Hlavní navigace

Modrá pyramida přináší změny

3. 4. 2003
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Současná vlna změn ve stavebním spoření se nevyhnula ani Všeobecné stavební spořitelně KB alias Modré pyramidě. Od dubna zavádí nové obchodní podmínky a upravuje sazebník. Budou z toho mít klienti prospěch?

Nejvýznamnější „novinkou“ je, že Modrá pyramida i nadále zachovává možnost úročení vkladů ve výši 3 %.

Ostatní stavební spořitelny dnes většinou poskytují úrok ve výši 2 %. Více nabízí zatím ještě Wüstenrot, a to až 4,2 %, ale pouze pro smlouvy, které klienti nevypoví dříve než za sedm let (a není na ně čerpán úvěr). Od května by měly úroky klesnout i zde, nejčastěji se mluví o 2,5 %, oficiálně zatím žádný údaj oznámen nebyl (původně se hovořilo o dubnu – pozn. red.).

Tříprocentní zhodnocení lze sjednat u Raiffeisen stavební spořitelny, ale jen při nečerpání úvěru. Vyšší zhodnocení nabízí na trhu ještě Hypo stavební spořitelna, kde je možné dosáhnout za určitých podmínek až 4 %, ovšem pouze ve vazbě na splnění přesně daných podmínek, rovněž jen při spoření a nečerpání úvěru a s vyšším poplatkem za uzavření smlouvy (1,2 až 1,8 % cílové částky).

Naproti tomu VSS KB dává 3 % každému střadateli bez ohledu na způsob spoření a dosažené hodnotící koeficienty a s počátečním poplatkem ve standardní výši 1 % (pro klienty do 29 let dokonce jen 0,75 %) cílové částky. Tento staronový základní tarif, dnes nazývaný Profit, se tedy nejspíš stane hitem pro klienty, kteří chtějí především spořit. Doufejme, že jeho životnost bude delší, než tomu bylo u obdobného tarifu ČMSS Klasik (kde spořitelna staronový tarif zrušila po půl roce – pozn.red.). Pokud by si klient s tarifem Profit chtěl počkat na úvěr ze stavebního spoření, poskytne mu jej spořitelna s úrokovou sazbou 6 %, tedy stejně, jak je tomu u starších smluv.

Kromě spořícího tarifu zavádí Modrá Pyramida ještě tarif úvěrový, nazvaný Kredit. I ten je zajímavým překvapením a výzvou pro ostatní stavební spořitelny. Nabízí totiž k úroku z vkladu ve výši 2 % úročení úvěru ve výši 5 %, 4 % nebo 3 %. V závislosti na variantě spoření (rychlá, standardní, pomalá) si klient může vybrat pro něj vhodnou úrokovou sazbu. Již úrok 4 % z úvěru je v tuto chvíli na trhu bezkonkurenční, 3 % patřila dosud spíše do kategorie snů.

Tabulka č. 890
  Varianta
Rychlá Standardní Pomalá
Úrok z úvěru Výše měsíční splátky přiděleného úvěru v % cílové částky
5 % 0,75% 0,60% 0,45%
4 %  – 0,90% 0,60%
3 %  –  – 0,75%

Označení varianty naznačuje, jak rychle klient dosáhne parametrů potřebných pro přidělení úvěru. Ten, kdo bude spořit déle, může získat úvěr s nižší úrokovou sazbou, nebo dosáhnout pomalejšího splácení úvěru při stejné úrokové sazbě (díky nižší splátce).

Podívejme se, jak se to projeví u smlouvy tarifu Kredit na cílovou částku 300.000 Kč při měsíčním pravidelném spoření 1.500 Kč. Vyberme extrémy rychlé a pomalé varianty.

Tabulka č. 891
Varianta / úrok z úvěru Počet měsíců k termínu ohodnocení Suma úroků z vkladu Výše úvěru Splátka úvěru Doba splatnosti úvěru Zaplacené úroky z úvěru
Rychlá / 5% 66 7 824 161 674 2 250 83 24 546
Pomalá / 5% 84 12 508 120 990 1 350 108 23 731
Pomalá / 3% 84 12 508 120 990 2 250 58 8924

Je tedy zřejmé, že kombinaci pomalé varianty s 3% úročením budoucího úvěru si vyberou ti, kteří si mohou dovolit počkat déle a k úvěru se „prospořit“ – pro ty to pak budou skutečně levně získané peníze. Máte-li například dítě, které bude za nějakých sedm osm let řešit otázku bydlení, můžete mu připravit zajímavý finanční základ s levným úvěrem.

V budoucnu by mělo být možné tarif v průběhu trvání smlouvy změnit. Jak to bude vypadat technicky, zatím není jasné. Řešení tohoto problému závisí především na tom, jak dlouho se podaří udržet v nabídce oba tarify.

Zvýšení minimální možné cílové částky z 20.000 Kč na 50.000 Kč povede snad jen k omezení počtu spekulativně uzavíraných prázdných smluv, které jejich majitel chce v budoucnu buď navýšit, nebo využít k oblíbenému bleskovému otáčení peněz na rychlý výběr státní podpory. Cílová částka běžných smluv se pohybuje výrazně nad touto minimální hranicí.

V oblasti poplatků zůstává poplatek za vedení účtu na 240 Kč za rok. Bohužel však přibyl poplatek ve stejné výši za vedení účtu překlenovacího úvěru, který až dosud tato stavební spořitelna jako jediná neúčtovala. Poplatky za uzavření smluv o úvěru a překlenovacím úvěru se změn nedočkaly a zůstávají na původních 0,5 %, resp. 1,5 %. Pouze přidělený úvěr bez zajištění je zpracováván zdarma.

Úrokových sazeb z překlenovacích úvěrů se současné změny nedotkly a zůstávají v rozmezí 6,2 % až 7,9 %. Tím se tyto úvěry dnes na trhu řadí k těm dražším, zvláště vezmeme-li v úvahu i výši k nim se vážících poplatků.

skoleni_15_4

Kuriozitou je zpoplatnění klientského časopisu. Ten vychází dvakrát ročně a dosud byl klientům zasílán zdarma. Nyní bude každý výtisk stát symbolických 10 Kč. Klient se při podpisu smlouvy může rozhodnout, zda časopis bude chtít. Stávající klienti budou na tuto skutečnost rovněž upozorněni a budou moci odběr zrušit. Pokud tak učiní, připraví se o spoustu článků nejen o stavebním spoření, ale především na téma, jak nejlépe utratit své naspořené či vypůjčené peníze, o fotky s úsměvy pracovníků Modré pyramidy a o křížovku na konci čísla.

Zeptáme-li se, zda se Modrá pyramida přiblížila svému sloganu „Špička stavebního spoření“, můžeme říct, že ano, pokud jde o spoření a přidělené úvěry. V oblasti překlenovacích úvěrů pak zůstává i nadále řada příležitostí ke zlepšení.

Zaujaly vás nové podmínky VSS KB?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).