Hlavní navigace

Odbory vědí jak na to!

15. 1. 2003
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Poté, co přišlo Ministerstvo financí se svými návrhy na reformu veřejných rozpočtů, přidaly svoji trošku do mlýna i odborové svazy. Tamní chytré hlavy by prý situaci řešily jinak. Zašlápněte daňové poplatníky -- ať se netrápí!

Moderní odborové svazy se již nezapojují pouze do vyjednávání o platech ve firmách a státních organizacích. Moderní odborové svazy mají své analytiky, kteří analyzují vše, co analyzovat jde. Jejich poslední analýza je obzvláště analytická.

Že prý snad jde Ministerstvo financí na reformu veřejných rozpočtů veskrze špatně. Prý dokonce vůbec nepochopilo, v čem je problém. Zatímco v ministerském návrhu se psalo o zbytečně vysokých sociálních dávkách, odbory se dívají na věc jinak.

V České republice jsou prý zbytečně nízké daně a odvody na sociální pojištění jsou taktéž nízké. To by také hned změnili. Místo dosavadní sazby pojistného 26 % by raději zavedli pojistné vyšší (jak jinak), a to sice ve výši 27,5 %.

Doražte ho, darebáka!
Trnem v oku odborovým svazům jsou a vždycky byli lidé, kteří jsou schopni si na sebe vydělat. Pracuje-li někdo 16 hodin denně a zastává funkci managera v prosperující firmě, nezaslouží slitování. Cože? On ještě dýchá? Tak do něj! Jen si kopněte!

Tito lidé by tedy měli podle odborářské vize platit vyšší daně (jak vyšší už ale neříkají). Nemluvě o efektu sociálního pojištění. Důchod občana, který vydělával 15 tisíc Kč, se od důchodu jiného občana s padesátitisícovým platem příliš neliší. Nicméně ten druhý platí na sociálním pojištění třikrát tolik.

Těžko říci, co odborářům na těchto lidech vadí. Člověk se neubrání kacířské myšlence, že jde o závist. O tom svědčí i další idea ochránců našich pracujících, a to sice zavedení majetkové daně. Kdo ví, jak by byla ona daň stanovena. Vize odborového svazu je ale alarmující. Její tvůrci by si zřejmě představovali, aby všichni zaměstnanci všech firem měli stejné platy a jezdili společně tramvají nebo autobusem do svých pracovišť s úsměvem na tváři a s Rudým právem v ruce.

DPH a vůbec…
V jednom bodě byli odboráři překvapivě umírnění. Prý by si i dovedli představit vyšší sazbu DPH na úrovni 18 % namísto dnešních 22 %. Na druhé straně by ale do 18 % sazby DPH zahrnuli většinu služeb. Zvýšení DPH ze stavebních prací o 13 %, tomu se říká podpora bydlení!

Chci-li ve svém osobním rozpočtu ušetřit nějaký ten peníz, zřejmě se pokusím méně utrácet. Chce-li ale ušetřit stát, měl by podle odborářů zřejmě utrácet ještě víc a vybrat ještě víc na daních. Škoda, že se tamní experti také někdy nezamyslí nad tou první variantou.

dan_z_prijmu

Nejlepší ze všeho by asi bylo, aby stát vybíral 100 % na daních. Lidé by pracovali ostošest, protože by věděli, že to dělají pro společnou věc. A moudrý státní úředník by seděl na hromadě peněz a rozvážně rozhodoval, komu dá a na koho se nedostane.

Příloha: Stanovisko odborových svazů k reformě veřejných financí (MS Word, 86 kB)

Líbí se vám vize odborářské reformy veřejných financí?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).