Hlavní navigace

Kde se můžete pojistit proti terorismu?

28. 7. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Letuška.cz
Aktualizováno 1. 8. 2016 12:40
Vycestujete do zahraničí a proti všem plánům zde proběhne teroristický útok. Které pojišťovny vám odmítnou plnit?

Chystáte se na dovolenou, ale vzhledem k neustále se měnící situaci máte obavy o své zdraví. Můžete vycestovat do lokality, která se jeví jako naprosto bezpečná. Nekonají se zde žádné rozbroje, neprobíhá zde politický převrat, ani se zde neválčí A ve chvíli, kdy si budete užívat dovolenou, nastane nehoda. Například vybouchne bomba v metru. Nebo někdo popadne zbraň a začne bezhlavě střílet do lidí na ulici. Vás může zranit například odletující střepina nebo prostě v davu utíkajících lidí zakopnete a spadnete. A následně budete potřebovat ošetřit.

Problém nastává ve chvíli, kdy úřady označí výše zmíněnou událost jako teroristický čin. V tu chvíli máte problém se svým cestovním pojištěním. Některé pojišťovny totiž mají teroristický čin zahrnutý ve výlukách. A je zcela irelevantní, že jste jeli jen na návštěvu na Slovensko. Je zcela nepodstatné, že vy jste vlastně byli zraněni jen v důsledku toho, že jste z místa, kde útok probíhal, utíkali, zakopli jste a zranili jste se, tudíž vás útočník jako takový nezranil. Podstatné je jediné – byli jste zranění v místě, kde proběhl teroristický útok. A pojišťovna tudíž neplní.

Určitou záchranu pro vás skýtá varianta, že se celá událost odehrála v rámci Evropské unie. V takovém případě vám některé finanční výdaje pomůže pokrýt evropský průkaz pojištění. Pokud se vám ale podobná situace stane mimo EU, může vás ošetření stát poměrně hodně peněz.

Již v loňském roce jsme zjišťovali, které pojišťovny nemají teroristický útok ve výlukách. O tom jste si mohli přečíst v článku „Kdo vás pojistí proti terorismu?“ Tam jsou uvedeny i pojišťovny, které vás proti tomuto riziku standardně pojistí, a sice:

Výjimku tvoří pojišťovna Wüstenrot, která své služby v oblasti cestovního pojištění přestala poskytovat a ty tak přešly pod Allianz pojišťovnu. Nyní jsme se zaměřili na to, zda některé pojišťovny, které měly toto riziko ve výlukách, svá stanoviska nepřehodnotily.

V době psaní našeho říjnového článku měly terorismus ve výlukách tyto pojišťovny.

Riziko teroristického útoku měly v říjnu 2015 ve výlukách
AGA International (Mondial Assistance)
AIG Europe
BNP Paribas Cardif Pojišťovna
DIRECT pojišťovna
ERGO pojišťovna
Generali pojišťovna
Hasičská vzájemná pojišťovna
Komerční pojišťovna
MAXIMA pojišťovna
Pojišťovna ADRIA Way družstvo

Pokud byste tedy cestovní pojištění uzavřely u jedné z těchto pojišťoven a měli jste smůlu, museli byste si veškeré náklady hradit z vlastních úspor. Co se od té doby změnilo?

Pojištění proti terorismu

Pojišťovna AIG Europe toto riziko explicitně ve výlukách nemá, takže vás proti němu pojistí. Nesmíte však být podezřelý z toho, že jste tento útok spáchali, či se na něm aktivně podíleli.

Hasičská vzájemná pojišťovna cestovní pojištění jako takové v nabídce nemá. Můžete si u ní ale sjednat cestovní pojištění od Pojišťovny VZP, které se pak řídí jejími veškerými pravidly.

Pojišťovny AGA International (Mondial Assistance), BNP Paribas Cardif Pojišťovna a Pojišťovna ADRIA Way družstvo ale mají toto pojištění stále ve výlukách.

Direct pojišťovna

Krytí rizik spojených s teroristickým útokem do své nabídky zařadila i Direct pojišťovna. Toto riziko je obsaženo v cestovním pojištění automaticky. Pokud tedy následkem teroristického útoku dojde ke škodám na zdraví, ale i majetku, pojišťovna vám bude plnit.

Nesmíte se však aktivně účastnit demonstrací či projevů násilí. Nesmíte si takové shromáždění ani vyfotit. Pokud se podobným způsobem budete chovat a pojišťovna to zjistí, může to být vnímáno jako problém ve vztahu k plnění z pojištění. V takovém případě pojišťovna může odmítnout škody uhradit.

Aby vám pojišťovna neodmítla plnění, musíte respektovat doporučení Ministerstva zahraničních věcí ČR. Jestliže je nějaká země výslovně označena jako nebezpečná a vy do ní vycestujete, riziko teroristického útoku vám pojištění nekryje. Neznamená to však, že by pojišťovna neplnila vůbec nic. Když si v Sýrii zlomíte nohu, není potíž s úhradou vzniklých nákladů. Jestliže vás ale postřelí, protože jste se chtěli podívat do válečné zóny na vlastní oči, to už je jiná situace, říká Jan Marek, tiskový mluvčí Direct pojišťovny.

ERGO pojišťovna

V rámci cestovního pojištění zařadila pojištění terorismu do své nabídky i ERGO pojišťovna. V případě, že si sjednáte cestovní pojištění a vycestujete do země, do které MZČR nevydalo doporučení tam nejezdit a stane se vám výše zmíněná událost, uhradí pojišťovna nezbytné léčebné výlohy a případnou repatriaci zpět do České republiky.

Tím ale pokrytí rizika končí. Například u úrazového pojištění je úraz způsobený v souvislosti s teroristickým činem ve výlukách a pojišťovna v takovém případě neplní.

Toto riziko nekryje ani v případě odpovědnosti za škodu, která je způsobená v důsledku nepokojů či teroristických činů.

Generali

Do svého portfolia zařadila krytí rizik spojených s terorismem i Generali Pojišťovna, a to v rámci léčebných výloh u cestovního pojištění.

Odkud pojišťovny čerpají informace o rizicích v zemích

  1. Web Ministerstva zahraničních věcí, sekce varování před cestami.
  2. Web britské vlády, sekce cestovní poradce.
  3. Vlastní seznamy (jen ERV pojišťovna).

Obdobné výluky jako pro terorismus platí i pro ozbrojené konflikty.

Komerční pojišťovna

Komerční pojišťovna má terorismus u cestovního pojištění ve výlukách. Pokud si ale sjednáte individuální cestovní pojištění, pak vám v případě teroristického útoku kryje léčebné výlohy. Na ty pojišťovna nemá stanovený sub-limit.

Nesmíte se ale, tak jako i u ostatních pojišťoven, na teroristickém útoku podílet.

To vše platí pro individuálně sjednané cestovní pojištění. Pokud máte cestovní pojištění k platebním kartám, teroristický útok je ve výlukách.

Pojišťovna však uvažuje, že by do budoucna toto riziko ze svých výluk vyřadila.

Maxima pojišťovna

Maxima pojišťovny se proti terorismu pojistit nemůžete, je ve výlukách. V současné době však probíhá příprava nového produktu, kde by mělo být toto riziko zahrnuto.

skoleni_15_4

Doporučení MZV ČR většinou stačí

Než si budete cestovní pojištění sjednávat, vždy si projděte aktuální seznam na Ministerstvu zahraničních věcí ČR a vyhněte se oblastem, do kterých nebylo doporučeno cestovat a které byly označeny za válečnou zónu.

V případě pojištění proti terorismu pojišťovny buď mají toto riziko zahrnuté v léčebných výlohách automaticky, nebo jej mají rovnou ve výlukách. U žádné z pojišťoven se nelze proti tomuto riziku připojistit nebo sjednat pojistku navíc, která by proti tomuto riziku kryla.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).