Hlavní navigace

Ministerstvo plánuje novou daňovou slevu. Komu pomůže?

18. 2. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Že by blížící se volby zažehly ve vládě plamínek altruismu? Vypadá to tak. Ministerstvo totiž navrhuje novou daňovou slevu. Využít ji ale bude moci jen někdo.

Ministerstvo práce a sociálních věcí v souvislosti s předloženým návrhem Zákona o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině možná potěší některé daňové poplatníky. 

Podpora školkám i rodičům

Pátá část zmíněného návrhu by totiž s účinností od 1. ledna 2014 měla změnit také zákon o daních z příjmů a zavést novou daňovou slevu. 

Poplatníci by si o ní tedy mohli snižovat daň až v přiznání, které budou vyplňovat v roce 2015. Vzhledem k tomu, že půjde o roční slevu na dani, se v § 38h odst. 6 doplňuje, že k této slevě zaměstnavatel u zaměstnance přihlédne až při ročním zúčtování záloh, upřesňuje důvodová zpráva k návrhu Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV).

Samotný zákon se zabývá podporou firemních školek či podobných soukromých zařízení pro nejmenší dětské skupiny. Kromě slevy pro vybrané poplatníky by měl zvýhodnit i samotné poskytovatele služeb péče o dítě, přispět ke zpestření jejich nabídky a více je zpřístupnit veřejnosti.

Firmy by si tak mohly kvůli návrhu uplatňovat výdaje z provozu vlastní firemní školky nebo z příspěvků jiným subjektům, které by provoz tohoto zařízení pro jejich zaměstnance zajišťovaly.

Do § 24, který se zabývá výdaji na dosažení, zajištění a udržení příjmů se tak vkládá další písmeno, podle kterého jsou výdaje (náklady) i v podobě výdajů na provoz vlastního zařízení péče o děti předškolního věku nebo příspěvku na provoz zařízení péče o děti předškolního věku zajišťovaný jinými subjekty pro děti vlastních zaměstnanců.

Koho potěší nová daňová sleva?

Daňovou slevu by mohli uplatňovat rodiče, kteří své dítě umisťují do mateřské školy nebo jiného podobného zařízení péče o děti předškolního věku. Maximálně tak mohou činit do sedmi let věku dítěte.

Hovoří o tom § 35ba odst. 1, který by návrh MPSV měl doplnit o další písmeno. To uvádí, že poplatníkům se vypočtená daň snižuje o částku výdajů prokazatelně vynaložených ve zdaňovacím období poplatníkem za umístění vyživovaného dítěte poplatníka, žije-li s ním dítě v domácnosti, v zařízení péče o děti předškolního věku včetně mateřské školy podle školského zákona, pokud jím nebyly uplatněny jako výdaj podle § 24

Daňová úleva bude náležet na vyživované dítě žijící s poplatníkem v domácnosti, přesněji na dítě vlastní, osvojené nebo v péči nahrazující péči rodičů a také na dítě druhého z manželů, s výjimkou vnuka nebo vnučky. 

Za vnuka nebo vnučku bude možné slevu uplatnit pouze v případě, že jsou v péči, která nahrazuje péči rodičů. 

Za každé vyživované dítě by bylo možné uplatnit slevu pouze do výše minimální mzdy určené pro jeden měsíc. V současnosti by tedy bylo možné uplatnit maximálně 8000 Kč ročně za každé dítě.

Kolik máte dětí?

Slevu by si mohl ale odečítat pouze jeden z poplatníků, který žije s dítětem ve společné domácnosti. 

U daňových nerezidentů se navrhuje umožnit uplatnění nové slevy podobným způsobem, jako u dalších daňových úlev, tedy pokud mu na území České republiky poplyne nejméně 90 % příjmů.

Nevíte si rady s daněmi? S námi to bude hračka. Stáhněte si bezplatně interaktivní formuláře pro daňové přiznání za období uplynulého kalendářního roku 2012 a nové formuláře platné v letošním roce 2013. Najdete zde také formuláře Přehledu o příjmech a výdajích pro zdravotní pojišťovny a Českou správu sociálního zabezpečení. 

Ke strojům

Říkáte si, proč další daňová sleva, když se momentálně na všem šetří? Cílem úpravy je daňová podpora rychlejšího návratu rodiče pečujícího o dítě předškolního věku na trh práce. 

Poplatníci by tak mohli dříve vydělávat standardní příjmy a odvádět z nich daně a pojistné. Urychleným návratem „do procesu“ ale návrh využití slevy nijak nepodmiňuje. I s ohledem na situaci na trhu práce není podmínkou pro uplatnění slevy na dani ekonomická aktivita obou rodičů dítěte, uvádí důvodová zpráva.

Nevyznáte se v daních? Zorientujte se v nich pomocí našeho daňového průvodce.

Lepší sladění pracovního a rodinného života rodičů s malými dětmi za účelem možnosti jejich participace na trhu práce je ostatně i cíl uvedený v důvodové zprávě k návrhu. Ta zároveň zmiňuje problém nízké participace žen s malými dětmi na trhu práce, kterou způsobuje nedostatek možností využití flexibilních forem práce, nezájem o hůře placené částečné úvazky, relativně dlouhá rodičovská dovolená i nedostatečná nabídka služeb péče o děti.

dan_z_prijmu

Návrh je nyní v připomínkovém řízení. Rozhodovat by se o něm mělo zhruba na jaře. 


Zdroj: Důvodová zpráva k návrhu MPSV

Zaměstnanost matek s dětmi do 12 let (2006)

Kolik letos zaplatíte na daních? Spočítejte si to v naší daňové kalkulačce

Na téma daně z příjmů fyzických osob na serveru Měšec.cz už letos vyšlo: 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).