Hlavní navigace

Novinky stavebního spoření

11. 6. 2003
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Co nového je ve stavebním spoření? S čím v poslední době přišly stavební spořitelny? V jakém stavu se stavební spoření nachází pár měsíců před tím, než dojde ke zpřísnění jeho podmínek?

Zájem o stavební spoření v letošním roce neklesá. Trh žije očekáváním nového zákona, který sice ještě není přijat, ale je téměř jisté, že bude tvrdší, přísnější a méně štědrý. Zájemci o výhodné spoření a levné úvěry se proto snaží uzavřít smlouvu, dokud je čas.

Stavební spořitelny se tak vlastně o zákazníky příliš ucházet nemusejí. Úrokové sazby jsou velmi podobné, poplatky jakbysmet. V poslední době nicméně došlo k jistým úpravám nabídek, které stojí za pozornost, a navíc jednotlivé spořitelny připravily pár akcí, které je mají v očích klientů vyzdvihnout proti konkurenci.

Tabulka č. 1050
Spořitelna Úrok z vkladů Úrok z úvěru
ČMSS 2 % 4,8 %
Hypo – spoření až 4 % 4,9 %
Hypo – úvěr až 2 % 3,9 %
Raiffeisen 2 % 4,9 %
SS ČS 2 % 4,75 %
VSS KB Kredit 2 % 3–5 %
VSS KB Profit 3 % 6 %
Wüstenrot I 2,5 % 5,3 %
Wüstenrot II 1,5 % 4,4 %

Smlouvy za úplatu
Nejlepším argumentem pro klienta je příslib peněz navíc nebo naopak odpuštění nějakého poplatku. Sice to nemusí nic vypovídat o skutečných vlastnostech spořitelny ani o kvalitě jejích služeb, ale zabírá to.

První cestou se vydaly ČMSS, SSČS a Wuestenrot Sts. U Lišky (ČMSS) mohou vydělat 300 Kč kojenci, kteří se narodili (nebo teprve narodí) od začátku ledna do konce června tohoto roku. Stačí na takového občánka do konce července uzavřít smlouvu s min. cílovou částkou 100.000 Kč, zaplatit nezbytné poplatky a peníze by měly být připsány na účet.

Buřinka (SSČS) je v tomto ohledu velkorysejší. Jednak dává 700 Kč a jednak je věková hranice posunuta mnohem výš – obdarované budou všechny děti do 15 let (ročník 1988 a výše), přesněji řečeno jejich rodiče, kteří za své potomky uzavřou smlouvu do konce září na cílovou částku 100.000 Kč. Obě spořitelny tak reagují na pasáž v návrhu nového zákona, která hovoří o tom, že u smluv založených v příštím roce už děti do patnácti let nebudou mít možnost získat státní podporu. Do té doby ovšem děcka mohou zakládat výhodné smlouvy, jak se jejich rodičům zlíbí.

Bonus svým klientům připisuje i Stavební spořitelna Wuestenrot. A připisuje ho jak na začátku, tak na konci spoření. Klienti, kteří u spořitelny uzavřou tzv. následnou smlouvu (tedy první smlouvu u Wuestenrotu ukončí a založí si novou, s min. CČ 140.000 Kč), mají šanci získat 10 % z částky, kterou na nové smlouvě uloží v prvním měsíci od jejího uzavření (nejvýše však 500 Kč).

Na konci spoření pak klienti mohou získat úrokový bonus, jehož výše je závislá na době spoření (po 5 letech 25 % z úroků, po 6 letech 30 %, po 7 letech 40 %). Wuestenrot se tak de facto vrací do minulosti, kdy podobný systém zrušila (a ponechala bonus pouze při sedmiletém spoření). Dnes se tak ale děje při nižších sazbách, které platí od začátku května.

Když ne bonus, tak sleva
Jestliže jsme říkali, že Buřinka je velkorysejší než Liška, nebyla to tak docela pravda. Sice svým klientům připisuje vyšší prémii, nicméně Liška juniorům do 15 let ještě odpouští polovinu poplatku za uzavření smlouvy (poplatek je standardně 1 % z CČ). Smlouva se musí uzavřít do konce června, je nutné zaplatit poplatek za uzavření smlouvy a složit minimální vklad 1.000 Kč. Cílová částka ovšem nesmí být nižší než 200.000 Kč. Toto zvýhodnění lze přitom kombinovat s prémií pro novorozeňata.

Úlevu z poplatku za uzavření smlouvy je možné získat ještě v dalších spořitelnách. Raiffeisen Sts a Modrá pyramida (VSS KB) ho mladým klientům totiž poskytují standardně (sleva je 25 %) bez jakéhokoli časového omezení.

Ovšem na první pohled nejatraktivněji zní nabídka Hypo Sts. Rodiče, kteří jsou jejími klienty, mohou u spořitelny založit novou smlouvu pro své dítě, jemuž do konce června nebude 15 let, bez jakéhokoliv poplatku. Cílová částka musí znít na 250.000 Kč a zvolený tarif musí být bohužel úvěrový. Což může být problém – jestliže chcete spořit, volba úvěrového tarifu není nejšťastnější, v opačném případě, tedy chcete-li úvěr, musíte počítat s tím, že je velice obtížné získat ho na smlouvu, která je psaná na dítě.

Tato reklamní akce tedy asi nejlépe vyhoví těm, co by chtěli na dětskou smlouvu úvěr, věk dítěte se přitom blíží 15 letům a je tedy velká pravděpodobnost, že dítě o něj požádá až po nabytí dospělosti. U Hypo Sts může pak každý klient získat také padesátiprocentní slevu z poplatku za uzavření smlouvy v případě, že uzavře smlouvu s úvěrovým tarifem a cílovou částkou 500.000 Kč.

Když ne peníze, tak hry
Se stavebními spořitelnami si můžete také zasoutěžit. Pravděpodobnost výhry sice není velká, ale i to někomu stačí ke štěstí. Modrá pyramida dala do banku desetkrát poukázku na 30.000 Kč v obchodním domě OBI a získat ji můžete ten, kdo uzavře smlouvu do konce června na cílovou částku min. 140.000 Kč, přičemž zaplacení je nutné do konce července. Výherce určí nejpřesnější odpověď na otázku: „Jaký je počet úvěrů poskytnutých Modrou pyramidou jejím klientům v období od 1. 1. 2003 do 30. 6. 2003?“

Snad si můžeme dovolit jakousi malou nápovědu získanou z tiskových zpráv – za celý rok 2002 poskytla Modrá pyramida 20 700 překlenovacích úvěrů a 23 220 řádných úvěrů. Za letošní první čtyři měsíce pak 6.500 překleno­vacích úvěrů. Nějak si s tím poraďte.

skoleni_15_4

Soutěžit můžete si u Raiffeisen Sts – hlavní cena letní soutěže je 250.000 Kč. Podmínky: uzavření smlouvy do konce srpna na cílovou částku nejméně 160.000 Kč, zaplacení poplatku za uzavření smlouvy a složení první splátky, odeslání dotazníku se soutěžní otázkou týkající se počtu uzavřených smluv po dobu trvání soutěže (za tři měsíce od 1.6. do 30.8.). Vyhrává ten, co bude nejblíže, prvních tisíc pak dostane puzzle.

Produktové novinky
Jedna špatná a jedna dobrá zpráva. Začněme tou špatnou – Raiffeisen Sts zrušila jednoprocentní úrokové zvýhodnění spořících tarifů. A navažme tou lepší – Buřinka sjednotila (tedy de facto snížila) minimální hranici akontace pro získání překlenovacího úvěru na 20 %. S úvěrovými novinkami má v blízké době přijít i Modrá pyramida.

Uzavřete v tomto roce smlouvu o stavebním spoření?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je výkonným ředitelem společnosti Internet Info, s.r.o. Je absolventem FF UK Praha. Profesně se věnuje marketingu, internetovému prostředí a financím.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).