Hlavní navigace

Konec konstantních symbolů!

2. 9. 2004
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Jsou to sice jen tři čísla, ale pletou se pořádně! O čem je řeč? O konstantních symbolech! Pokud jste se při zadávání konstantního symbolu vždy zapotili, můžete se radovat! Konstantní symboly se pomalu, ale jistě stávají minulostí.

Vyhláška České národní banky, která zrušila povinnost udávat konstantní symboly, platí už od března 2004. Českým bankám ale jako obvykle chvíli trvá, než na změnu ve prospěch klienta dokáží zareagovat.

Vyhláška č. 62/2004 Sb. nově upravila pravidla pro mezibankovní styk. Zrušení povinnosti uvádět konstantní symbol se týká především běžných klientů, protože ve specifických případech je vyplňování tohoto údaje stále povinné – například pokud se jedná o platbu, která je příjmem či výdajem státního rozpočtu nebo ji zaznamenává platební bilance.

V těchto situacích se používají maximálně desetimístné konstantní symboly, které můžete najít ve Finančním zpravodaji vydávaném Ministerstvem financí. Správný konstantní symbol musí ale předepsat příjemce té které konkrétní platby.

Od včerejška se podle vyhlášky ČNB navíc vyčlenily konkrétní konstantní symboly, které se smějí používat pouze pro platební styk mezi bankami. Pokud tento kód použije běžný klient, banka platbu nezúčtuje.

Od 1. září například zrušila povinnost vyplňovat konstantní symbol pro své klienty eBanka. Klienti už při zadávání příkazu k úhradě na internetových stránkách banky nenajdou předvyplněný údaj „558“ ani lištu s předvolbami konstantních symbolů.

Naopak ČSOB zatím svou internetovou aplikaci nezměnila a nadále po klientovi požaduje vyplňování konstantního symbolu. Banka to zdůvodňuje technickými důvody.

Povinnost zadávat konstantní symbol platí v ČSOB jen u starších internetových aplikací. U nejpoužívanějšího internetového bankovnictví klienti konstantní symbol zadávat nemusí. 

Příkaz k zúčtování musí podle vyhlášky ČNB vždy obsahovat tyto náležitosti:

  • označení, zda se jedná o příkaz k úhradě nebo příkaz k inkasu,
  • bankovní spojení plátce,
  • bankovní spojení příjemce,
  • částku v české měně,
  • podpis, elektronický podpis nebo jiný kód zajišťující identifikaci příkazce.

Důvod k radosti trochu kalí fakt, že každá banka má právo dohodnout si s klientem specifické podmínky pro zúčtování příkazů k úhradě či inkasu. Pokud po vás tedy bude konstantní symbol vyžadovat i nadále, máte jednoduše řečeno smůlu.

Změnu zřejmě ještě dlouho nepostřehnou majitelé účtu, kteří využívají papírové příkazy k úhradě. Banky kvůli této změně zatím nepřipravují novou podobu předtištěných příkazů. Opět však platí, že tento údaj už nemusíte vyplňovat. Pokud ho použijete, banka ho musí připojit k charakteristice platby na výpise z účtu. Banky však nově nemají povinnost konstantní symboly kontrolovat. Odpovědnost za jeho správnost nese pouze klient.

A proč vlastně byly?

Konstantní symboly byly povinou součástí kódu při platebním styku už od 70. let. Tehdejší představitelé státu je zavedli kvůli přehlednější evidenci a statistice. Konstantní symbol označuje charakter platby. Skladba symbolů se liší podle užití finančních prostředků.

skoleni_15_4

V tuzemském platebním styku se konstantní symboly skládají ze dvou částí – základní část, která je jedno- až trojmístná, vyjadřuje zmíněný charakter platby. Druhá, proměnná část, vyjadřuje způsob placení, resp. zúčtování peněžních prostředků. Dále se konstantní symboly člení do devíti řad.

U přeshraničního styku je konstrukce podobná, jen přesně obrácená. Nejprve se uvádí proměnná část, která určuje, zda se jedná o platbu z podnětu tuzemské osoby či ne, a až potom trojmístný kód udávající charakter platby.

Máte problémy pamatovat si konstantní symboly?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).