Hlavní navigace

Máte zaměstnání a podnikáte. Jak vyplnit daňové přiznání?

3. 3. 2014
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Pokud máte zaměstnání a zároveň si přivyděláváte podnikáním, musíte si vyplnit přiznání k dani z příjmů sami. S tímto návodem to půjde snadno.

Času pro podání přiznání k dani z příjmu ubývá, tak se podívejme, jak příslušný formulář vyplnit v případě, že pobíráte mzdu ze zaměstnání a k tomu máte ještě příjem z podnikání jako osoba samostatně výdělečně činná. Jako třeba paní Jarmila, která pracuje na plný úvazek v nadnárodní společnosti a k tomu si přivydělává překladem textů z angličtiny. Pro tuto činnost potřebuje živnostenský list a vzhledem k tomu, že její příjmy z ní nejsou zanedbatelné, musí vše náležitě vykázat v daňovém přiznání.

Předem by měla informovat svého zaměstnavatele, že si nepřeje, aby za ní podával daňové přiznání. Vyžádá si od něj také Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti a z funkčních požitků, sražených zálohách na daň a daňovém zvýhodnění.

Navštivte našeho daňového průvodce, s ním bude daňové přiznání hračka:

Paní Jarmila si ve svém zaměstnání přijde na 25 000 Kč hrubého měsíčně. V roce 2013 si potom svou překladatelskou činností vydělala dalších 200 000 Kč. Finanční poradce jí poradil, aby si založila penzijní připojištění a životní pojištění. A jelikož to byl dobrý poradce, doporučil jí oba produkty v plné výši s tím, že si příspěvky může odečíst ze základu daně. To samé chce učinit s úroky ze svého hypotečního úvěru. Dozvěděla se rovněž, že si může odečíst i příspěvky, které jako členka platí odborové organizaci ve společnosti, kde je zaměstnána. Jako dobrá občanka darovala také krev, i to se bude hodit. Jak vše sepíše a zdaní tak, aby z ní měl finanční úřad radost a nechal jí další rok klid na práci?

Pro modelový příklad přiznání k dani z příjmu jsme zvolili elektronický formulář Ministerstva financí. Existují ale také formuláře v Excelu, PDF (pro tisk) či Inteligentní formulář ZFO od Software602. Všechny dostupné formuláře najdete v přehledné tabulce na Měšci. S tímto návodem je ale možné vyplnit formulář také v papírové podobě, jen budete potřebovat kalkulačku a papír a tužku na mezivýpočty.

I. Oddíl

V daňovém přiznání platí, že začátek je snadný. Stačí vyplnit veškeré osobní údaje, které o sobě znáte.

Daňové přiznání
Autor: David Sillmen

Daňové přiznání

Příloha č. 1 DAP

Vzhledem ke struktuře daňového přiznání se vyplatí začít přílohou (platí pro papírovou formu, v případě elektronického formuláře to není podstatné, protože propočty dělá za vás napříč oddíly)

Řádek 101. Nejdůležitější kolonka, do které paní Jarmila vyplní veškeré příjmy, které v daném roce z podnikání měla – v jejím případě 200 000 Kč. (Elektronický formulář vyplňuje automaticky)

Řádek 102. Paní Jarmila vyplňuje výdaje ve výši 120 000 Kč. Jeji překladatelská a tlumočnická činnost spadá do 60% paušálu. (Elektronický formulář vyplňuje automaticky)

Řádek 104. Rozdíl mezi příjmy a výdaji činí 80 000 Kč. (Elektronický formulář vyplňuje automaticky)

Řádek 113. Dílčí základ daně je také 80 000 Kč. (Elektronický formulář vyplňuje automaticky)

Druh činnosti – Pro kontrolu volby paušálních výdajů je třeba vyplnit typ činnosti, kterou jste vykonávali, v případě Jarmily Překladatelskou a tlumočnickou činnost se 60% paušálem. Dále pak už jen příjmy, ze kterých elektronický formulář spočte zbytek.

Daňové přiznání
Autor: David Sillmen

Daňové přiznání

II. Oddíl

Od přílohy se Jarmila vrací zpět k hlavnímu formuláři. K ruce si bere Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti a z funkčních požitků, sražených zálohách na daň a daňovém zvýhodnění, které dostala od svého zaměstnavatele.

Řádek 31. Za 12 měsíců si Jarmila při svém hrubém platu 25 000 Kč měsíčně vydělala celkem 300 000 Kč.

Řádek 32. Jarmila zjišťuje, že za ní zaměstnavatel zaplatil na pojistném 102 000 Kč. Jde o součet sociálního a zdravotního pojištění. Tuto částku také píše do řádku.

Řádek 34. Součet řádků 31 a 32 dává dohromady částku 402 000 Kč. To je Jarmilin dílčí základ daně ze zaměstnání. (Elektronický formulář vyplňuje automaticky)

Řádek 36. Jarmila opět vyplňuje 402 000 Kč.

Řádek 37. Protože už si předvyplnila přílohu č. 1 DAP, ví Jarmila, že dílčí základ daně jejího podnikání činí 80 000 Kč. (Elektronický formulář vyplňuje automaticky)

Řádek 41. Úhrn zmíněných řádků dává opět 80 000 Kč.

Řádek 42 a 45. Celkový základ daně ze zaměstnání a podnikání Jarmily činí 482 000 Kč. Právě to je třeba uvést v těchto řádcích. (Elektronický formulář vyplňuje automaticky)

Daňové přiznání
Autor: David Sillmen

Daňové přiznání

III. Oddíl

Na řadu přichází příjemnější část daňového přiznání – slevy. Jarmila má nárok na většinu z nich.

Řádek 46. Jarmila s překvapením zjišťuje, že by si mohla odečíst dary. V roce 2013 ale nikoho neobdarovala, a tak nechává řádek prázdný.

Řádek 47. Jarmila si odečítá 13 000 Kč za úroky ze svého hypotečního úvěru. K daňovému přiznání musí ale jako přílohu připojit potvrzení z banky.

Řádek 48. Odečitatelné jsou také příspěvky na penzijní pojištění či připojištění. Jarmila se dostává na maximální výši 12 000 Kč. Nepůjde to ale bez přílohy od pojišťovny.

Řádek 49. Stejně tak se jí vede s příspěvky na životní pojištění. Opět maximum 12 000 Kč a opět nutnost přílohy.

Řádek 50. Za odborové příspěvky je možné odečíst si, jako Jarmila, maximálně 3000 Kč. Odborová organizace vystaví potvrzení jako přílohu.

Řádek 54. Součet všech slev dává Jarmile částku 44 000 Kč. (Elektronický formulář vyplňuje automaticky)

Řádek 55 a 56. Základ daně se jí snižuje na 438 000 Kč. (Elektronický formulář vyplňuje automaticky)

Řádek 57. Vychází daň podle zákona 65 700 Kč. (Elektronický formulář vyplňuje automaticky)

Daňové přiznání
Autor: David Sillmen

Daňové přiznání

IV. Oddíl

Na řádek 58 a 60 vyplňuje Jarmila to, co se dozvěděla na řádku 57, tedy jaká jí vychází daň.

Daňové přiznání
Autor: David Sillmen

Daňové přiznání

V. Oddíl

Řádek 64. Naštěstí je tu sleva pro každého poplatníka, 2070 Kč za každý měsíc, 24 840 Kč za celý rok.

Řádek 70. Vzhledem k tomu, že Jarmila v tomto oddíle neuplatňuje jiné slevy, činí jejich úhrn 24 840 Kč.

Řádek 71. Daň po uplatnění slev je 40 840 Kč.

skoleni_15_5

Daňové přiznání
Autor: David Sillmen

Daňové přiznání

Sleva na děti

V 5. oddíle je možné uplatnit také slevu na dítě, a to až 13 404 Kč na jedno dítě. Pro rok 2013 však platí novinka, že není možné slevu na děti využívat tehdy, počítáte-li si výdaje paušálem. Čtěte více: Daňový odpočet na děti. Živnostníci s paušály ostrouhají

VII. Oddíl

Řádek 84. Paní Jarmile chodila na účet po celý rok čistá mzda. To znamená, že státu byly odváděny zálohy na daň z příjmu. To je na základě „potvrzení“ od zaměstnavatele nutné do daňového přiznání uvést. V případě měsíční mzdy 25 000 Kč byly odvedeny zálohy ve výši 35 460 Kč.

Řádek 91. Jednoduchým výpočtem, který je ale na formuláři poněkud zkomplikován, lze dojít k daňové povinnosti ve výši 5400 Kč. Tuto částku Jarmila musí poslat na účet finančního úřadu.

Daňové přiznání
Autor: David Sillmen

Daňové přiznání

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Spotřebitelské finance i politicko-ekonomická témata jsou vodou na můj mlýn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).