Hlavní navigace

Kdo by neznal vkladní knížku

5. 6. 2001
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Vkladní knížky byly do roku 1990 základní formou vkladů fyzických osob. Velké oblibě se těší i dnes. Vkladní knížku má 8 miliónů klientů. Co je na vkladních knížkách tak atraktivního? Mají vkladní knížky budoucnost?

Vkladní knížka je typem vkladového účtu. Je pro ni charakteristické, že u ní nelze realizovat platební příkazy a jiné platby. Zároveň s ní ale majitel může zcela libovolně disponovat, tj. vybírat a vkládat peníze. Je tedy ryze spořícím prostředkem. Vkladní knížky jsou zpravidla úročeny o málo vyšším úrokem než běžné účty. Jsou vystaveny na doručitele či na jméno, s okamžitou výpovědní lhůtou, popř. stejně jako u termínovaných vkladů s výpovědní lhůtou měsíční, čtvrtletní, půlroční, atd. Pokud si klient s bankou ve smlouvě sjedná, může disponování vkladní knížky vázat na heslo.

Vkladní knížky představují operativní finanční zdroj. Jsou určeny lidem, kteří preferují likviditu před vyšším úrokovým výnosem (u termínovaných či jiných vkladů, resp. spořících prostředků). U vkladních knížek na doručitele oblíbenost navíc zaručovala snadná převoditelnost. Majitel knížky se mohl změnit prakticky předáním z ruky do ruky. Vkladní knížky na doručitele však z trhu pomalu mizí. Nejsou sice úplně zrušeny, ale banky je nadále nenabízejí. Ve srovnání s EU představují nestandardní produkt, protože se u nich špatně hledá původ vložených peněz (vzhledem k jejich anonymitě). To, že jsou „nežádoucí“, je podpořeno i v zákoně o pojištění vkladů – vkladní knížky na doručitele nejsou na rozdíl od ostatních vkladů pojištěny.

Výběry z vkladních knížek lze uskutečňovat na všech pobočkách (mimo pobočku, kde byla vkladní knížka založena, ovšem musíme počítat s vyšším poplatkem). Při výběru vyšších částek si většinou banky vyhrazují právo, aby je klient informoval několik dní předem. U vkladních knížek však také existuje riziko, že klient o své úspory přijde. Pokud knížku nepředloží u svého bankovního domu po dobu 20 let a více, dochází k vypovězení smlouvy a majitel má poté čas 3 roky na vyzvednutí svých vkladů. Pokud tak v této lhůtě neučiní, bez náhrady o své příjmy přijde.

dan_z_prijmu

Zájem o vkladní knížky od roku 1990 v záplavě jiných bankovních vkladových produktů přirozeně poklesl. Stále se však těší značné oblibě, kterou lze spatřovat především ve větší dostupnosti i pro klienty s nižšími příjmy. Zatímco u termínovaných vkladů je minimální vklad v řádu tisíců až desetitisíců korun, u vkladních knížek se tato částka pohybuje ve stokorunách. Navíc na výši dalších vkladů banky nemívají žádná omezení. A pokud jsou to vkladní knížky s výpovědní lhůtou, tak i připisované úroky jsou srovnatelné s těmi na termínovaných účtech.

Na závěr uvádíme přehled bank, které nabízejí některé z vkladních knížek. Jsou to: Bank Austria Creditanstalt, Česká spořitelna, ČSOB – divize IPB, ČSOB – divize Poštovní spořitelna, GE Capital Bank, Plzeňská banka, Raiffeisenbank, Union banka.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).