došlo také tradičně ke zdražení některých dálničních známek. Roční kupon vás, stejně jako loni, vyjde na 1500 Kč, měsíční ale zdražil z 350 Kč na 440 Kč a za desetidenní zaplatíte místo 250 Kč nově 310 Kč. 

Plaťte výživné nebo přijdete o řidičák

Od letoška také platí, že pokud řidič dluží na výživném, může v určitých případech přijít o řidičské oprávnění. Netýká se to těch, kteří si pomocí řidičského oprávnění obstarávají obživu, tedy například pro profesionální řidiče. Více si přečtěte v článku Změny 2013: Řidičák nebo alimenty? Jedno bez druhého mít nebudete

Více pravomocí pro celníky

Novinkou je také pravomoc celníků vás zastavit z jedoucího vozu rozsvíceným nápisem „stop“. Dosud toto právo náleželo pouze příslušníkům Policie ČR a strážníkům městské a obecní policie.

S posledním dnem roku 2013 skončí zároveň poslední etapa povinné výměny řidičských průkazů. Po tomto datu už budou muset mít všichni řidiči ve svých peněženkách či taštičkách na doklady pouze plastovou kartičku velikosti platební karty s logem Evropské unie v levém horním rohu.

Poslední rok na výměnu starého řidičského oprávnění

Letošek je posledním rokem pro výměnu starého řidičského průkazu těch, kterým bylo oprávnění vydané v době od 1. ledna 2001 do 30. dubna 2004. Řidiči se tak musí dostavit na příslušný obecní úřad s rozšířenou působností a vyplnit zde žádost o výměnu. S sebou je nutné přinést občanský průkaz, staré řidičské oprávnění a fotografii.

Za výměnu v běžné lhůtě, která trvá 20 dní, nezaplatíte nic. Pokud ale budete na výměnu spěchat, můžete mít žádost vyřízenou do pěti dnů za poplatek 500 Kč. 

Výměny řidičských průkazů teď po dva roky neprobíhaly, protože oprávnění vydaná v letech 1994 – 2000 se měnila do konce roku 2010. Řidiči osobáků získávají oprávnění i na větší skútry.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).