Hlavní navigace

Levné účty bez poplatků a nejvyšší úroky na vkladech. Tipy pro letošní podzim

6. 9. 2010
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Pro své peníze chcete bezpečné uložení, slušné úroky a k tomu neplatit přemrštěné ceny za bankovní služby. Zdá se to nemožné? Vůbec ne.

Abychom vám usnadnili hledání v nejlepších produktech pro vaši peněženku, máme pro vás k dispozici kompletní databázi finančních produktů, které můžete získat jako občané – spotřebitelé u bank, družstevních záložen, pojišťoven a regulovaných úvěrových společností.

Bankovní účet

Velmi často hledáte běžný účet zadarmo či bez poplatků. Provedli jsme pravidelnou aktualizaci nabídky všech bankovních účtů a zohlednili jsme i budoucí sazebníky s platností od 1.11.2010. Máme pro vás nejžhavější tipy a novinky pro podzim 2010 pro vaše peníze.

Bankovní účet zadarmo bez poplatků

Fio banka: Běžný účet bez poplatků

Za bankovní účet u Fio banky již téměř 5 let neplatíte žádné poplatky za vedení a za tuzemské transakce. Pokud si zvyknete zadávat platby přes internet, uvidíte na poplatcích pouze číslo nula.

Poštovní spořitelna: Era osobní účet zadarmo

Poštovní spořitelna má v nabídce horkého koně, kde neplatíte nic nejen za tuzemské platby, ale ani za výběry z bankomatů ČSOB na Slovensku. Oproti Fio bance má i mobilní a telefonní bankovnictví, rovněž bez poplatků.

Levný bankovní účet

AKCENTA, spořitelní a úvěrní družstvo: Akcenta Konto

Zapamatujte si cenu 2 Kč. Tolik vás u Akcenty stojí každá odchozí platba. Za příchozí se neplatí a bezplatně máte i internetové bankovnictví.

Artesa, spořitelní družstvo: ARTESA KONTO

Vše za 1 Kč. Tak se dá nazvat letošní novinka od záložny Artesa, za vedení účtu dáte 1 Kč, stejnou cenu stojí i každá odchozí platba. Příchozí platby jsou bez poplatků a neplatíte ani za internetové bankovnictví.

Evropsko-ruská banka: Běžný účet

Za vedení účtu neplatíte, tuzemské příchozí platby jsou také bez poplatku. Dostanete internetové bankovnictví a platby posíláte za 5 Kč. Za výběr z jakéhokoli tuzemského bankomatu dáte 9 Kč, což je hodně dobrá cena.

mBank: mKonto

I po říjnovém zdražení stále jde o levný bankovní účet, který vás finančně nezruinuje. Za vedení neplatíte, grátis máte všechny trvalé příkazy a inkasa a prvních 10 jednorázových příkazů mimo mBank.

PPF banka: Běžný účet

O PPF bance se to příliš neví, ale pro občany má v nabídce účet, za jehož vedení neplatíte a v ceně máte i homebanking Gemini 5.0, což není žádný levný program. Příchozí platby stojí 3,50 Kč a každá odchozí zadaná elektronicky 4 Kč. Kdo nedůvěřuje internetu, nechce nosit příkazy na pobočku a chce spolehlivou netuctovou banku, má řešení.

Chytrá kalkulačka pro bankovní účty

Zahraniční platby za hubičku

Fio banka: Běžný účet bez poplatků

Účet u Fio banky má úplně zadarmo platby z a do Slovenska. Pokud máte se Slovenskem něco společného a potřebujete tam posílat/přijímat peníze, dál nehledejte, nic lepšího nenajdete. Mezi další vychytávky patří příchozí platby v eurech za 25 Kč a odchozí platby v eurech za 50 Kč. Nejsou zadarmo, ale cena je velmi lidová.

Privatbanka: Privatbanka @ Konto

Nuly, nuly a jenom nuly. Příchozí platby v eurech 0 Kč. Odchozí platby v eurech po celé Evropě (!) 0 Kč. Internetové bankovnictví 0 Kč. Vedení účtu 0 Kč. Příchozí platby v další měně cca 5,20 Kč. A za výběr z bankomatu kdekoli na světě dáte cca 30 Kč. Podmínky? Zřídit si účet výhradně přes internet a připravit se na delší proces s ověřením údajů. Z počátku si budete s bankou hodně dopisovat (pozor, na pražské pobočce neuspějete, komunikujete s Bratislavou).

Volksbank Löbau-Zittau: VR-EURO – osobní účet

Potřebujete sem tam platit v eurech anebo eurovou platbu přijmout? S tímto účtem neplatíte nic za vedení a každá eurová platba vás stojí v průměru 5 Kč. Internetové bankovnictví je bez poplatku, rovněž tak i elektronický výpis. Jeden výlet do Liberce a následné úspory na poplatcích se proto vyplatí.

PPF banka: Běžný účet

O této bance jsem už psal výše, zajímavá je však i pro zahraniční platby. Jako jediná banka totiž nemá sazby v procentech, ale používá paušální poplatek. Za platby v eurech dáte 150 Kč. Když platíte mimo eura, stojí vás 175 Kč každá příchozí a 250 Kč každá odchozí platba, a to už se často vyplatí, byť to není zadarmo.

Termínované vklady s nejvyšším úrokem

6 % – UNIBON, spořitelní a úvěrní družstvo: Termínovaný vklad STOŠESTKA

V ostravském družstvu nabízejí 6% úrok při vkladu na 3 roky. Minimálně musíte vložit 100 000 Kč, maximálně milion. Lepší nabídku v tomto ohledu na trhu nenajdete – a navíc pojištěnou. Nevynechejte ani Termínovaný vklad ATTA, kde dostanete 5,2 % p.a.

5,95 % – WPB Capital, spořitelní družstvo: Spoření n@ dálku – WPB Termínovaný vklad

Pražské družstvo nabízí nejvyšší úrok při pětileté úložce. Ale ani ostatní nabídky družstva WPB nejsou špatné, pokud máte přebytečné peníze, určitě jejich produkty nevynechejte.

5,80 % – Metropolitní spořitelní družstvo: Termínovaný vklad s obnovou

Brněnské družstvo s pražskou pobočkou od října snižuje sazby, ale stále její úroky patří k nejvyšším na trhu.

5,30 % – AKCENTA, spořitelní a úvěrní družstvo: Termínovaný vklad

Hradecké družstvo se za své úrokové sazby stydět nemusí a neměli byste jej vynechat ani u menších částek. Výhodný úrok můžete spojit i s levným účtem popsaným výše.

4,70 % – Peněžní dům, spořitelní družstvo: Termínovaný vklad

Malé uherskohradišťské družstvo zaujme vysokými sazbami až u vyšších vkladů na delší období, ale z hledáčku jej nevynechejte, zvláště, bydlíte-li na Moravě.

4,5 % – J & T BANKA: Termínovaný vklad Clear Deal 

Pražská banka se pustila do nabídky depozit pro běžné klienty teprve v loňském roce, ale lepší sazbu u přebytečného půl milionu a výše u bank nenajdete. K tomu přidejte jako bonus týdenní výlet do Vysokých Tater (této bankovní skupině tam patří hotel i lanová dráha).

4,3 % – Vojenská družstevní záložna: Termínovaný vklad

Vojenská družstevní záložna se kromě 10 poboček v České republice může chlubit i velmi slušnými úrokovými sazbami pro částky již od 20 000 Kč.

4,20 % – Artesa, spořitelní družstvo: Termínovaný vklad STANDARD

Férové úroky pro vklady od 100 000 Kč výše najdete u pražského družstva mezi hlavním nádražím a Václavským náměstím. A k tomu účet za korunu popsaný výše.

3,7 % – Evropsko-ruská banka: Akční termínovaný vklad

Evropsko-ruská banka sice nemůže konkurovat nabídce spořitelních družstev, ale u jiných bank budete sazbu převyšující 3 % hledat velmi, velmi dlouho. A kromě vkladu si můžete pořídit účet bez poplatku za jeho vedení popsaný výše.

Chytrá kalkulačka pro termínované vklady

Spořicí účty bez výpovědní doby s nejvyšším efektivním úrokem

2,6 % – UNIBON, spořitelní a úvěrní družstvo: Spořící účet

UNIBON družstvo úrokové sazby snížilo, ale z nabídky spořicích účtů bez výpovědní doby má stále nejvyšší na trhu.

2,5 % – AXA Bank: Spořicí účet

AXA Bank se svým spořicím účtem raketově vystartovala a narazila na strop, takže od 15. října 2010 jednak snižuje úroky, ale také zavádí pásmové úročení. Při splnění podmínek se s bonusem vyšplháte na 2,5 % p.a., pokud máte více než milion, volte raději jinou nabídku.

2 % – ING Bank: ING Konto

Osvědčená klasika, kterou nic nezkazíte. Mínusem je snad jen čtvrtletní připisování úroků.

Chytrá kalkulačka pro spořicí účty

Vkladní knížky s nejvyšším úrokem

3,3 % – Metropolitní spořitelní družstvo: Vkladní knížka

Do konce září 2010 se sazba vkladní knížky bez výpovědní doby drží na 4 % p.a., ale od října se snižuje na 3,3 %. Jenže tak vysoký úrok vám nedá ani nejlepší spořicí účet. Pokud vám nevadí chodit na jednu ze dvou poboček (Brno, Praha) a peníze vybírat pouze hotově, není co řešit a utíkejte si ji založit.

3 % – Záložna CREDITAS, spořitelní družstvo: Vkladní knížka

dan_z_prijmu

Olomoucká záložna s 6 pobočkami v Čechách i na Moravě se za své úrokové sazby nemusí stydět a pokud vkladní knížku preferujete, určitě tuto záložnu ji nevynechejte.

Chytrá kalkulačka pro vkladní knížky

Na co si dát pozor

Některé banky rády používají tzv. pásmové úročení. Tímto termínem se označuje jeden vklad, který je rozdělený do několika úrokových pásem a každé pásmo je úročeno jinou sazbou. To znamená, že sazba „až“ 4 % ročně třeba znamená, že při vkladu 1 mil. Kč se vám prvních 200 000 Kč bude úročit sazbou 0,1 %, částka mezi 200 000 Kč a 250 000 Kč sazbou 4 % a částka převyšující 250 000 Kč sazbou 0,01 %. Je to samozřejmě extrémní příklad, ale ukazuje, jak pásmové úročení funguje. Efektivní úrok je tak jiný, nižší. S tím počítejte i při porovnávání v našich kalkulačkách, u všech produktů s pásmovým úročením vás o tom informujeme. (Naše kalkulačka zatím nedokáže zohlednit pásmové úročení, ale na změně pracujeme.)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).