Hlavní navigace

Máte smlouvu s Europe Easy Energy? Zbystřete, koupil ji lovec klientů

16. 12. 2015
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Aktualizováno 23. 12. 2015 14:12
Europe Easy Energy je velmi seriózní společností s dobrými službami. Jenže ji koupila jiná společnost, jejíž reputace je velmi problematická a nejsou jí cizí nekalé praktiky.

Zákazníci společnosti Europe Easy Energy (dále jen „3E“) by měli svého dodavatele energií začít více sledovat. Minimálně pokud bude v budoucnu měnit obchodní podmínky. 3E totiž koupil její konkurent – Bohemia Energy Entity.

Společnost Bohemia Energy Entity působí na českém trhu již 10 let. Elektřinu a plyn nabízí zejména domácnostem a malým a středním firmám. Než se budeme věnovat tomu, co se tím pro zákazníky 3E mění, pojďme shrnout, jaké převratné novinky Bohemia Energy Entity na náš trh zavedla, jak podobně psal server tzb-info.cz.

Podomní prodej

Bohemia Energy Entity se specializuje na získávání nových klientů prostřednictvím podomního prodeje. Tímto způsobem lze měsíčně oslovit i statisíce potencionálních zákazníků. Potíž je však v tom, že tento způsob oslovování zákazníků nemusí být vždy čestný a poctivý.

Obchodní zástupci mohou lidem podat zkreslené či neúplné informace. Zákazník je navíc nabídkou zaskočen a málokdy se rychle zorientuje, aby se na případné podmínky či detaily doptal. To je velký rozdíl oproti situaci, kdy jde zákazník cíleně do zákaznického centra s úmyslem informovat se o nabídce.

Často se také podomní prodejci snaží vzbudit dojem, že nabídka je dostupná pouze teď a tady a vyvíjí tím na lidi tlak. Klient tak musí rychle rozmýšlet, zda nabídku na levnější energii přijmout či odmítnout, a to aniž by měl k dispozici dostatek informací.

V případě Bohemia Energy Entity apelovali obchodní zástupci zejména na nižší cenu, než jakou nabízí konkurence. Nižší cenu jste ve finále dostali, ale společnost to bohatě vyvažuje nejrůznějšími pokutami a sankcemi.

Podomní prodej Bohemia Energy Entity na území města Ostravy, přestože je vyhláškou zakázán. (04/2015)
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Podomní prodej Bohemia Energy Entity na území města Ostravy, přestože je vyhláškou zakázán. (04/2015)

Vybrané nekalé praktiky Bohemia Energy Entity:

  1. Falešní prodejci, vydávání se za pracovníka konkurenčního dodavatele za účelem uvést zákazníka v omyl.
  2. Varování Energetického regulačního úřadu před podomním prodejem.
  3. Lhaní potenciálním zákazníkům.
  4. Vědomé porušování vyhlášek měst a obcí o zákazu podomního prodeje.
  5. Ke smlouvě žárovky „zdarma“, ale pod přísnou sankcí.

Pikantní je, že před nekalými praktikami Bohemia Energy Entity varovala i samotná společnost 3E. Toto varování v době publikace článku ještě visí na jejich webu, ale je téměř jisté, že po změně vlastníka zmizí. Nakonec 3E skutečně „Bohémka“ pohltila.

Europe Easy Energy varuje před společností Bohemia Energy Entity.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Europe Easy Energy varuje před společností Bohemia Energy Entity.

Smluvní pokuta za předčasné ukončení smlouvy

V případě, že máte platnou smlouvu u Bohemia Energy Entity, ale přejete si přejít k jinému dodavateli energií, zaplatíte poplatek za předčasné ukončení smlouvy ve výši 6050 Kč za každé odběrné místo. Tedy jednou za elektřinu a podruhé za plyn. Toto odstoupení vám společnost musí poněkud překvapivě sama schválit. Odpověď přitom obdržíte „v přiměřené lhůtě“. Smluvní pokuty za předčasné ukončení smlouvy účtují i někteří další dodavatelé energií.

Doživotně s „Bohémkou“

S výpovědí u Bohemia Energy Entity si také musíte hlídat termín, kdy vám smlouva končí. Obecně platí, že smlouvu můžete uzavřít na dobu určitou nebo neurčitou. A podle toho se poté liší, jakým způsobem lze smlouvu vypovědět.

Pokud máte smlouvu na dobu neurčitou, je vaše situace jednodušší. Až se jednoho dne probudíte a rozhodnete se, že chcete nového dodavatele energií, sepíšete výpověď a na jejím základě vám začne běžet tříměsíční výpovědní lhůta. Dle konkrétního dodavatele vám poběží buď od 1. dne následujícího měsíce, nebo od 1. dne následujícího čtvrtletí.

V případě Bohemia Energy Entity ale uzavíráte smlouvu na dobu určitou a situace je tak pro vás o něco složitější. Pokud byste totiž chtěli ukončit smlouvu bez sankce, musíte si ohlídat, kdy vaše smlouva končí. A podle toho dát dodavateli vědět alespoň 3 měsíce předem, že si budete přát smlouvu ukončit. Jestliže si tento termín neohlídáte, smlouva se vám automaticky prodlouží na stejnou dobu, na jakou jste ji původně sjednávali. A Bohemia Energy Entity nabízí smlouvy i na 10 let.

Comfort Energy ještě není „provařená“

Vzhledem k výše uvedenému nemá Bohemia Energy Entity příliš dobrou reputaci. O praktikách, které se spíše podobají „šmejdům“, informoval ve článku i server iDnes.cz.

Vlastníci Bohemia Energy Entity však vlastní i energetickou společnost Comfort Energy, která ještě tak známá není. A ani praktiky, pomocí kterých získávají nové zákazníky, se příliš neliší. Comfort Energy sází také na podomní prodej. A to dokonce i tam, kde ho již vyhláškou zakázali.

V Krnově je už od roku 2013 podomní prodej vyhláškou zakázán a jeho případné provozování je považováno za přestupek. Ani to však nebránilo obchodním zástupcům nabízet zde levnější elektřinu. K zanechání činnosti je donutila až městská policie.

Praktiky, které ale provozuje Comfort Energy, by se již daly nazvat jako nekalé. Zazvonil, představil se, rychle ukázal průkazku a tvrdil, že potřebuje doplnit nějaké údaje ve smlouvě. Tak jsem s ním ochotně vše vyplňoval, protože jsem myslel, že je od ČEZu. Něco drmolil a dost pospíchal, popsal návštěvu obchodníka Comfort Energy František Dunovský ze Žatce. Až při osobní návštěvě pobočky ČEZ zjistil, že z této firmy u něj doma nikdo nebyl. Aby František Dunovský zjistil, komu vlastně podepsal smlouvu, zkusil zavolat na infolinku. Dovolal se do firmy Comfort Energy.

O obou případech informoval 12. října 2015 Bruntálský a krnovský deník.

Wau! Super! Jé to je roztomilí pejsek!

„Bohémka“ v roce 2013 koupila i svého dalšího konkurenta s názvem České Energetické Centrum. Ani této společnosti nebyla cizí nespotřebitelská jednání. Jak probíhají praktiky podomních prodejců energií, ukazuje web protivna-blondyna.cz. Mezitím si můžete přečíst návod podomního prodejce energií:

Návod prodejců Českého Energetického Centra, které koupila Bohemia Energy Entity.
Autor: Protivna-blondyna.cz

Návod prodejců Českého Energetického Centra, které koupila Bohemia Energy Entity.

Návod prodejců Českého Energetického Centra, které koupila Bohemia Energy Entity.
Autor: Protivna-blondyna.cz

Návod prodejců Českého Energetického Centra, které koupila Bohemia Energy Entity.

Sbohem, Europe Easy Energy

I přes všechny tyto informace získá Bohemia Energy Entity v současné době přes 45 000 nových zákazníků. Jsou jimi právě zákazníci Europe Easy Energy. Ta se ale prezentuje zcela jiným způsobem.

Mezi standardy Europe Easy Energy patřily dlouhodobě nízké ceny, smlouvy na dobu neurčitou, ale i nabídka asistenčních služeb, která byla pro klienty společnosti v ceně. Společnost nabízela i zvýhodněné nabídky pro seniory či zaměstnance společnosti, kterým tento dodavatel elektřinu dodával. Zvýhodněné nabídky nabízel i v případě společného odběru elektřiny a plynu.

Dodavatel se navíc zavázal dodržovat Etický kodex a transparentně informuje zákazníky o změnách. Reagoval dokonce i na kritiku zákazníků a upravil nové ceníky, místo zdražení zlevnil.

dan_z_prijmu

Co když chci jinam?

Pokud patříte mezi zákazníky Europe Easy Energy a nepřejete si přejít pod Bohemia Energy Entity, budete muset postupovat podle platných pravidel vaší smlouvy. To znamená podat řádnou výpověď s tříměsíční lhůtou. Pokud byste tedy podali výpověď ještě v prosinci a Europe Easy Energy ji ještě v prosinci obdržela, smíte změnit dodavatele až k 1. 4. 2016.

Pro vás coby stávající zákazníky se ale nic nemění. Jen je potřeba nově sledovat změny obchodních podmínek i cen. V případě, že by došlo ke změně všeobecných obchodních podmínek nebo ceny směrem nahoru, můžete dát výpověď smlouvy. Ta je platná k datu změny VOP/ceny, ale dodavatel ji musí obdržet nejpozději 10 dnů před změnou.

Aktualizováno 23. 12. 2015: Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil svým pravomocným rozhodnutím spojení soutěžitelů BOHEMIA ENERGY entity s.r.o. a Europe Easy Energy a.s., v jehož důsledku získá společnost BOHEMIA ENERGY výlučnou kontrolu nad nabývanou společností. Oba spojující se soutěžitelé působí zejména v oblasti maloobchodních dodávek elektrické energie a zemního plynu. Tržní podíl spojením vzniklého subjektu by při jakémkoliv vymezení relevantních trhů nepřesáhl 15 %; proto spojení nevzbuzuje obavy z podstatného narušení hospodářské soutěže. Rozhodnutí není dosud pravomocné.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).