Hlavní navigace

Levné bydlení bez stavby? Alternativou mohou být mobilní domy

19. 5. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Mít vlastní dům nebo byt je finančně náročné a ne každý se chce zadlužit až do konce života a několik desetiletí splácet nemovitost. Alternativu k bydlení se nabízejí tzv. mobilní domy. Kromě nižší ceny pořízení jsou oproti svým kamenným domům mobilnější a lze je přesouvat z místa na místo.

Bydlení v mobilních domech má silnou tradici ve Spojených státech a v západní Evropě. Tento bytový trend začíná pomalu pronikat i k nám. Kromě výhod v podobě počáteční nižší ceny oproti běžným bytům nebo domům, mají mobilní domy i své nevýhody v podobě neobvyklého vzhledu. Ne každého láká představa, že může kdykoliv „zapřáhnout“ svůj dům za automobil a odjet s ním o kus dál. Z architektonic­kého hlediska nejsou mobilní domy úplně nejlepším řešením. Chybí mi jejich lokalizace do českého prostředí, řekl pro Měšec.cz architekt, který si přál zůstat v anonymitě.

Co je mobilní dům

Výhoda mobilních domů je v jejich mobilitě. Jsou opatřeny malými koly, díky kterým je můžete převážet z místa na místo. Výsuvné ocelové podpěrky slouží pro větší stabilitu. Odnímatelné závěsné zařízení lze nainstalovat pokaždé, rozhodne-li se pro změnu místa. Mobilní domy jsou vhodné jak pro zahrádkáře, tak pro sezónní nebo celoroční bydlení. Mezi další využití mobilních domů patří například malé provozovny nebo kanceláře. Velikost mobilních domů závisí na vašich požadavcích. Standardní velikost je 9×3 metrů s vnitřní výškou lehce přesahující 2 metry. K vytápění je možné použít plynová kamna nebo přímotop. Kromě přípojky k rozvodné síti a kanalizaci je potřeba zajistit i odvoz odpadu, který se řeší individuálně na místě. Pro celoroční užívání mobilního domu je vhodné jeho zateplení. Životnost domu je zhruba 50 let.

Administrativa spojená s mobilním domem

Mobilní dům ocení každý, kdo preferuje časté stěhování. Lze ho však obývat i trvale na jednom místě. Podle charakteristiky tohoto typu bydlení není mobilní dům pevně spojen se zemí a při jeho instalaci odpadá administrativní zátěž v podobě stavebního povolení nebo zařizování stavební dokumentace. S tím však souvisí jedno úskalí. Jestliže na pozemku nejsou přivedeny inženýrské sítě, anebo nelze zajistit pohyblivé nadzemní přípojky, je stavební povolení nutné. Nikoliv však na vlastní objekt, ale na připojení.

Cílovou skupinou, pro níž jsou mobilní domy určeny, jsou podle Pavla Kroči, vedoucího marketingu Marvel-International s. r. o., především zahrádkáři, majitelé rekreačních pozemků až po správce kempů. Mobilní domy však naleznou uplatnění všude tam, kde se z jakýchkoliv důvodů nemůže stavět, anebo by stavba vyšla dráž než je pořízení mobilního domu. Čtěte více: Platí ještě úsloví „kdo šetří, má za tři“?

Mobilni dum nahled

Zdroj: http://www.marvel-mobilnidomy.cz



Jinou kategorií, než jsou mobilní domy, jsou kontejnerová řešení. Mezi výrobce patří například příbramská firma ZRUP, která se zaměřuje na stavby, jež jdou sestavovat z kontejnerů-modulů a nabízejí rychlejší řešení výstavby než běžné administrativní budovy. Kromě kanceláří nebo škol se můžete setkat s kontejnerovou stavbou v podobě pobočky Komerční banky v Hradci Králové.

Náklady spojené s pořízením mobilním domem

Nový mobilní dům vyjde na zhruba 1 až 1,5 milionu korun. Zánovní lze pořídit v cenovém rozpětí 350 až 600 tisíc korun. V ceně mobilního domu není doprava na místo, na kterém bude dům stát, ani jeho vnitřní vybavení. K dalším nákladům je nutné započítat zateplení domu. Je nutno si uvědomit, že domy jsou vyráběny v přímořských státech, kde není zima tak exponována, jako u nás. Pro celoroční užívání bych doporučoval zateplení, upozorňuje na jiné klimatické podmínky Pavel Kroča.

Další úsporou je pronájem pozemku namísto jeho koupě. Pronájem má navíc výhodu, že ho můžete kdykoliv prodloužit. Čtěte více: Na co nezapomenout při koupi auta?

Dopravu a umístění mobilního domu zařídí hned několik odborných firem, které u nás působí. Podle ceníků dostupných na internetu vychází jeden kilometr nutný pro přesun prostřednictvím nákladního automobilu na 15 – 25 korun. Samotné ukotvení pomocí jeřábu je ve většině případů zahrnuto v ceně. Někteří prodejci nabízejí, že do určité vzdálenosti přesunou mobilní dům v rámci prodejní ceny.

Jak financovat mobilní dům

Koupit můžete jako nový, tak i použitý dům. Některé specializované firmy, které se mobilními domy zabývají, umožňují i jejich pronájem. Financovat mobilní dům pomocí hypotéky lze, ale musíte zastavit jinou nemovitost, která je spojena trvale se zemí (což mobilní dům není).

Doporučujeme postupovat jako při klasické žádosti o hypoteční úvěr, říká Pavla Hávová, tisková mluvčí Hypoteční banky a dodává: Pokud zde klient bude bydlet (i rekreačně), může využít klasický hypoteční úvěr, ale mobilní dům musí zastavit jinou vhodnou nemovitostí. Samotným mobilním domem nelze ručit, neboť nesplňuje podmínky zástavy.

Jiný způsob financování nabízí Jan Lener ze společnosti Broker Consulting. Pokud je dům levný či kupující disponuje dostatečným objemem vlastních prostředků, může využít úvěrů či meziúvěru ze stavebního spoření v takové výši, aby nemusel zastavovat spořitelně nemovitost. Podle jeho slov je nejprve informovat ve stavební spořitelně, zda vůbec na mobilní dům půjčí. Nutné zajištění dalším věřitelem bude vzhledem k výši úvěru nutná. Čtěte více: Cena bytů a nemovitostí v době krize klesá, ale některé nemají moc šancí na kupce

dan_z_prijmu

Jestliže nemáte vhodnou zástavu, tak můžete k financování mobilního domu využít i americkou hypotéku, což je neúčelový úvěr, který umožňuje financovat jakékoliv potřeby, dodává Hávová.

K financování mobilního domu můžete využít i leasing anebo další typy financování, které však oproti hypotečním úvěrům, nebo úvěrům ze stavebního spoření jsou dražší. K dostání jsou i spotřebitelské úvěry na bydlení, se kterými je financování mobilního domu hračka, ale nevýhodou je vyšší úroková sazba (9–13 % p.a.) Před koupí mobilního domu je důležité si nechat zkontrolovat právníkem veškerou smluvní dokumentaci a zjistit sankce, poplatky dlužníka a práva věřitele.

Jaký typ bydlení vám nejvíce vyhovuje?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).