Hlavní navigace

Kuřáci, dojné krávy státu

9. 2. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Je to zlozvyk, droga, nebo příjemná a relaxující činnost? Ať už se na kouření díváte jakkoli, je pro stát výhodné. Kuřák štědře dotuje státní rozpočet a dříve zemře.

Pro rok 2011 dosahoval příjem státního rozpočtu z tabákových výrobků 45 miliard korun. Kuřáci tak kupříkladu živí veškerou obranu našeho státu, jen Ministerstvo obrany v roce 2010 spolykalo 43 miliard korun.

Kolik to všechno vlastně stojí?

Od ledna 2012 se znovu zvýšily spotřební daně. Krabička se 20 cigaretami zdražila přibližně o 2 koruny. Samotné daně se na krabičce cigaret podílejí enormní částkou, která podle studie Evropské komise dosahovala v červenci roku 2011 průměrně 76,21 % z ceny cigaret. 

V případě silnějšího kuřáka, který denně vykouří krabičku cigaret za 65 Kč, tak každý měsíc (30 dní) odchází státu na daních 1486 Kč, za rok to už činí 18 080 Kč. V případě dlouhého třicetiletého kouření, kde předpokládejme každoroční 2% reálný nárůst cen daní, se už jedná o astronomickou částku 731 000 korun. 

Celkové zdanění cigaret v některých zemích EU (červenec 2011)
Země   Celková daň
Slovensko 81,62 %
Německo 79,02 %
Lucembursko 70,26 %
Velká Británie 90,13 %
Polsko 81,87 %
Francie 80,64 %

Náklady na léčbu a důchody kuřáků

Kouření však nese pro stát i negativní důsledky v podobě nákladů na léčení. Existují nejrůznější studie, které se snaží náklady na léčbu kuřáku odhadnout. Ty předpokládají náklady ve výši  40 až 80 miliard korun. V případě horní hranice se může na první pohled zdát, že státní rozpočet je v hlubokém deficitu. Studie však často opomíjejí i další smutný fakt, který je s kouřením spjatý, a to kratší doba dožití. Podle odbornice na nemoci z kouření Evy Králíkové žije průměrný kuřák o 7,5 let méně než nekuřák. Studie ostatních odborníků zase odhadují zkrácení doby dožití o 5–8 let. 

Předpokládáme-li, že  kuřák bude žít o 5 let méně, během kterých by nepobíral starobní důchod ve výši okolo 10 500 Kč (kuřáci statisticky vydělávají méně), připraví se o 630 000 Kč. Každý rok tak stát na důchodech ušetří částky v řádech desítek miliard korun, vzhledem k tomu, že u nás kouří 28 % populace.

Vadí vám kouření? Možná také prožíváte těžké chvíle (ne)kuřáků.

Vyšší daně – stát méně vybere? 

Ministerstvo financí očekává, že lednové zvýšení spotřebních daní mu přinese o dvě miliardy navíc. To je však otázka. Lze také oprávněně očekávat to, že výše daně už možná atakuje hranice Lafferovy křivky. Ta nám v podstatě oznamuje, že pokud stát nastaví příliš vysoké daně, jejich výběr poklesne. Je to logické, protože lidé budou hledat různé způsoby, jak uniknout vysokým daním. V tom lepším případě s kouřením přestanou, pravděpodobnější však je, že dají přednost nelegálním cigaretám.

Lafferova křivka není v hlavách teoretických ekonomů, ale projevuje se často v praxi. Nedávné zvýšení ceny paliv, mělo do státního rozpočtu přinést dodatečných 7 miliard. Skutečnost však byla taková, že výnos z této daně nenarostl. Řidiči, převážně nákladních vozů, tankovali jinde, narostl také podíl nezdaněného, tedy nelegálního paliva.

Kouříte?

Vzrostou daňové úniky

V současné době lze tento trend pozorovat i u cigaret, kde podíl těch nelegálních vysoce narůstá. Podle největší tabákové společnosti u nás Philip Morris byla ještě před dvěma roky nelegální každá desátá cigareta. Trend se však velmi rychle mění, jak kvůli finanční krizi, kdy se lidé snaží na cigaretách šetřit, tak kvůli nárůstu spotřební daně, která legální cigarety zdražuje. Kvůli těmto trendům může být u nás nelegální až každá sedmá cigareta! Tip: Chcete na kuřácích vydělat? Kupte si akcie Philip Morris.

Buď se cigarety vyrábějí přímo v nejrůznějších tajných prostorách, nebo jsou propašovány z jiných zemí, kde je spotřební daň nižší. Pašuje se z Ruska, Moldávie, Běloruska, Ukrajiny nebo i Srbska. Například v samotném Srbsku lze cigarety koupit za 25–40 korun. 

Další cigarety se vyrábějí. O tom, že prodávat nelegální cigarety se vyplatí, dokládá i nákupní cena těchto nelegálních cigaret, kde marže z jejich prodeje mohou být vyšší než 50 %. Kouřit nelegální cigarety se však nedoporučuje, obsah nekvalitního tabáku je vyšší, cigarety jsou často vyráběny v nehygienických podmínkách. Občas se tam objeví i nějaký ten myší trus. 

nelegální výroba cigaret
Celní správa

Kde všude se vyrábějí „nelegální“ cigarety

Proti nelegálním cigaretám bojují i samotné tabákové koncerny. V boji proti padělaným cigaretám přijímáme rozsáhlou řadu opatření, abychom zajistili, že jsou naše značky chráněny, a že spotřebitelé dostávají pravý výrobek, který očekávají. Podporujeme přísné regulace a vynucovací opatření v prevenci všech forem ilegálního obchodu s tabákovými výrobky, včetně sledování, stopování, značení, požadavků na uchovávání záznamů, vyjádřila se Andrea Gontkovičová, členka představenstva Philip Morris ČR a.s. Dále pracujeme s mnoha vládami po celém světě při přijímání specifických dohod o spolupráci při potírání nelegálního obchodu s cigaretami, dodala.

Neopomíjejme nepřímé náklady 

Musím však zmínit i určité nepřímé náklady. Z makroekonomického pohledu lze totiž tvrdit, že kuřák na pracovišti má nižší produktivitu práce než nekuřák. Zkrátka potřebuje si v určitých intervalech zapálit a je nervózní, když tak neučiní. Některé fyzické práce pro něj představují mnohem větší zátěž než v případě nekuřáků. To může mít nepochybný vliv na celou ekonomiku. Na druhé straně by žádný ekonom nedošel ke stejným výsledkům, protože tyto „nepřímé“ náklady se velice těžko počítají. Více: Zákaz kouření na pracovišti – Může zaměstnavatel ukládat kuřákům pokuty?

Stát se snaží těžší uplatnění kuřáku na pracovním trhu bránit tím, že tuhle otázku zaměstnavatelé pokládat nesmějí. Je údajně diskriminační. Bohužel tím zaměstnavatelům nijak nepomáhají. Vznikají jim další nepřímé náklady. V případě pásové výroby to může představovat výrazný problém. 

Kampaně, které měly zabránit kouření mladým, se ukazují jako zcela protichůdné – procentuálně jich kouří více. I přes nelichotivou situaci kuřáků rozhodně není vhodným řešením další sociální inženýrství (plánování životů jednotlivých lidí) v podobě nejrůznějších zákazů kouření v soukromých objektech nebo rozdávání stravenek, které není možné uplatnit na tabák. Rozhodnutí zdali kouřit by mělo být záležitostí každého člověka, nikoliv státu.

dan_z_prijmu

Závěr

Ať už se na kuřáky díváme jakkoliv, jsou významnými donátory státní pokladny. Jejich závislost, která je určitě zdraví škodlivá, je zdaněna velice nadměrně. Vlastní rozhodnutí přestat kouřit by kuřákovi přineslo jak kvalitnější život, tak i výrazné zvýšení jeho životní úrovně.

Pokud uvidíte někoho, jak si s cigaretou stěžuje na korupci stylem „polovina peněz se rozkrade“, povězte mu, kolik svojí cigaretou odvedl právě korupci. Pak si to možná s další cigaretou rychle rozmyslí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).