Hlavní navigace

Nejlevnější povinné ručení aneb dejte si pozor!

22. 11. 2001
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Již před časem se nám odkryly nabídky jednotlivých pojišťoven provozujících pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Je také jasné, kdo je nejlevnější. Nejedná ale již o dumping?

Jak již bylo mnohokrát řečeno, pojištění odpovědnosti z provozu vozidla je zákonem regulováno a pojišťovny musí respektovat minimální ceny, které jsou stanoveny Českou kanceláří pojistitelů(profil subjektu, napsali jsme o ČKP).

Kdyby trh fungoval přesně tak jak má, nebyla by podobná regulace třeba. Pojišťovny by spořádaně ohodnocovaly svá rizika a na tomto základě by stanovovaly pojistné, které by nabízely svým klientům.

Jelikož ale pojištění představuje produkt, kdy pojišťovna nejdříve inkasuje pojistné a teprve později (třeba až za několik let) musí za tuto cenu něco nabídnout, existuje zde nezanedbatelný prostor pro morální hazard.

Toto je ještě umocněno v případě povinného ručení, neboť je povinnost uzavřít toto pojištění dána zákonem a pojišťovna, která ho provozuje, si nepochybně zajistí přísun velmi slušných finančních prostředků.

Pojišťovna, která nabídne nepřiměřeně nízké pojistné, tak ale pravděpodobně musí činit s vědomím, že ji podobná politika může v následujících obdobích dostat do mnohamilionové ztráty.

Vždyť v loňském roce stanovila většina pojišťoven poskytujících povinné ručení sazby blízké minimální zákonné úrovni a celkově tyto pojišťovny následně zaznamenaly z tohoto typu pojištění konsolidovanou ztrátu 1,3 miliardy korun.

Kdyby se na našich silnicích pohybovalo 5 milionů vozidel, představovalo by to ztrátu 260 korun na každé smlouvě. A to je dost.

V současnosti již většina pojišťoven dostala rozum a své sazby pro pojištění odpovědnosti adekvátně zvýšila. Zcela překvapující je ale přístup České podnikatelské pojišťovny(profil subjektu, napsali jsme o ČPP), která své sazby stanovila na úrovni minimálního regulovaného pojistného.

Proč to vlastně dělá? Předpokládá snad, že zrovna k ní se budou stahovat ti nejlepší klienti, kteří prostě nehodu způsobit nemohou? Nebo se snad domnívá, že obhospodařuje toto pojištění s minimálními správními náklady?

Srovnání povinného ručení na Měšci

Vyberte si to nejlepší povinné ručení a sjednejte si ho online.

Bohužel celá kauza spíše působí laciným dojmem získat maximální množství klientů za jakoukoliv cenu. Zde se již dá pouze spekulovat, jaký přínos pro tuto pojišťovnu může mít její cenová politika.

Například může jít pouze o snahu načerpat v co nejkratší době větší množství finančních prostředků, což ale působí krajně podezřele. Na druhé straně je nutné podotknout, že ačkoliv může být takovýto podnik ztrátový, stále ještě může být levnější, než úvěrový program od některé z bank.

dan_z_prijmu

Něčeho podobného jsme mohli být svědky v případě některých bank v počátku devadesátých let. Někteří bankéři rádi půjčovali peníze i na projekty, jejichž návratnost byla přinejmenším nejasná. Motivem „úvěrářů“ některých těchto bank ale mohla být skutečnost, že v době, kdy se zjistí, že byly úvěry špatné, oni už budou sedět dávno někde jinde. Konec konců jejich příjmy byly závislé na objemu poskytnutých úvěrů.

Pánové z České podnikatelské pojišťovny, nejsou vaše sazby povinného ručení již na hranici dumpingu?

Myslíte si, že ČPP nastavila dumpingové ceny (tj. ceny, které jsou ztrátové)?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).