Hlavní navigace

Nekalé praktiky provázejí i hon na bankovní poplatky. Kdo na nich vydělá?

14. 3. 2013
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Rozjetý spor o poplatky za vedení úvěrového účtu začíná zrychlovat. Točí se v něm přímo pohádkové peníze. Kdo si z koláče ukousne největší sousto?

Poplatky za vedení úvěrového účtu dělají bankéřům vrásky čím dál víc. Poté, co vzniklo hned několik iniciativ, které chtějí (většinou samozřejmě za odměnu) s vrácením poplatků pomoci, už drží tři z klientů v ruce platební rozkaz. A brzy zřejmě přijde řada na další. Zdá se, že bitva začíná.

Nejnovější zprávy: další vydané platební rozkazy

Server iDnes.cz včera informoval, že tři klienti České spořitelny už mají v ruce platební rozkaz. Ten nařizuje bance poplatky vrátit. Klienti na ni podali žalobu o vrácení poplatků za správu hypotečního úvěru v únoru. 

Stejně jako v případě mediátora a právníka Petra Němce ale platební rozkaz zatím nic neznamená. Petr Němec se pustil do sporu s Komerční bankou. Podnět předal k Finančnímu arbitrovi i k soudu. Banka postupovala nejlépe, jak mohla, když sporné částky uhradila, neboť předmět řízení před finančním arbitrem odpadl a řízení tedy bude zastaveno, aniž by došlo k vyjádření se arbitra k meritu sporu. Stejně to je se soudním řízením, kdy platební rozkaz neobsahuje odůvodnění a vyjádření se soudu ke sporu, uvedl v rozhovoru pro server Měšec.cz Němec. Celý rozhovor najdete v článku  Každý se musí o zaplacené bankovní poplatky poprat sám, vzkazuje právník

Komerční banka se tedy ve sporu s právníkem Němcem raději stáhla, aby nevyprovokovala tolik obávaný první judikát, který by mohl spustit lavinu napříč celým trhem. Nyní je na České spořitelně, zda do 15 dní zaplatí nebo podá odpor, který odstartuje klasické soudní řízení. Jak ale pro server iDnes.cz uvedla mluvčí České spořitelny Helena Maruszná, banka se rozhodla odpálit rozbušku a podat odpor.

Judikát možná ale dříve vznikne ve sporu s Komerční bankou, na kterou podalo žalobu občanské sdružení dTest zhruba před měsícem.

Pozor na nekalé praktiky subjektů

Nevyhnutelný tím spíš, že už funguje několik iniciativ, které chtějí s klienty jejich poplatky po bankách vymáhat.

Klidné vody českého bankovního trhu rozvířil již zmíněný Petr Němec, který později spojil své síly s majitelem serveru Bankovnipoplatky.com Patrikem Nacherem. Společně pak sbírali podněty nespokojených klientů. Než se však odhodlali ke konkrétním krokům, pohltila je iniciativa Poplatkyzpět.cz, za kterou stojí společnost BSP Lawyer Partners ve spolupráci s advokátní kanceláří Toman, Devátý & partneři. Více si o iniciativě Poplatkyzpět.cz můžete přečíst v článku Právníci chystají „hon na banky“. Pozor, co podepisujete, může vás to přijít draho 

Kromě toho se boje proti poplatkům za vedení úvěrového účtu účastní již zmíněné spotřebitelské sdružení dTest, které podalo na Komerční banku žalobu, a to samé se chystá učinit také v případě České spořitelny. Sdružení dTest se na spolupráci dohodlo právě s advokátní kanceláří Toman, Devátý & partneři.

Objevil se také projekt Nekale-Praktiky.cz, který rovněž „sbírá“ podněty od nespokojených klientů a podle vlastní tiskové zprávy podalo ke konci února první žaloby. Na tomto projektu je navíc pikantní, že si zaregistroval doménu bankovni-poplatky.com, která se od známé domény bankovnipoplatky.com, patřící Patriku Nacherovi, liší jen čárkou rozdělující obě slova. Na této doméně nabízí své služby. Tímto jednáním tak přeneseně autoři projektu naplňují vlastní název projektu – nekalé praktiky, byť nedělají nic nelegálního.

Kdo vydělá nejvíc?

Otázkou zůstává, kdo bude mít vlastně z této snahy největší prospěch. Pokud soud přizná klientům právo na vrácení poplatků za vedení úvěrového účtu, může jeden takový exemplární klient získat zpět za poplatky například 9600 Kč. 

Vycházíme z předpokladu, že bude vymožena částka za 4 roky zpětně, což je doba promlčení, a že klient platí za svou hypotéku jeden z nejobvyklejších měsíčních poplatků, tedy 200 Kč. Klient sám zaplatí podle výše sporné částky buď 400 nebo 800 Kč. Spor o částku nad 20 000 Kč neuvažujeme, ačkoli tvář BSP Lawyer Partners David Paľko na jedné z tiskových konferencí zmínil svůj záměr vymáhat poplatky i za hranici 4leté promlčecí lhůty. Pak by mohla sporná částka hranici 20 000 Kč i přesáhnout. Soudní poplatek by v tom případě činil 4 % z této částky.

Kromě poplatků a úroků z prodlení ale budou právníci služby Poplatkyzpět.cz vymáhat také náklady na právní zastoupení. Jak uvedl advokát Petr Toman pro deník Insider, první výzvy bankám kromě poplatků a úroků z prodlení obsahují i požadavek na zaplacení 1500 Kč za právní zastoupení jednoho klienta. Toman ale připustil, že konečná výše požadované náhrady nákladů právního zastoupení se může ještě stát předmětem diskuse.

Projekt Nekale-Praktiky.cz si zase svou odměnu vybere tak, že klientům strhne 25 % z vymožené částky.

Iniciativa Poplatkyzpět.cz 6. března ve své tiskové zprávě uvedla, že dosud přijala 51 392 plných mocí. Zároveň také upozornila, že je bude podepsané přijímat pouze do konce března. Pokud by se tedy počet udělených plných mocí zastavil například na čísle 55 000 a podařilo by se úspěšně vysoudit i náklady na právní zastoupení v uvedené výši, může si iniciativa jenom pro sebe přijít na krásných 82 500 000 Kč (samozřejmě před odečtením nákladů). 

Projekt Nekale-Praktiky.cz na svém webu včera v půl deváté večer uváděl, že se k iniciativě přidalo již 19 140 klientů bank. Nikde ale neuvádí, co toto číslo znamená z hlediska celkové sporné částky a celková odměna pro sdružení tak nelze odhadnout.

Suma sumárum ve hře je lidově řečeno velký balík (kromě odměn za právní zastoupení iniciativám zmíněných 51 392 klientů od bank požaduje vrácení poplatků v celkové výši přesahující 750 000 000 Kč), který může bankám vysát významnou částku z jejich kapitálového polštáře. Banky by případné prohrané spory asi nedestabilizovaly, protože jsou součástí velkých finančních skupin. Bylo by ale naivní si myslet, že ty neřeknou: udržuj zisk, je mi jedno, na čem ho vygeneruješ. Banky tak budou pravděpodobně nuceny náklady přelít do úrokových sazeb. V sazebníku tedy nebude sporný poplatek, ale klient stejně zaplatí víc. Nebo by některé mohly navzdory svým dosavadním konzervativním postojům začít vydělávat na rizikovějších aktivech. Hypoteční krize, která přišla z USA, už je ale dávno zapomenuta.

Co na to banky?

Banky jsou si oprávněností účtování poplatku za vedení úvěrového účtu jisté. Tedy alespoň tuto informaci komunikují médiím. Jako jediná ji však svým krokem potvrdila Česká spořitelna tím, že podá proti platebním příkazům odpor.

U jiných bank se dá naopak sledovat nenápadná změna trendu převlečená za akční nabídku nebo bodrý krok směrem ke klientům. V prosinci například zrušila měsíční poplatky za vedení hypotečního úvěru AXA Bank (pro nové i stávající klienty). 

Od počátku února například neúčtuje poplatek za vedení úvěrového účtu také GE Money Bank v případě spotřebitelské půjčky. Krok se vztahuje na nové klienty. Ti stávající mohou svůj úvěr u banky refinancovat a pak se poplatku vyhnout také.

V případě hypoték banka přestala účtovat poplatky za vedení úvěru, za sjednání hypotéky, za odhad nemovitosti i poplatek za některé mimořádné splátky v polovině února. Krok ale potěší podle vyjádření Pavla Zúbka z GE Money Bank pouze nové zájemce. Na otázku proč opatření platí jen pro nové klienty jsme odpověď neobdrželi.

Hypoteční banka, stejně jako UniCredit Bank, standardně nabízí kromě hypotéky s těmito poplatky i hypoteční úvěr bez poplatků, kde jsou náklady promítnuty do úrokové sazby. Hypoteční banka klientům umožňuje přechod mezi jednotlivými produkty.

Od počátku roku ustoupila od účtování poplatků za vedení úvěrového účtu u spotřebitelských úvěrů a hypoték také Komerční banka. Klienti, kteří produkty sjednali dříve, mají smůlu a musí poplatky platit dál. U smluv uzavřených do konce loňského roku jsou poplatky za správu úvěru účtovány v souladu s příslušnými smlouvami, sdělila serveru Měšec.cz mluvčí Monika Klucová.

LBBW Bank zase spustila v únoru akci na hypotéky s tím, že nabízí získání bonusu až 5400 Kč. Ten není ale nic jiného než odpuštění poplatků za vedení běžného a úvěrového účtu za první rok.

Raiffeisenbank poplatek za vedení úvěrového účtu zrušila u nových hypoték a spotřebitelských úvěrů od loňského září resp. prosince. U hypoték se ale změna promítne do mírného nárůstu úrokové sazby, protože banka podle vlastního vyjádření nechce znevýhodňovat klienty, kteří si sjednali hypotéku před zrušením poplatku. Stávajícím klientům je tak poplatek účtován, mají nižší úrokovou sazbu a budeme jej postupně odbourávat při otočce úrokové sazby, řekl serveru Měšec.cz za banku Jakub Puchalský

Sberbank (bývalá Volksbank) poskytuje bez poplatku za vedení svou novou Fér půjčku. U dříve poskytnutých úvěrů se banka rozhodla svůj postoj k poplatkům neměnit.

Podle vyjádření bank jsou si všechny jisté oprávněností účtování těchto poplatků. Řada z nich ale přiznala, že do budoucna jejich účtování zvažuje. Kromě České spořitelny ale žádná neuvedla konkrétnější stanovisko, které se dá očekávat až po prvním judikátu.

Koho položí soud na lopatky?

Spor o poplatky tedy zatím stále nemá jasného vítěze a první nese kůži na trh Česká spořitelna a Komerční banka. 

skoleni_15_4

Dalo by se předpokládat, že banky budou chtít při sporu přistoupit na mimosoudní vyrovnání. Protože ačkoli může být výše zmíněná částka 1500 Kč za každého klienta nepříjemná, mnohem horší by mohly být náklady soudního sporu v případě, že by je banka všechny prohrála. Účastník, který spor prohraje, nese kromě úhrady soudních poplatků i hotové výdaje účastníků a jejich zástupců, ušlý výdělek účastníků a zástupců, náklady na zajišťování důkazů, úplatu za znalecké posudky a náklady právního řízení. Podrobněji v minulém článku

V případě prohraných soudních sporů by tak byly náklady mnohem vyšší. Česká spořitelna a nedobrovolně také Komerční banka ale očividně vytáhly do boje, který bude zajímavé sledovat.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).