Hlavní navigace

Napka: šikovná platební karta pro chytré mobily a moderní uživatele

20. 8. 2015
Doba čtení: 19 minut

Sdílet

Platební karta + mobilní appka = Napka. Tvůrcům předplacené platební karty se podařilo stvořit šikovný produkt. Stačí doladit počáteční neduhy a bude jedním slovem skvělá. Čeká ji ale kus práce.

Do Česka definitivně rázně vstoupily předplacené platební karty. Přestože tento typ finančního produktu už v Česku existoval v roce 2007 (tehdy šlo o předplacenou kartu O2 Citi od Citibank), do povědomí se předplacenky dostaly až hromadnou distribucí Blesk peněženky.

V červnu 2015 přibyla další předplacená platební karta v podobě Dobré karty COOP. Na konci téhož měsíce investiční skupina Rockaway Capital představila svoji podobu předplacené platební karty s názvem Napka. A tu si probereme.

Než budete číst dál: musíte si instalovat aplikaci. Musíte se registrovat. Není to zadarmo a stojí to i nějaké poplatky. Pokud s tím nemáte problém, dozvíte se o dalším trendu v mobilním placení. A třeba si vás získá. Pokud s tím problém máte, chcete všechno zadarmo nebo platíte výhradně v hotovosti, právě jste ušetřili pár minut času a jděte si přečíst něco jiného.

Dva v jednom

Zatímco u prvních dvou zmiňovaných předplacených platebních karet jsou samotné karty hlavním nástrojem a tedy ústředním finančním produktem, v případě Napky je předplacená platební karta spíše prodlouženou rukou pro přístup k vašim penězům. Abyste mohli naplno využít výhody Napky, potřebujete proto nejen samotnou kartu, ale i mobilní aplikaci pro Android a iOS. Na uživatele Windows Phone se bohužel opět nemyslelo. Bez mobilní aplikace je předplacenka jen poloviční kartou, jejíž výhody plně nevyužijete. O synergii karty a aplikace se dozvíte v řádcích níže.

Předplacená karta MasterCard Unembossed k vydávaná k aplikaci Napka.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Předplacená karta MasterCard Unembossed vydávaná k aplikaci Napka.

Přihlašovací prostředí.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Přihlašovací prostředí.

Kde ji koupit a za kolik

Předplacenku objednáváte přímo na webu Napka.cz, jiná distribuční místa v době publikace článku nejsou. Samotná karta stojí 150 Kč plus doprava. Cena dopravy se liší podle způsobu. Za poštovní zásilku zaplatíte dalších 65 Kč, při vyzvednutí na jednom ze 14 míst Uloženky zaplatíte 45 Kč. Za předplacenku můžete zaplatit předem přímo na webu (jinou platební kartou nebo bankovním převodem), anebo ji zaplatíte hotově až při převzetí zásilky. Těch dvacet korun neřešte, ničeho se nebojte a nechte si ji poslat poštou.

Dát 215 Kč za předplacenku (při zaslání poštou) není moc motivační. Majitelé Napky to vědí, a proto je druhá karta se slevou 100 Kč. Za dvě karty tak zaplatíte celkem max. 265 Kč a třeba za deset karet max. 1065 Kč.

Po registraci do aplikace vám Napka vrátí 50 Kč na každou registrovanou kartu. Takže tím se cena jedné karty snižuje na max. 165 Kč, při dvou kartách ovšem každá karta vyjde na max. 82,50 Kč. Cena deseti objednaných karet s 50korunovým bonusem klesá až na 56,50 Kč za kartu. A to je za předplacenku moc dobrá cena.

Poté vám domů přijde malá obálka a ve tvrdém papíru bude vložená nepersonalizovaná plastová bezkontaktní karta MasterCard Unembossed. Zcela jistě obal zničíte, protože se do něj moc dobře nedostanete. To nevadí, nebudete jej potřebovat. Všechny informace jsou přímo na kartě.

Peníze neodkloníte a neschováte

Napka, jako poctivá předplacenka, může být zcela anonymní. Ovšem kvůli zákonným limitům (platným v celé EU), které mají výrazně ztížit praní špinavých peněz, si striktně anonymní používání karty příliš neužijete. Pro tuto cílovou skupinu ale Napka určena není. Naopak, její výhody využijí lidé, kteří peníze skrývat nepotřebují. Jen pro pořádek upozorňuji, že žádná předplacenka není odolná proti exekuci, pokud je spojena s vaším jménem. Jsou tři stupně ověření uživatele Napky:

Anonymní karta - v tomto režimu budete moci jednorázově kartu nabít na max. 3500 Kč ještě před samotnou registrací. Příklad: Koupíte kartu Napka, nabijete ji a někomu zašlete. Žádnou aplikaci nemusíte stahovat.

Registrace v Napce – údaje, které při registraci zadáte, nikdo neověřuje. Po registraci v aplikaci Napky a spárování s plastovou kartou MasterCard získáte roční limit 60 000 Kč.

Plná identifikace na poště – při osobní návštěvě jakékoli pobočky České pošty, předložení dvou dokladů totožnosti, zaplacení poplatku 99 Kč a vyplnění elektronického formuláře ČSOB č. 635 získáte roční limit 600 000 Kč. Možnost plné identifikace je otevřena pouze pro osoby starší 18 let.

Test identifikace: od čerta k ďáblu

Protože plná identifikace má výhody vyšších transakčních limitů, v souladu s pokyny na webu i infolinky 226 256 159 jsem vyrazil na poštu vyprázdnit 99 Kč výměnou za ověření identity. Na první poště to bylo rychlé, o Napce v životě neslyšeli. To musíte udělat spíše přes Czech Point, ale my za deset minut zavíráme, to nestihnete, reagovala na můj požadavek pracovnice pošty Ostrava 21. Snaha přesvědčit poštu, že jde o formulář ČSOB  a že nepotřebuji Czech Point, nebyla příliš úspěšná. Nic takového tady nemáme, nic nám neřekli a nemáme k té vaší Napce žádné informace. To musíte do té banky, skončila moje identifikační snaha. Volám na infolinku Napky a ptám se pro jistotu znovu, kde se provádí identifikace. Na každé poště, ujišťuje mě hlas operátorky. OK, chyba se stane. Zkusíme to jinde.

Pošta Ostrava 8.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Pošta Ostrava 8.

Druhou šanci dostala pošta Ostrava 36. Menší pošta v nákupním centru by možná mohla znát novější produkty, kdo ví. Moc ráda bych vám pomohla, ale nemám žádné informace, co mám k tomu vyplnit. Žádný takový formulář nám na poštu nedodali. Jděte do ČSOB, říká mi zklamaně pracovnice pošty. Je na ní vidět, že by mi ráda pomohla, ale nemá jak. Podruhé volám na infolinku Napky a dozvídám se kouzelné slovo, že mám chtít elektronický formulář číslo 635. S hrdým pocitem zcela jasného vítěze mířím zpět na poštu Ostrava 36 a stále milé pracovnici sděluji mantru s číslem 635. Hm, ale já takový formulář v počítači nemám, zchlazuje paní z pošty moji přehnanou radost.

Dobře, zkusíme vyšší level. Pošta Ostrava 8 je velkou poštou, musí to přece umět. Pro jistotu se po vystání první 15minutové fronty ptám, zda je zde vedoucí pošty, že bych rád zjistil, zda mi budou vůbec moci provést identifikaci k aplikaci a kartě Napka. Upřesňuji, že jde o předplacenou kartu ČSOB. To vám stoprocentně vyřídí přepážka Ery, je na to specializovaná, ujišťuje mě pracovnice a posílá do jiné fronty. Po dalších 20 minutách vystání jedné řady pro příjem poštovních poukázek a výplaty důchodů se dostávám na specializovanou přepážku Era. Mám pocit, že jsem řekl asi sprosté slovo, protože paní vůbec nechápe, co vlastně chci a posílá mě do banky. Opět neúspěch.

Poslední šanci dostala pošta Ostrava 8 o dva dny později. Stejná přepážka, stejná fronta, jiná pracovnice. Ne pane, nic takového tady neděláme, to musíte do banky naproti, mávne pracovnice pošty rukou směrem k ulici, kde je pobočka ČSOB.

Po asi 6. hovoru na infolinku mi časem přišla SMS o potížích s identifikací na poštách.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Po asi 6. hovoru na infolinku mi časem přišla SMS o potížích s identifikací na poštách.

Dobře, zkusíme banku. Na „modrou“ ČSOB nemám chuť, je tam pár neobsloužených zákazníků, mířím proto do „červené“ Ery, kde je o poznání menší počet bankychtivých klientů. Obě pobočky jsou naproti sobě na Hlavní třídě v Ostravě-Porubě. Mladá zaměstnankyně Ery o Napce slyšela, ale potvrzuje slova infolinky, že žádný takový formulář nemají. Pouze jim včera (v úterý 18. 8. 2015) přišel formulář k ověření identity pro COOL kartu. Poté, co si ujasníme, že každý mluvíme o jiném produktu, mimoděk zjišťuji, že Napka od pondělí 24. 8. 2015 získá konkurenta v podobně další předplacené karty s názvem ČSOB COOL karta. Když už tam jsem, COOL kartu si za 99 Kč kupuji, procházím plnou identifikací k této jejich kartě a odcházím s novou předplacenkou ČSOB v ruce. COOL karta má stejný základ – identický tvrdý papír, ve kterém je schovaná, stejný čárový kód, stejný způsob nabíjení i limitů, rovněž PIN přijde přes SMS. Jen zákaznický portál poběží až od pondělí 24. srpna 2015, takže pro aktivaci karty musím počkat do pondělí. V obrázcích níže je malá ochutnávka.

ČSOB COOL karta, předplacená karta MasterCard vydávaná od pondělí 24. srpna 2015.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

ČSOB COOL karta, předplacená karta MasterCard vydávaná od pondělí 24. srpna 2015.

ČSOB COOL karta, předplacená karta MasterCard vydávaná od pondělí 24. srpna 2015.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

ČSOB COOL karta, předplacená karta MasterCard vydávaná od pondělí 24. srpna 2015.

ČSOB COOL karta, předplacená karta MasterCard vydávaná od pondělí 24. srpna 2015.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

ČSOB COOL karta, předplacená karta MasterCard vydávaná od pondělí 24. srpna 2015.

Vraťmě se zpět k Napce. Moje Napka stále zůstává bez plné identifikace. Nu což, nebudu moci využít plné transakční limity a hotovost nevyberu v zahraničí. Jenže další testem zjišťuji, že to tak úplně neplatí.

Těžko říct, zda jsem svými telefonáty natolik rozhodil infolinku Napky, že mi nakonec poslali i SMS, které ke mně asi přijít neměly.

Poslední dvě SMS patřily asi jiným zákazníkům Napky...
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Poslední dvě SMS patřily asi jiným zákazníkům Napky…

Tabulka: transakční limity Napky

Služba/Co uděláte Dobití před registrací Registrace v Napce Plná identifikace na České poště
Dobíjení Jen jednou Opakovaně Opakovaně
Limit dobíjení 3500 Kč jednorázově 13 500 Kč denně, 27 000 Kč měsíčně, 60 000 Kč ročně 135 000 Kč denně, 600 000 Kč ročně
Platba kartou Nelze Ano Ano
Maximální zůstatek 3500 Kč 60 000 Kč/kalendářní rok 600 000 Kč/kalendářní rok
Výběr z bankomatu Nelze Ano, pouze v ČR Ano, kdekoli
Převod mezi uživateli Napky (limit pro odesílatele) Nelze 60 000 Kč/kalendářní rok 600 000 Kč/kalendářní rok
Limit pro výběry z ATM a limit zpětné výměny peněz bez identifikace Nelze 25 000 Kč/kalendářní rok 600 000 Kč/kalendářní rok

Zdroj: Web Napka.cz

Test: hotovost (ne)vyberete

V tabulce výše, která je převzatá z webu Napky, je uvedeno, že pro výběr hotovosti z bankomatů v zahraničí musíte projít plnou identifikací. To se mi sice nepodařilo, ale ze zvědavosti vkládám kartu do polského bankomatu a ejhle, dostávám 20 PLN. Opakuji to u jiného provozovatele a opět dostávám požadovanou hotovost. Zdá se tedy, že s plnou identifikací to není tak horké a kartu můžete použít jakkoli. Pak však výše uvedená tabulka úplně neplatí.

Výběr hotovosti v bankomatu ČSOB v ČR proběhl bez problémů, podobně jsem bez potíží změnil ve stejném bankomatu PIN ke kartě.

Výběr z bankomatu v Polsku byl úspěšný přestože, bych správně vybrat hotovost neměl.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Výběr z bankomatu v Polsku byl úspěšný, přestože bych správně vybrat hotovost neměl.

Jak dobíjíte

Peníze na předplacenku můžete zaslat bankovním převodem (platba jde do ČSOB), anebo ihned pomocí jakékoli platební karty (včetně karet Diners Club) buď z prostředí aplikace Napky v mobilu, nebo na webu. Napku můžete dobít samozřejmě i přímým převodem peněz z jiné Napky.

Za dobití převodem z účtu zaplatíte 25 Kč za každé dobití. Až se peníze připíšou do ČSOB, uvidíte je i v Napce.

Při dobití platební kartou zaplatíte 2 % z transakce, ale peníze jsou v Napce okamžitě. Do 21. srpna 2015 navíc běží akce, kdy vám provozovatel Napky poplatek za dobití vrátí (bez ohledu na způsob).

Převod z mezi aplikacemi Napky je bez poplatku.

Pokud pro nabití Napky použijete bankovní převod, budete potřebovat 10místné identifikační číslo (variabilní symbol), které najdete na zadní straně předplacené karty. To je uvedeno i jako čárový kód.

Ale při použití platební karty pro nabití vám stačí pouze mobilní číslo, které je s Napkou spárované, víc nepotřebujete. Můžete tak snadno požádat třetí osobu, aby vám na Napku poslala peníze přes web aplikace.

Test: jak si zablokovat peníze

Po základní registraci můžete Napku denně nabít o max. 13 500 Kč (po plné identifikaci o max. 135 000 Kč). Zkusil jsem proto Napku dobít o 40 000 Kč (ano, hodně přes limit). Pro dobití jsem použil kreditní kartu Diners Club. Web ČSOB mě informoval o úspěšné autorizaci, web Napky mě naopak informoval o neúspěšné transakci.

Zkouším snížit částku na 20 000 Kč (opět přes limit). Pro platbu používám kreditní kartu Citibank Citi Life, hlavně kvůli dostupnosti prostředků. Web ČSOB mě opět informuje o úspěšné autorizaci, web Napky opačně, transakce se nepodařila. Jenže následně přichází SMS a e-mail od Citibank o úspěšné autorizaci částky 20 000 Kč, která nyní visí v blokacích. Nepochybuji o tom, že Citibank peníze opět časem uvolní, ale znamená to, že pokud si chcete hrát s dobíjením předplacené karty, nepoužívejte debetní kartu. Když se dobití nepovede, než se peníze odblokují, jste bez nich. A to na vašem účtu může hodně bolet, pokud je potřebujete i pro něco jiného.

Nežádoucí blokace částky na kreditní kartě Citibank po neúspěšném pokusu dobít Napku.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Nežádoucí blokace částky na kreditní kartě Citibank po neúspěšném pokusu dobít Napku.

Nežádoucí blokace částky na kreditní kartě Citibank po neúspěšném pokusu dobít Napku.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Nežádoucí blokace částky na kreditní kartě Citibank po neúspěšném pokusu dobít Napku.

A ještě jedna legrace do třetice. V pondělí ve 23:56 hod. dobíjím Napku přes jinou aplikaci MasterCard InCard za použití kreditky Citibank Citi Life o spořádaných 13 500 Kč. Dobití je úspěšné, limit pro tento kalendářní den je vyčerpán. Čekám deset minut a po půlnoci v úterý (nový kalendářní den) zkouším opět 13 500 Kč stejným způsobem. Neúspěšně. V aplikaci Napka však vidím dvě položky po 13 500 Kč. Podle aplikace bych tak měl mít kartu nabitou o 27 000 Kč, což se ale nestalo. Místo toho mi v úterý dopoledne přichází SMS, že jsem dosáhl denního limitu příchozích plateb a slibované vrácení poplatku za dobití proběhne „při nejbližší možné příležitosti“.

Kdeže jen těch 27 000 Kč je...? (2x 13 500 Kč)
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Kde že jen těch 27 000 Kč je? (2× 13 500 Kč)

Úspěšné nabití Napky o 13 500 Kč přes aplikaci MasterCard InCard.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Úspěšné nabití Napky o 13 500 Kč přes aplikaci MasterCard InCard.

Test: cizoměnové transakce se mohou měnit v čase

Překvapení mě potkalo při použití karty v zahraničí. Zatímco první print screen obsahoval částku 130,94 Kč (ekvivalent transakce 20 PLN), která se strhla při výběru z bankomatu, o pár hodin později se částka identické transakce změnila na 129,94 Kč. Sice jen o jednu korunu, ale v uživateli to nebudí velkou důvěru. Vypadá to, jako by aplikace s daty transakcí průběžně pracovala a částky transakcí se mohou bez vědomí uživatele změnit.

U výběru z bankomatu ještě krátce zůstaneme. V aplikaci se správně zaúčtuje vybraná částka, ale výši poplatku si musíte sami dopočítat, nikde se nezobrazí. Naopak, o jeho výši se vám ihned sníží disponibilní zůstatek v Napce.

Nejasno je i v kurzech cizoměnových transakcí. Zatímco v obchodních podmínkách ČSOB se píše, že

Při zaúčtování Transakce provedené v cizí měně se při přepočtu měny Transakce na CZK používají kurzy ČSOB deviza prodej. Pro přepočet se použije kurz platný v předchozí pracovní den před dnem zaúčtování z Použitelného zůstatku Karty. Pokud měna Transakce není uvedena v kurzovním lístku, pak ČSOB použije výše uvedený přepočet na částku, kterou obdrží z Karetní asociace. K přepočtu bude následně připočten poplatek  podle Tabulky limitů a poplatků. Držitel Karty získá historii kurzovního lístku ČSOB v pobočce ČSOB a na www.csob.cz,

skutečný kurz testované transakce byl odlišný. Transakce ve výši 20 PLN byla v Napce zaúčtována částkou 129,94 Kč, to odpovídá kurzu 6,497 Kč / 1 PLN. Podle citovaných podmínek by pro předplacené karty měl platit kurz deviza-prodej z předchozího pracovního dne, a ten byl 6,593 Kč / 1 PLN (tj. vyšší). Karta tedy měla výhodnější kurz. Kurz společnosti MasterCard pro den transakce byl přitom ve výši 6,488 Kč / 1 PLN, tj. jen nepatrně lepší. To znamená, že s předplacenkou Napka se nemusíte bát platit v cizí měně, ale stanovení kurzů platebních karet je stále jedna velká magie.

Celková částka za výběr hotovosti se časem v aplikaci změnila. Původní výše částky.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Celková částka za výběr hotovosti se časem v aplikaci změnila. Původní výše částky.


Celková částka za výběr hotovosti se časem v aplikaci změnila. Nová výše částky.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Celková částka za výběr hotovosti se časem v aplikaci změnila. Nová výše částky.

Napka vs. Mobito

Hlavní výhodou Napky je rychlá distribuce bezhotovostních prostředků. Peníze pošlete v reálném čase druhému uživateli a ten je obratem může použít pomocí platební karty.

Nejlepší porovnání je s podobně postaveným Mobitem, které sice peníze také umělo posílat a přijímat, ale mimo uzavřený systém aplikace je nebylo možné používat. Napka to umí díky propojení s platební kartou. Dnes je Mobito takřka mrtvým projektem, za dva roky uvidíme, zda přežije i Napka.

Pro koho se hodí

Napka jako předplacenka i mobilní aplikace má výhodu právě v provázanosti obou služeb. Tím je doslova předurčena k rychlému převodu finančních prostředků. Napka se sice nemůže chlubit hotovostním dobíjením na terminálech Sazky jako její konkurent Blesk peněženka, jenže to vám moc vadit nebude. Stačí vám chytrý mobil a Napku dobijete přímo z něj, nebo o dobití poprosíte kohokoli, kdo je u počítače a má u sebe platební kartu.

Během testování jsem našel několik vhodných cílových skupin, pro které se Napka může hodit:

1. Rodiny s dětmi pro výplatu kapesného

Pokud váš potomek sem tam potřebuje peníze, je Napka velmi dobrým nástrojem pro jejich distribuci. Jako rodič jen ze své aplikace zadáte pokyn a vaše dítě má peníze obratem v aplikaci. A tedy i na kartě. Nepotřebuje účet v bance, nulová administrativa, žádné papírování.

Pomocí karty si tak dítě může zaplatit např. jízdné, nakupovat běžné potřeby, vybírat hotovost (po registraci) nebo pomoci aplikace převádět peníze jinému uživateli. A rodiče může požádat o „dotaci“, když mu peníze nevyjdou.

2. Distribuce peněz mezi rodinou, známými, kamarády, studenty

Z vlastní praxe se mi Napka efektivně osvědčila v situaci, kdy syn byl mimo domov a já potřeboval, aby po cestě zpět něco koupil. Přes svoji aplikaci Napky jsem mu do jeho aplikace poslal potřebnou částku a on při cestě zpět zboží zaplatil platební kartou. Analogicky lze Napku použít i pro distribuci peněz v rámci rodiny například v situaci, kdy někdo nemá či nechce mít bankovní účet.

3. Nouzová karta pro potřeby nejen v zahraničí

Napka může sloužit i jako cesta pro rychlé zaslání peněz v nouzi. Za předpokladu, že nepřijdete o mobil a o tu kartu, můžete třeba v cizině požádat jiného uživatele Napky, aby vám obratem poslal peníze. A ihned s nimi můžete disponovat. Žádné čekání den, dva na převod.

4. Distribuce peněz mezi zaměstnanci

Přestože k tomu Napka není přímo určená, dá se snadno použít pro praktickou distribuci služebních financí bez použití klasických služebních karet. Zaměstnanec např. dostane služební mobil s aplikací Napky, k němu předplacenku Napka a jeho nadřízený mu v případě potřeby obratem pošle dostatečné peníze pro následné použití (např. pro nákup zboží či zaplacení služeb). Tento nástroj může být efektivní zvláště pro rychlé zaslání peněz např. u ještě neprověřených zaměstnanců, kterým nelze svěřit firemní kartu. Nevýhodou je takzvaná jednosměrná jízdenka. Jakmile peníze pošlete na Napku, zpět je může odeslat jen uživatel Napky, a to po svém odsouhlasení. Pro komplexní firemní řešení bezhotovostní distribuce financí jsou proto efektivnější předplacené business karty společnosti Expensa, byť Napku lze pro tento účel také v omezené míře použít.

Aktivace karty

Proces od registrace, aktivace a používání zabere maximálně 10 minut. Poté je karta i aplikace okamžitě aktivní a můžete obojí používat. Aktivaci nebudu podrobně rozepisovat, nápovědu máte v obrázcích v galerii. Je velmi jednoduchá a zvládne ji každý uživatel chytrého mobilu.

Při aktivaci obdržíte SMSkou PIN ke kartě. Ten si doslova musíte změnit bez poplatku v bankomatu ČSOB. V jiném bankomatu jej nezměníte (vyzkoušeno).

V obchodních podmínkách ČSOB se totiž píše toto:

4.3 Po Registraci obdrží držitel Karty prostřednictvím SMS zprávy Úvodní PIN ke Kartě. Držitel Karty je povinen tento Úvodní PIN změnit v jakémkoli Bankomatu ČSOB či Era, a to v zájmu bezpečnosti Transakcí prováděných Kartou. Pokud držitel Karty toto klíčové bezpečnostní opatření neprovede a tento Úvodní PIN nezmění na svůj vlastní PIN, nemůže ČSOB garantovat bezpečnost Transakcí prováděných Kartou a držitel Karty nese odpovědnost za případné škody, které vzniknou jemu nebo ČSOB.

Poplatky jsou rozumné

O poplatcích jsem se už částečně zmínil na začátku v souvislosti s pořízením předplacenky. Cenu karty lze snížit o 50Kč bonus při její registraci, sleva je také na dvě a více pořízených karet.

Poplatek za dobití Napky bankovním převodem ve výši 25 Kč mnou oslovení testeři nesli nelibě, naopak poplatek při nabití kartou chápali jako jistou daň za rychlost. Dlužno dodat, že 2 % z transakce jsou běžné i mimo ČR, ale po zavedení regulace mezibankovních transakčních poplatků by se tato procenta mohla snížit.

Poplatky za výběr z bankomatu jsou nastavené rozumně, dokonce ani výběr v zahraničí vás nijak nezruinuje. Nejdražší je tak služba cash advance a plná identifikace na poštách.

Trnem v oku může být pro někoho 30Kč poplatek za neaktivní kartu, ale opět jde o běžnou věc. Vydavatel karty tak motivuje jejího držitele, aby kartu používal, nic neobvyklého.

Služba Cena
Platební karta MasterCard k Napce 150 Kč
Platba kartou 0 Kč
Směnný kurz při platbě v cizí měně ČSOB deviza-prodej
Převod peněz mezi uživateli Napky 0 Kč
Dobití Napky bankovním převodem 25 Kč
Dobití Napky platební kartou 2 %
Výběr z bankomatu ČSOB 20 Kč
Výběr z jiného bankomatu v ČR 30 Kč
Výběr z bankomatu v zahraničí 25 Kč + 2,5 %
Výběr hotovosti na přepážce (cash advance) 200 Kč
Vybití (převod z karty na běžný účet, složenku apod.) 25 Kč
Plná identifikace na České poště 99 Kč
Opětovné zaslání PIN přes SMS 20 Kč
Dotaz na zůstatek v bankomatu 0 Kč
Změna PIN v bankomatu ČSOB 0 Kč
Neaktivní karta (po 3 měsících nepoužívání) 30 Kč měsíčně

Bezpečí

Do mobilní aplikace se přihlašujete zadáním 5místného numerického PIN, alternativně můžete pro přihlášení použít otisk prstu.

Pro webovou verzi aplikace slouží jako přihlašovací jméno registrovaný e-mail a alfanumerické heslo.

Platební karta je před registrací neaktivní, po registraci ji můžete ihned používat. Karta je bezkontaktní, ale bezkontaktně zaplatíte až poté, co první transakce bude úspěšně provedena prostřednictvím fyzického čipu a zadání PIN.

PIN vám přijde přes SMS a můžete si jej v bankomatu ČSOB změnit. V obchodních podmínkách banka ke změně doslova vybízí, nechce, abyste pořád používali iniciační PIN zaslaný v SMS.

Transakce realizované předplacenkou můžete pohodlně reklamovat přes webové rozhraní Napky, vyberete předdefinované typy reklamací, popíšete průběh transakce a vložíte přílohu.

Denní, týdenní nebo měsíční limity pro platby u obchodníka, na internetu nebo pro výběr z bankomatu nejsou stanoveny, ale ČSOB si vyhrazuje právo tyto limity zejména z důvodu bezpečnosti zavést. O této skutečnosti pak bude držitele karty informovat.

Peníze na předplacence nejsou pojištěné

Bod 7.10. Obchodních podmínek ČSOB: Použitelný zůstatek není úročen a nevztahuje se na něj pojištění vkladů.

Kde to vázne

Mobilní aplikace má do jedné časové osy slité všechny informace. Takže se dozvíte o dobití peněz, jejich převodu, platbě kartou, výběrech hotovosti a k tomu vidíte všechny chaty s uživateli, které jste si mezi sebou psali. Chybí možnost záznamy jakkoli odstranit nebo filtrovat. Co tam je, je navždy (anebo do aktualizace aplikace).

Ani v mobilní aplikaci, ani na webu Napky při použití karty v cizí měně nevidíte původní měnu transakce, a už vůbec směnný kurz.

Na webu Napky jsou dostupné jen výpisy za kalendářní měsíc, ne průběžné transakce nebo blokace.

Tlačítka pro poslání peněz nebo o jejich požádání jsou umístěná nahoře a při projíždění historie je snadno přehlédnete, resp. vám splynou s úhlem oka záběru displeje.

Pokud budete stávajícímu uživateli posílat peníze z Napky, občas se vám stane, že místo poslání peněz mu nejprve nechtěně budete posílat zprávu. Zaslání peněz se potvrzuje stejným tlačítkem „Odeslat“ jako konverzace chatu. Musíte si na to zvyknout a mezitím asi uděláte pár chyb (vyzkoušeno na třech lidech).

Při dobití Napky z bankovního účtu pomocí aplikace chybí předdefinovaný variabilní symbol a vzor platby (např. QR kód). Příkaz k úhradě musíte ručně vyťukat kompletně celý.

Problémy s plnou identifikací na poštách (minimálně v Ostravě).

V aplikaci se nezobrazují poplatky za výběr z bankomatů, ale odečítají se přitom z celkového zůstatku.

dan_z_prijmu

Pokecáte a pošlete peníze

Samotná aplikace Napka v mobilu umí nejen peníze posílat, ale i chatovat mezi uživateli. Nejspíše se ale nestane náhradou běžných psavých aplikací typu Threema, Viber, WhatsApp apod., proto chat bude sloužit spíše k doplnění informací o poslaných prostředcích.

Přestože má Napka nějaké ty neduhy, jde o šikovnou aplikaci s předplacenkou a zasloužila by si dostat šanci na používání. Uvidíme, s čím přijde její konkurence.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).