Hlavní navigace

Komerční banka vrátí poplatky za vedení účtu

12. 1. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Komerční banka včera zveřejnila nový komunikační postoj vůči klientům a pojmenovala to, oč se všechny banky již řadu let snaží - bezpečnost, důvěru, rychlost a spokojenost. Jedno je ale na českém bankovním trhu nové - v případě nespokojenosti vrátí poplatky za vedení účtu. Ale komu?

Komerční banka byla jednou z prvních, které zrušily poplatky za zrušení účtu, když Sdružení obrany spotřebitele ČR v čele klientů uspořádalo tažení za snadnější změnu banky. Dnes přichází s další novinkou – v rámci „Garantované úrovně služeb“ nabízí vrácení poplatků za vedení účtu. Ovšem zdaleka ne každému.

Možnost vrácení poplatků se týká klientů s účty Ideal konto, Perfekt konto, Expreskonto, A-konto, Gaudeamus2, Efekt, Komfort, Excelent a Optimum Medicum – tedy nejen fyzických osob, ale i drobných podnikatelů. Pokud ale již klienty banky jste, máte zřejmě smůlu. Na vrácení peněz za vedení účtu máte nárok pouze dva měsíce po jeho otevření.

Pokud budete chtít peníze vrátit, neznamená to nutně, že se budete muset rozloučit s bankou. Můžete přejít k libovolnému jinému produktu.

Klient musí splnit i další podmínky – musí se dostavit na pobočku, která jeho účet vede, se smlouvou o jeho zřízení v ruce a účet nesmí být v nepovoleném debetu. Podmínky poměrně pochopitelné a oprávněné.

Komerční banka se tímto krokem stává v bankovním sektoru průkopníkem. Podobné „praktiky“ při nespokojenosti se zbožím platí, a jsou uzákoněné, u zboží prodávaném přes internet nebo telefonicky. Obdobně jako zde ani v Komerční bance nemusí nespokojený klient sdělovat důvod svého rozhodnutí.

Nová strategie banky ale nestojí jen na novince vracení poplatků za vedení účtu. Opírá se o pět překvapivých zjištění, co očekávají zákazníci bankovních služeb.

  1. Bezpečnost vkladů a utajení informací
  2. Přesnost při provádění operací
  3. Výše poplatků
  4. Rychlost provedení služeb
  5. Individuální přístup k zákazníkům

Naplňování kritérií „bezpečnosti“, „důvěry“, „rychlosti“ a „spokojenosti“ má pomoci nezávislý ombudsman KB Vojtěch Cepl, který nastoupil do úřadu 15. 10. 2004. Podle KB se jedná o prvního nezávislého ombudsmana. Např. od ombudsmana České spořitelny, na něhož se mohou klienti ČS obracet se stížnostmi, se liší tím, že není zaměstnancem banky. Do jaké míry je to informace podstatná, když je beztak bankou placen, nechám na posouzení čtenářů.

Od svého nástupu do funkce ombudsmana KB dostal Vojtěch Cepl šest stížností, které ale putovaly zpět do Komerční banky. Aby se případ k ombudsmanovi dostal, musí být nejprve šetřen v rámci reklamačních procesů banky. Komerční banka tak zvolila obdobný model, jakým je nezávislý finanční arbitr, který soudí spory mezi bankou a klientem ohledně neúspěšných reklamací v rámci platebního styku a platebních prostředků.

dan_z_prijmu

Komerční banka od 1. ledna 2005 změnila sazebník směrem, který se neobešel bez kritiky ze strany klientů.

Změny v sazebníku Komerční banky
Produkt Cena do 2005 Cena od 2005
poplatek za změnu limitu u karty 50 Kč nebo 100 Kč podle typu karty zdarma
SMS na mobilní telefony klientů zdarma nebo 2 Kč 1 Kč
základní ceny finančních balíčků: Ideal konto 15 Kč 19 Kč
základní ceny finančních balíčků: Perfekt konto 55 Kč 59 Kč
základní ceny finančních balíčků: Expres konto 79 Kč 85 Kč
základní ceny finančních balíčků: A konto 200 Kč 210 Kč
transakce prováděné prostřednictvím telefonního bankovnictví: 1. – 5. transakce 3,90 Kč 6 Kč
transakce prováděné prostřednictvím telefonního bankovnictví: každá další 7 Kč 10 Kč
transakce prováděné prostřednictvím internetového bankovnictví 1,90 Kč 3 Kč
výběr z bankomatu KB 5 Kč 6 Kč
provedení trvalého platebního/in­kasního příkazu 5 Kč 4,50 Kč
poplatek za zřízení 2. a každého dalšího běžného účtu 150 Kč zdarma

Zdroj: tiskové oddělení KB

Jste spokojen/a s kvalitou služeb vaší banky?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).