Hlavní navigace

Osm věcí, které jste o stavebním spoření (možná) nevěděli

16. 5. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Stavební spoření má prakticky každý druhý Čech. Myslíte si, že tento tradiční produkt opravdu znáte? Možná přijdete na to, že se mýlíte.

Stavební spoření oslaví na českém trhu za rok své dvacetileté výročí. Smlouvu má sjednanou prakticky každý druhý obyvatel země. Co vám tento tradiční produkt nabízí?

1. Financování družstevních bytů

Se stavebním spořením zafinancujete i družstevní byt, což je jinak pro poskytovatele hypoték nemožné, pokud nemůžete ručit jinou nemovitostí. V případě, že by se měl byt v dohledné době převést do osobního vlastnictví, lze řešit situaci předhypotečním úvěrem. Pak jste ale zavázáni čerpat po sjednané době hypotéku, a to vám může v případě nečekaných průtahů či potíží s družstvem přidělat vrásky na čele.

Stavební spořitelna vám zafinancuje i družstevní byt, který má zůstat družstevním bytem a převod do osobního vlastnictví se neplánuje. Kromě „stavebka“ můžete družstevní byt financovat i spotřebitelským úvěrem, ale ten má výrazně vyšší úrok.

2. „Spotřebák“ na bydlení

Sjednáte-li si překlenovací úvěr, který není zajištěný nemovitostí, probíhá v režimu spotřebitelského úvěru. Toto platí, máte-li úvěr do 1 880 000 Kč.

Úroková sazba je vám navíc známa už při uzavírání smlouvy a dále se nemění. Aktuální nízká úroveň úrokových sazeb sice nahrává spíše hypotékám, ale v období vyšších úroků může jistota neměnné úrokové sazby znamenat předpoklad pro spolehlivé plánování rozpočtu.

3. Prokazování účelovosti

Jak jsme vás před časem informovali, čekají stavební spoření další změny. Jednou z nich by od roku 2014 mělo být i prokazování účelového vynakládání prostředků ze stavebního spoření na bytové potřeby. Tato povinnost se ale bude vztahovat pouze na státní příspěvek. Pokud byste tedy čerpali jeho roční maximální výši tak, jak je stanovena nyní, za šest let bude činit 12 000 Kč.

Budeme-li se držet statistik, v průměru podle nich klient využije asi 8 státních podpor. Nejčastěji tedy bude nutné prokázat za dobu stavebního spoření účelové využití na částku 16 000 Kč, což není vzhledem k celkové naspořené sumě částka nijak závratná.

Ptejte se odborníka na stavební spoření

marketingový ředitel

Zajímá vás, co bude se stavebním spořením? Jak lze stavební spoření využít pro spoření nebo pro financování bydlení? Ptejte se profesionála na stavební spoření. Poradna právě probíhá.

4. Slušné zhodnocení i přes sníženou podporu

I poté, co se maximální částka státního příspěvku snížila na 2000 Kč ročně, vychází zhodnocení úložek na stavebním spoření kolem 5 % ročně. Vaše vklady se totiž nejčastěji na „stavebku“ zhodnocují ještě 2 % p. a. Je ale třeba zmínit povinnou 6letou vázací lhůtu, během které není možné prostředky vybrat bez toho, aniž byste přišli o státní příspěvky.

Poté, co se státní příspěvek snížil, se také stavební spořitelny začaly o klienty více prát. Často tak nabízejí různé akční nabídky, kdy například při určité roční úložce můžete po omezenou dobu pro své vklady získat roční úrok například ve výši 2 + 2 % ročně.

Kromě toho je mnohem snadnější než dříve najít akční nabídky, při kterých nemusíte platit vstupní poplatek, který nejčastěji činí 1 % z cílové částky. Některé stavební spořitelny tento poplatek navíc odpouští v případě, že je produkt určen jako spoření pro děti.

Sjednejte si stavební spoření pohodlně a bezpečně přímo na Měšci. Navštivte chytrý.měšec.cz.

5. Pojištěné vklady a odpovědné investování vašich úspor

Stavební spoření může být vhodným produktem i pro konzervativní střadatele, kterým se sice líbí úroky na spořicích účtech a termínovaných vkladech družstevních záložen, ale po občasných zprávách o ukončení jejich činnosti nejsou k jejich produktům moc důvěřiví. A to i přes to, že jsou zde vklady, stejně jako u stavebních spořitelen, pojištěny u Fondu pojištění vkladů do ekvivalentu 100 000 eur.

Všechny stavební spořitelny, které na českém trhu najdete, patří do silných finančních skupin, o které se mohou v případě nesnází opřít. Jak se navíc ukázalo, obavy o hromadné výběry ze stavebního spoření, které je zhruba u tří čtvrtin klientů za vázací lhůtou, se nepotvrdily.

Stavební spořitelny jsou navíc ze zákony povinny investovat prostředky svých klientů velmi konzervativním způsobem, takže vklady neohrožují toxická aktiva v investičním portfoliu spořitelen. Právě toto je důvodem, proč se jejich zástupci ohrazují proti možnosti nabízení stavebního spoření i ze strany běžných komerčních bank. Pro ty by totiž tato omezující pravidla pro investování vkladů klientů neplatila.

6. Můžete si přilepšit na stáří

Další změnou, kterou přinese poslední návrh ministerstva financí, je rozšíření možností jak účelově čerpat státní podporu. Pokud by vám tedy dělal vrásky fakt, že do bydlení žádnou částku investovat neplánujete, do budoucna bude s největší pravděpodobností možné převést prostředky ze stavebního spoření do třetího pilíře penzijního systému.

7. Spořte dětem na školné

Kromě možnosti převést přiznanou státní podporu ke stavebnímu spoření na penzijní připojištění, bude v budoucnu pravděpodobně možné s její pomocí zafinancovat také školné. Z posledního návrhu ministerstva financí byla možnost použít účelově státní podporu i na školné vyňata s tím, že bude zařazena, až se otázka školného definitivně vyřeší.

skoleni_15_4

Už nyní by ale našla využití v případě školného na soukromých školách nebo u plateb za další vysokoškolské studium.

8. Stavebko vašim dětem nikdo nevezme

Jak rozhodl nejvyšší soud, pokud rodiče založí svému dítěti stavební spoření, i při případných neshodách či rozpadu manželství patří naspořené prostředky stále dítěti. Ani jeden z rodičů tedy nemá právo tyto úspory použít pro vlastní potřebu, i když se podílel na jejich tvorbě. Zrušení stavebního spoření nezletilého dítěte navíc není běžnou majetkovou záležitostí, a měl by o ní tudíž rozhodovat soud. Na peníze vašeho dítěte nesáhne tedy ani případná vám hrozící exekuce.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).