Hlavní navigace

Konec anonymity v bankovnictví

18. 2. 2002
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Před několika dny byla poslaneckou sněmovnou schválena novela o bankách, která zruší k 31. prosinci 2002 anonymní vkladní knížky. Právě ty byly trnem v oku jak Evropské unii, tak OECD. Co se s nimi stane a jak bude nakládáno s penězmi jejich vlastníků? Sníží se praní peněz v České republice? Jsou tyto knížky nebezpečné?

Právě stále existující vkladní knížky na doručitele řadily Českou republiku mezi země, které jdou proti mezinárodním úmluvám proti praní špinavých peněz. Tento typ vkladních knížek je jednou z možností, jak lehce „vyprat“ špinavé peníze.

Vklad na knížce může bez jakéhokoli problému vybrat osoba, která předloží vkladní knížku na doručitele, aniž by jinak prokazovala svou identitu. Banka je povinna vklad vyplatit bez jakéhokoli ověřování.

To byl důvod, proč se právě na tento způsob spoření snesla kritika z mezinárodních úrovní. Na vkladní knížku si mohl ukládat a z ní vybírat kdokoli, aniž by bankovní úřednici věděli, o koho jde a jakého původu jsou ukládané peněžní prostředky.

Co se týká statistik, uvádí se, že v České republice je evidováno asi šest a půl miliónu vkladních knížek na doručitele, na nichž je uloženo 120 miliard korun. Všechny jsou vedeny u České spořitelny. Podle ní jsou nejčastějšími majiteli vkladních knížek prarodiče, kteří je založili svým dětem. Tomu odpovídá i průměrný vklad – 18 tisíc korun.

Zákaz zakládat vkladní knížky na doručitele platí od léta roku 2000. Nyní se předpokládá, že od příštího roku budou vkladní knížky tohoto typu postupně rušeny. Majitelé budou muset své finanční prostředky z anonymních vkladů převést na jiné druhy bankovní vkladů nebo je vybrat. Právo na výplatu peněz nebo jejich převedení na jiné konto mají deset let.

Jelikož ve většině případů jsou majiteli vkladních knížek starší lidé, slibuje Česká spořitelna, že jim při rušení bude vycházet vstříc. Zvláště těm, kteří se těžko pohybují – pro ně by byla návštěva spořitelny nemožná. Konkrétní opatření však nejsou dosud známá.

Problémy by mohly nastat v případě, kdy anonymní vkladní knížku nevyužívá majitel, ale jeho děti. Ostranění těchto problémů je však otázkou několika minut – při převedení prostředků z anonymního účtu na vkladní knížku na jméno může s vloženými prostředky disponovat i osoba, která se prokáže plnou mocí. Na druhou stranu hovoří ve prospěch vkladních knížek na jméno na rozdíl od ostatních fakt, že se na ně vztahuje pojištění z vkladů.

skoleni_15_4

Pokud tuto novelu schválí ještě senát a podepíše prezident, stane se Česká republika posledním opozdilcem mezi vyspělými státy, které již udělaly tomuto druhu spoření přítrž. Těsně před námi figuruje sousední Rakousko a Maďarsko, které je ruší v polovině letošního roku a v ještě přísnějším režimu než my.

Vkladní knížky na doručitele, které umožňují pohyb peněz nejasného původu, jsou v posledních letech trnem v oku Evropské unii i Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Snad se Česká republika tímto krokem opět přiblíží mezinárodní úrovni finančních systémů.

Využíváte vkladní knížky?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).