Hlavní navigace

Kolik stojí pes?

21. 11. 2016
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Náklady na psa nezahrnují jen peníze na pořízení a krmivo. Počítejte i s pravidelným očkováním, hračkami, dobrotami a výdaji na případné nemoci.

Přáním snad každého dítěte je štěně. Přejí si tu malou, chlupatou kuličku, se kterou si budou moci hrát a pochlubit se kamarádům. Zejména teď, kdy se blíží Vánoce, sílí také snaha rodičů dopřát pod stromeček dětem to, o čem sní. Děti vidí v pejskovi kamaráda, částečně i hračku, zatímco rodiče tuší starosti a časovou náročnost. Pejsek totiž, asi jako každé jiné rozhodnutí, představuje své pro a proti.

Pejsek není jenom venčení, hraní, mazlení, roztomilý kukuč a vítání, když přijdete domů, ale pro začátek také neprospané noci, loužičky, okousávání a žraní všeho, co jim přijde pod čumáček. Zkrátka vychování štěňátka vyžaduje určitou dávku trpělivosti a času. Vedle pozitiv a negativ vystává i otázka, na kolik vás pejsek vyjde. Nejedná se totiž o jednorázovou investici.

Předtím, než se pustíme do kalkulace a přehledu budoucích výdajů, je nutné se zamyslet nad tím, zda budu mít na pejska čas nebo je-li moje dítě dost velké na to, aby chápalo zodpovědnost, kterou za pejska přebírá – venčení, krmení, ale i to hraní, prostě investice času. Je dobré se také zamyslet nad tím, jaké plemeno by pro vás bylo vhodné. Zda jste aktivní typ, nebo hledáte kamaráda ,,gaučáka‘‘. Zda máte prostor pro velkého pejska, nebo spíše malé či střední plemeno. Je nutné vzít v potaz i takové okolnosti jako cestování MHD, zda vám pejska má v případě nutnosti kdo pohlídat apod. S tímto výběrem vám pomůže internet, kde si můžete vyhledat nejen seznam plemen, ale také jejich vlastnosti a míru aktivity. Přehled plemen uvádí například webová stránka, která uvádí seznam cen 100 plemen psů.

Při výběru pejska je potřeba trošku toho štěstí, aby se vám povedlo vybrat pejska, který bude zdravý bez predispozic k nemocem. Mně osobně se osvědčilo vybírat pejska, který byl hravý a čilý, pobíhal a vše prozkoumával.

Někteří majitelé měli právě to štěstí a jejich pejsek je ukázkovým příkladem bezstarostného života. Jiní však mohou mít pejska nemocného, do kterého investují spoustu peněz, protože jakmile je pejsek doma, je to člen rodiny a pro zdraví rodiny uděláme cokoliv, nebo ne?
Abychom se však vyhnuli černým scénářům, vezmeme v potaz náklady, které musí investovat každý bez ohledu na to, zda má pejska zdravého, či nemocného.

První investice: samotné pořízení pejska

Cenu této investice ovlivňuje mnoho faktorů – od koho psa kupujete, zda se jedná o velké, či malé plemeno, je-li pejsek papírový, tedy s rodokmenem, nebo bez. Budete-li hledat pejska na internetu, používá se u inzerátů označení s PP nebo bez PP (PP – průkaz původu).
Za rok 2015 bylo nejvíce kupováno deset plemen, která uvádíme v tabulce. Můžete si tak udělat představu o cenových hladinách. Ceny jsou stanoveny na základě procházení různých inzerátů. Dále se ceny mohou lišit dle pohlaví, kdy zpravidla bývají dražší feny než psi. Spodní hranici v cenovém rozpětí představují psi bez průkazu totožnosti, horní hranice pak patří psům s průkazem či určeným k výstavám.

Plemeno Cenové rozpětí
Německý ovčák 3500 Kč – 10 000 Kč
Jezevčík 3000 Kč – 9000 Kč
Yorkšírský teriér 6000 Kč – 25 000 Kč
Čivava 4000 Kč – 15 000 Kč (hraniční částka se uvádí až 40 000 Kč)
Labradorský retriever 6000 Kč – 15 000 Kč
Border kolie 14 000 Kč – 17 000 Kč
Stadfordšírský bulterier 10 000 Kč – 25 000 Kč
Zlatý retriever 6000 Kč – 25 000 Kč
Bernský salašnický pes 10 000 Kč – 12 000 Kč
Anglický kokršpaněl 4000 Kč – 10 000 Kč

Druhá investice: co pejsek potřebuje?

Jedná se o věci, které pejsek pro život s vámi potřebuje.

Krmivo

Kvalitní krmivo je základ, který se projevuje na zdraví i vzhledu psa. Nejvhodnější je kupovat krmivo určené pro konkrétní plemeno pejska, kterého máte. Krmivo by mělo zůstat otevřené maximálně 2 měsíce, dle vlastních zkušeností můžu říci, že 3 měsíce ničemu neuškodí, budete-li granule správně skladovat. Mezi nejprodávanější krmiva patří Royal Canin, Brit, Purina, Eukanuba či Acana. Vhodné je pejska prvních pár měsíců nechat na granulích, kterými byl krmen u původního majitele. Postupem času můžete zkusit granule jiné. Například na stránkách granule.cz je k dispozici vždy seznam těch nejlepší granulí pro psy dle prestižního kynologického časopisu Whole Dog Journal.

Příklad: Yoršírský teriér, granule o hmotnosti 7,5 kg od firmy Royal Canin: Malý pejsek, zkonzumuje denně cca 70 g granulí, potom balení o 7500 g vydrží pejskovi zhruba na 107 dní. Pro jistotu můžeme počítat s tím, že pejsek zkonzumuje o něco více, potom to za rok odpovídá cca 3,5 balení o výše uvedené váze. Toto krmení je aktuálně dostupné za 879 Kč, tedy 879 Kč * 3,5 = zaokrouhleně 3077 Kč ročně.

Jako druhý příklad lze pořídit krmivo Taste of Wilde, kdy aktuálně seženete 6,8 kg granulí za 750 Kč, takže jedno balení vydrží cca na 97 dní, což zhruba odpovídá 3,8 balení za rok. Celková roční suma činí 2850 Kč ročně. Toto krmivo bylo vybráno pro příklad ze seznamu nejlepších granulí dle Whole Dog Journal, které je dostupné i v České republice.

Samozřejmě dobrůtky

Pro pejsky existuje spousta dobrůtek od různých dodavatelů. Mezi takové základní asi patří piškoty. Jejich cena se pohybuje okolo 30 Kč. Jsou vhodné i pro trénování jako odměna za poslechnutí. Já osobně kupuji pejskovi ovoce zabalené v mase od značky Huhubamboo. Pejskovi chutnají, obsahují maso i ovoce a velmi často na ně bývá akce 2+1 nebo 1+1 zdarma. Od samé značky také kupuji dentální kostičky, jedna řádově 7–12 Kč. Také kupuji salámy Vitacraft, které se dají sehnat v obchodním řetězci Globus. Jeden salám vás vyjde zhruba na 21 Kč.

Ty samé salámy je možné sehnat i v německém Kauflandu za 7 centů. Spotřebu těchto dobrot koriguje páníček. Já kupříkladu dávám ovoce v masu, když odcházím do práce, aby se pejsek zabavil, až budu vycházet ze dveří. Piškoty dávám, když mě poslechne nebo když přijdeme z venku a čeká na otření tlapek. Salámy nesmí chybět na naše celodenní výlety.

Pelíšek

Pelíšek pro pejska je možné sehnat velmi levně, ale i velmi draze. Vše opět záleží na rozhodnutí páníčka a na velikosti pejska. Samozřejmě platí, čím větší pelíšek, tím dražší. Já koupila pelíšek v obchodním řetězci Globus za 450 Kč.

Pár těch hraček

I mezi pejsky se najdou tací, kteří si moc hraček nevšímají nebo jim postačí klacek či plastová lahev, ale mezi takové základní hračky patří míček (asi nejlépe klasický tenisový), přetahovadlo (je dobré i na zoubky) a nějaká pískací hračka. Existuje spoustu kamenných i internetových obchodů, ve kterých lze nakupovat – asi mezi nejznámější patří PetCenter, SUPER ZOO.

Mističky na jídlo a pití

Mističky jsou k sehnání zhruba od 200 Kč.

Vodítko a obojek

Pokud nepotřebujete luxusní obojek s kamínky a dáváte přednost obyčejnému barevnému obojku, na kterém je jen znát, zda máte fenku nebo psa, seženete obojek i za 100 Kč. Co se týká vodítka, bylo mi doporučeno FLEXI vodítko a vídám ho u spousty pejskařů, takže hádám, že je dobré, nebo má dobrou reklamu. Tak či tak, vodítko mě stálo pro malého pejska do 8 kg 184 Kč.

Plenky pro začátek

Tady záleží na šikovnosti vašeho pejska a na tom, jak dlouho budete pryč z domova. Někteří pejsci se učí rychleji, jiní pomaleji. Osobně si myslím, že u pejska malého nelze nikdy očekávat, že doma vydrží 12 hodin bez vykonání potřeby. Jedno balení stojí zhruba 199 Kč a obsahuje 12 plenek.

Pytlíky na psí exkrementy

Ty si buď můžete koupit, nebo využívat ty, které poskytuje město. Zpravidla bývají u odpadkových košů.

Přípravky na koupání, čištění očí a uší, na vyčesávání

Žádný pejsek by neměl ve své výbavě postrádat šampon na koupání, přípravek na čistění očí a uší, kartáč na česání a popřípadě také sprej na zacuchané chloupky. Všechny tyto kosmetické potřeby lze koupit dohromady za 600 Kč.

Pokud máte malého pejska, nesmí chybět nějaký ten obleček do zimy. Dají se opět pořídit levněji i dráž. Každopádně na internetu máte velký výběr. Kvalitní a hezkou bundičku lze pořídit třeba za 500 Kč.

Třetí a celoživotní investice: zdraví pejska

Samostatnou kapitolou tvoří investice do zdraví psa.

Očkování

Zpravidla by mělo platit, že první nebo první i druhé očkování mívá na starosti původní majitel, záleží však na věku, ve kterém si pejska odebíráte. Třetí očkování je vždy v režii nového páníčka.

Očkování Věk psa Nemoci, proti kterým je očkování Kdo dává psa očkovat
1. očkování 6 týdnů Psinka, paraviróza Původní majitel
2. očkování 9 týdnů psinka, parvoviróza, infekční hepatitida, parainfluenza, leptospiróza Původní majitel
3. očkování 12 týdnů 5 výše uvedených nemocí + lze i vzteklina, nebo se očkuje zvlášť o 3–4 týdny později Nový majitel

Odčervení

První tři odčervení, která jsou po 14 dnech, by měl mít na starosti původní majitel pejska. Nového páníčka pak čeká poslední odčervení v 8. týdnu věku. Do 6 měsíců věku se dále doporučuje jednou měsíčně či jednou za dva měsíce pejska preventivně odčervit. V dospělosti probíhá odčervení dvakrát ročně.

Ostatní výdaje na veterinární klinice závisí na spoustě faktorů – genetická výbava, plemeno apod. Proto je vhodné připočítat k běžným výdajům i možné neočekávané výdaje, jako například chirurgické zákroky, které bývají finančně velmi náročné. Protože i pejsci trpí lidskými nemocemi, které jsou nákladné na léčbu, jako například rakovina, stojí v úvahu i pojištění pejska.

Čtvrtá investice: místní poplatky za psa a čipování

Výše místního poplatku závisí na osobě, která pejska vlastní, a na místě trvalého bydliště. Pokud bydlíte v Praze, ale máte pořád trvalé bydliště v jiném městě, musíte pejska přihlásit v místě trvalého bydliště. Budou-li na úřadě ochotní, lze vše provést elektronickou formou. Poplatky za psa jsou samozřejmě nejvyšší v Praze. Liší se také dále tím, jestli máte pejska v rodinném domě, či bytě.

Správně by měl být pejsek v době koupě již očipován, budete-li si ho brát ve standardním věku 2 až 3 měsíců. Poté následuje pouze registrace do Národního registru majitelů zvířat. Tato registrace stála necelých 200 Kč.

Rozlišení v Praze Částka
Rodinný dům Praha 1 – Praha 15 + Praha 17 600 Kč
Rodinný dům v ostatních částech Prahy 300 Kč
Bytový dům 1500 Kč
Pes je určen k hlídání objektu 600 Kč
Vlastníkem je důchodce 200 Kč
Pes je v bytě 1500 Kč

V tabulce uvádím můj příklad ze života – jeden rok se psím kamarádem.

skoleni_15_4

Položka Celková částka Poznámka
Yorkšírský teriér 9000 Kč Fena s PP
Pelíšek 450 Kč Cenové rozpětí je široké
Deka do pelíšku 258 Kč Jedná se o dvě deky po 128 Kč za kus
Taška na přepravu 440 Kč Cenové rozpětí je široké
Obojek 100 Kč Cenové rozpětí je široké
Vodítko 184 Kč Cenové rozpětí je široké
Pleny pro štěně 1592 Kč Kupuji balení po 12 kusech a využívám 2 pleny týdně.
Krmivo 2850 Kč
Dobroty a piškoty 1011 Kč
Misky 750 Kč Cenové rozpětí je široké
Čištění uší 159 Kč
Čištění očí 159 Kč
Šampon 150 Kč
Kartáč na vyčesávání 100 Kč
Antiparazitní obojek 470 Kč Pro psy do 8 kg
Hračky 580 Kč Cena je za 2 přetahovadla, dvě plyšové pískací hračky, 5 tenisových a gumových míčků, létající talíř, házedlo
Obleček na zimu 1199 Kč Cena je za bundičku a kombinézu
Registrace psa 200 Kč
Očkování proti vzteklině 450 Kč
Očkování proti psince 1000 Kč Jedenkrát ročně přeočkování
Odčervení 270 Kč
Problém se střevy + léky 1000 Kč
Trhání zubu + uspání 800 Kč
Stříhání 900 Kč Cena za jedno stříhání je 150 Kč.

Celková částka za náklady na pořízení a chov psa jsou 24 072 Kč. To je měsíčně 2006 Kč.
Některé investice jsou jednorázové, jiné probíhají průběžně. Tak či tak, pokud budete mít zdravého pejska, jeho životní náklady nejsou tak vysoké jako radost z toho, když vás vítá doma, leží s vámi u televize a je vděčný za každé venčení.

Lásku, kterou psovi dáte, se vám dvakrát vrátí, protože: Pes je jediné stvoření na světe, které vás miluje víc než sám sebe. (Josh Billings)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Lidským způsobem čtenářům tlumočím to, co je jim předkládáno drobným písmem nebo odborným jazykem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).