Hlavní navigace

Lze bojovat proti nepřizpůsobivým občanům?

25. 2. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Chomutovská radnice vyhlásila válku všem dlužníkům města, kteří neplatí nájem, poplatky nebo pokuty. Při výplatě sociálních dávek tak nepřizpůsobivé občany čekalo nemilé překvapení - v podobě exekutorů, kteří jim za asistence strážníků okamžitě na místě zabavili vyplacené dávky a ponechali jim pouze 1000 Kč. Postup radnice vyvolal rozporuplné reakce na všech frontách.

Jak se žije v Chomutově

Chomutov provází neblahá pověst města s vysokou kriminalitou. Podle údajů Policie ČR pro Ústecký kraj bylo v loňském roce na Chomutovsku evidováno 344 násilných činů, 3443 majetkových trestných činů a 130 vloupání do bytů. Vedení radnice Chomutova denně řeší stížnosti zoufalých občanů, kteří mají nepřizpůsobivé sousedy. Musí každou noc snášet hluk z jejich bytů, na ulicích se běžně obávají o svoje peněženky, často se stávají terčem agresivních útoků a pokud by se rozhodli situaci vyřešit tím, že se odstěhují a prodají svůj vlastní byt, jejich šance na úspěch je minimální. Vždyť kdo by chtěl s bytem koupit i takové sousedy. Největší problémy se objevují v některých částech chomutovských sídlišť, kde bydlí romská menšina. Město se nejdříve snažilo sjednat pořádek po dobrém. Na chomutovské sídliště vyslalo terénního pracovníka, který měl za úkol pomoci občanům řešit jejich problémy. Přesto někteří z nich i nadále odmítají respektovat zákony. Mezi nepřizpůsobivé občany však nepatří pouze Romové.

Válka proti nespravedlnosti

Přes veškerou dlouhodobou snahu radnice vyřešit tento problém nedošlo k žádnému výraznému obratu k lepšímu. Naopak – snahy radnice byly často některým nepřizpůsobivým občanům pouze k smíchu. Ten jim došel teprve nyní, když město vyhlásila akci Záchranný kruh. Radnice tak chce pomoci všem slušným lidem, kteří řádně chodí do práce, platí nájem i poplatky, a přesto doplácí na chování nepřizpůsobivých občanů. Mezi ně řadí radnice především neplatiče, prostitutky, drogově závislé a další, kteří svým chováním obtěžují okolí. Proti notorickým neplatičům se město rozhodlo razantně zasáhnout. Za asistentce policie a sociálních pracovníků mají být neplatiči vystěhováni z obecných bytů a přesunuti do mobilních ubytoven, kde už dnes někteří neplatiči bydlí. Dále na nich byla uvalena exekuce a jejich sociální dávky jim byly odebrány okamžitě, jakmile si je od úřadů převzali.

Podobný tvrdý přístup chystá město i pro prostitutky. Již od října loňského roku je v provozu monitorovací kamerový systém, který je umístěn na místech s největším výskytem prostituce v Chomutově. Tyto místa pak kamera snímá 24 hodin denně. S prostitutkami, které svojí činností jednají proti tržnímu řádu, je pak vedeno přestupkové řízení. Řidiči, kteří jsou kamerovým systémem zachyceni jako jejich zákazníci, jsou následně zváni jako svědci k tomuto přestupkovému řízení. Obecně se také tyto „podnikatelky” mohou těšit na pravidelné, četné a opakované kontroly policistů, budou odváženy na služebnu, kde s nimi bude sepsán protokol a dostanou pokutu. Město jim tak jejich činnost bude maximálně znepříjemňovat.

Porušuje radnice zákon?

Radikální přístup radnice si vysloužil tvrdou kritiku kanceláře ombudsmana, některých politiků i neziskových organizací. Ti všichni hodnotí odebrání sociálních dávek exekutorem jako chování, které je přinejmenším na hraně zákona nebo dokonce porušuje ústavu. O správnosti jednání chomutovské radnice – z hlediska dodržení zákonů – rozhodne až kontrola Ministerstva spravedlnosti, která se chystá prověřit postupy města proti neplatičům. Zatím ani samotní právníci se nemohou shodnout. Někteří tvrdí, že postup chomutovské radnice je naprosto v souladu se zákonem, protože exekutor má povinnost zabavit finanční prostředky ve prospěch věřitele. Jestli jim je zabaví v jejich domě, u bankovní přepážky nebo ihned po vyplacení sociálních dávek, už není rozhodující. V mnohých případech je totiž jedinou šancí, jak zabavit dlužníkovi peníze ve prospěch věřitele, vzít mu je okamžitě po jejich převzetí. Naproti tomu jiní právníci hodnotí postupy chomutovské radnice jako protiprávní, protože sociální dávky nepodléhají exekuci. Nejsou totiž z nich hrazeny pouze věci, které jsou nutné k zajištění základních potřeb, ale lidé si za ně kupují i ostatní spotřební zboží. Podle tohoto názoru nelze sociální dávky zaměňovat za sociální minimum, které může být exekutory zabaveno.

Kromě právních nejasností se nad tímto postupem vznáší také otázka morální. Chomutovská radnice eviduje 4000 neplatičů, kteří nyní zůstanou téměř bez finančních prostředků. Své dluhy tak postupně sice splatí, ale hrozí riziko, že si dlužníci budou muset obstarat peníze jinde. A jedinou možností pro ně bude nelegální činnost nebo půjčky od lichvářů. Sociální situace i vztahy mezi občany se tak mohou ještě více vyostřovat. Čtete více: Jak na státní pomoc, když jste v nouzi?

Kdo půjde ve stopách Chomutova?

Chomutov není jediným městem, které řeší problematiku nepřizpůsobivých občanů. Mezi další takto postižené oblasti patří již tradičně Litvínov. Tamní radnice v lednu letošního roku zveřejnila výsledky kontroly, která odhalila zneužívání sociálních dávek. Kontrola byla provedena na janovském sídlišti, kde žije cca 6000 lidí. Zkontrolováno bylo v lednu strážníky a litvínovským sociálním odborem 1732 osob. U desítek těchto kontrolovaných osob bylo zjištěno pochybení. Celkem 79 prověřovaných rodin pobíralo sociální dávky. Z toho u 44 rodin pak při kontrole sociální odbor a strážnici zjistili, že tyto sociální dávky pobírají neprávem. Někteří nedoložili doklady, neaktualizovali informace, nenahlásili vyšší příjem v rodinách a další. Těm, kteří se takto prohřešili, byly okamžitě sociální dávky odebrány. Město však muselo vycházet ze stavu v den kontroly, nebot nelze lidem prokázat, že dávku zneužívali již před kontrolou. Čtete více: Sociální dávky: na co máte nárok?

dan_z_prijmu

Toto však není ojedinělý případ, který Litvínov řeší. Boj s nepřizpůsobivými občany se tady vede již dlouho. Litvínov ale ve zbraní proti neplatičům už dříve přitvrdil. Část sociálních dávek se zde vydává pouze ve formě kuponů za které lze nakoupit jen jídlo nebo drogerii. Nicméně ani tento veřejností často kritizovaný krok, který byl několikrát označen za diskriminaci, situaci zcela nevyřešil. Litvínovská radnice proto, stejně jako v Chomutově, zvažuje další možné kroky proti neplatičům. A možná se nechají inspirovat právě v Chomutově. Litvínovská radnice nevylučuje, že v budoucnosti dlužníkům také prostřednictvím exekutorů odeberou peníze, a to přímo při vyplácení sociálních dávek. Litvínov by tak šel ve stopách Chomutova. Exekutoři by zde však odebrali pouze část sociálních dávek, aby zvláště rodinám s dětmi zůstali nějaké finanční prostředky. Čtěte více: Jak omezit zneužívání sociálních dávek?

Veřejnost akci podporuje

Jestli se řešení chomutovské radnice stane modelovým vzorem i pro ostatní města, které se potýkají s neplatiči, ukáže teprve čas a rozhodnutí kontrol, které nyní Chomutov čekají a která mají prokázat, že město postupovalo v souladu se zákonem. Pokud by se prokázal opak, je možné, že Chomutov bude čekat kárná žaloba. Ivana Řápková, primátorka Chomutova si je však svým postupem jistá. Naše akce bude dále pokračovat. Projekt by měl zajistit všem obyvatelům Chomutova naději na lepší a slušnější život, uvedla v diskuzi pro server tn.cz. Nepřizpůsobivím občanům jde Řápková podle svých slov po krku. Chomutovská radnice bude muset své kroky právně obhájit, ale podporu veřejnosti a většiny přizpůsobivých občanů si už získala. A možná ukázala cestu ostatním obcím, jaké vést kroky, aby se někteří občané nesmáli zákonům do tváře.

Myslíte si, že je správný postup odebrat sociální dávky a ponechat pouze minimální částku?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Specializuji se na psychologii, pracovně právní problematiku a zavádění moderních manažerských metod. Studuji žurnalistiku, politologii a chystám se na práva.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).