Hlavní navigace

Neobvyklý poplatek: za bezpečnostní sms si účtuje jediná banka

22. 8. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Zjistili jsme, že si za ně nechává platit jen UniCredit Bank. Bank jsme se ptali také na to, kolik taková autorizační sms skutečně stojí.

Bankovní poplatky tady byly, jsou a vždy budou. Kdo chce a dá si tu práci s hledáním, dokáže se jim vyhnout (pokud mu tedy vystačí nabídka banky s bezpoplatkovým účtem). Jsou tu poplatky, které si účtuje většina bank bez rozdílu. Do této kategorie patří poplatky za vedení účtu nebo za výběr z bankomatu.

Pak tu je kategorie, která by se dala nazvat jako kreativní. Ukazuje, jak jedinečné banky dokáží být. Z této kategorie se dnes zaměříme na poplatek za sms, kterou si v internetovém bankovnictví autorizujete platbu. V Česku ho má v sazebníku jediná banka – UniCredit Bank – a v náznaku také jedna družstevní záložna – Unibon.

Za 349 korun za sms neplatíte

Sazebník spořitelního a úvěrového družstva Unibon sice na jednom místě uvádí, že přihlašovací sms zprávy jsou zdarma, na jiném místě sazebníku ale najdete, že v případě, že budete chtít internetové bankovnictví zabezpečit autorizačními sms zprávami, pak za to zaplatíte 50korunový měsíční paušál. Kvůli tomuto poplatku se běžný účet, který by jinak mohl být zcela bez poplatků, stává bezpoplatkovým jen stěží (i když stále za 50 korun můžete mít transakční účet bez omezení) a například Patrik Chrz ho ve své velké recenzi bezpoplatkových účtů směle mohl nazvat účtem pro důchodce.

Sazebník UniCredit Bank už se za žádné kličky neschovává a v části Přímé bankovnictví zde najdete poplatek za sadu 100 kusů bezpečnostních klíčů ve formě sms zprávy. Ceníková cena je 90 korun. Ta však platí pouze v případě, že si u UniCredit Bank nevyberete žádné balíčkové konto, ale pořídíte si za 50korunový paušál běžný účet bez dodatečných služeb v ceně.

To není moc pravděpodobné, protože UniCredit Bank nabízí poměrně dostačující počet balíčků, které se liší cenou a tedy i tím, co „umí“. Sto kusů bezpečnostních klíčů si přitom k balíčkovým kontům přikoupíte za 50 korun, platíte tedy 50 haléřů za jednu autorizační sms zprávu. Jedinou výjimkou je konto Exklusive, kde za 349 korun měsíčně kromě jiného dostanete i bezpečnostní klíče v ceně. Naopak i ke kontu Komplet za 169 korun měsíčně si za autorizační sms zprávy připlatíte. Možná by UniCredit Bank mohla přemýšlet o změně názvu nebo konto Komplet zkompletovat i o bezpečnostní klíče. Ale to už je na ní.

U UniCredit Bank funguje internetové bankovnictví zabezpečené autorizačními sms tak, že jedna zpráva vám přijde ihned po přihlášení a až po zadání kódu se tak dostanete k vašim datům. Další sms zprávy vám pak již klasicky přijdou při potvrzování plateb. Za tzv. přihlašovací zprávu zaplatíte i České spořitelně, v sazebníku najdete cenu za jednu takovou sms zprávu ve výši 1,50 korun. Rozdíl je ale v tom, že u České spořitelny je přihlašovací sms zpráva volitelnou službou. Rozdíl je samozřejmě také v ceně, koruna padesát za sms znamená pro banku zhruba stoprocentní marži.

Méně než koruna

I když ve větě, kterou jste právě dočetli, spekulujeme, nebudeme daleko od pravdy. Banky na dotaz, kolik za autorizační sms zprávy operátorům platí, s odvoláním na smluvní podmínky a důvěrní informace většinou neodpovídaly vůbec. Cena je smluvní a liší se u jednotlivých operátorů. Konkrétní čísla sdělovat nelze, napsala nám například Denisa Salátková, mluvčí Poštovní spořitelny.

Konkrétní mluvčí bank nebyly ani v jednom případě, přesto si ze dvou vyjádření můžete udělat poměrně přesnou představu o ceně jedné takové sms zprávy. Samozřejmě bude nejspíš platit rovnice, že čím větší banka, tím více sms zpráv posílá a tím lepší podmínky pro získání „množstevní“ slevy má.

dan_z_prijmu

Náklady banky, které platí mobilním operátorům za SMS přibližně odpovídají poplatkům účtovaným klientům (0,50 až 0,90 Kč za sms – pozn. redakce). Konkrétní částku banka nezveřejňuje, dává nám představu mluvčí UniCredit Bank Tomáš Pavlík.

A v podobné relaci zůstává také Jaroslav PánEvropsko-ruské banky s výrazně menším podílem na českém bankovním trhu. Průměrné náklady na odeslání jedné SMS se pohybují (dle počtu zpráv v měsíci) kolem 1 Kč, uzavírá Pán.

Bezpečnost nejen přes sms

Kromě nejběžnějších autorizačních sms zpráv či elektronického podpisového certifikátu banky nabízejí zabezpečení pomocí různých alternativních řešení.

Například u Oberbank tak k autorizaci internetových plateb potřebujete tzv. TAN kódy. Banka posílá seznam 99 těchto unikátních 6místných kódů poštou (za poplatek 20 Kč). Každou operaci, která to vyžaduje, je třeba potvrdit jedním z těchto kódů.        

K autorizaci plateb u LBBW Bank zase potřebujete čtečku čipové karty. Tu banka poskytuje zdarma. K provedení platby přes internetové bankovnictví pak musíte zapojit tuto čtečku, vložit do ní debetní čipovou kartu, zadat její PIN, a poté vám bude vygenerován kód pro platbu.

Další specialitou je šifrovaná sms zpráva. K jejímu přijetí musíte mít speciální SIM kartu, která podporuje bankovní aplikace. Možnost autorizace přes šifrované zprávy nabízí ČSOB, Poštovní spořitelna a Raiffeisenbank.

Jaké zabezpečení používají jednotlivé banky a záložny, si můžete detailně přečíst v průvodci internetovým bankovnictvím.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).