Hlavní navigace

Jakou investiční strategii zvolit ve druhém pilíři?

20. 8. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Plánujete vstoupit do druhého pilíře? Pak se vyhněte státním dluhopisům, výnos u nich bude pravděpodobně nižší, než je inflace.

První otázka, která se spojí s druhým pilířem, je následující: Co když fond investuje špatně a o značnou část peněz? Ekonomové Markéta ŠichtařováVladimír Pikora dokonce natočili vtipné video, kde to vypadá, že nás chtějí penzijní fondy (a vláda) „vytunelovat“.


Tato obava má opodstatnění. Pokud se podíváme na divoká 90 léta, lidé uvěřili nově vznikajícím finančním společnostem slibující jistotu „desetinásobku“ a často přišli o většinu svých peněz.

Situace dnes?

Dnes je však situace odlišná. Fondy nevznikaly na „koleně“ při transformaci ekonomiky. Jsou vlastněny nadnárodními finančními koncerny, které své služby poskytují stabilně již desítky až stovky let a své závazky zatím pravidelně plnily.

Současná finanční krize navíc ukázala, že pro ně nic jako ztráta neexistuje. Ochotně totiž přispěchají jednotlivé vlády a finanční společnosti zachrání. Svým klientům stabilně přinášejí výnosy (alespoň v systému penzijního spoření) a některé z nich generují slušné zisky. Je proto krajně nepravděpodobné, že by pro ně byl vstup do druhého pilíře záminkou začít tunelovat. Bránit by jim v tom koneckonců měl i dozor České národní banky, jedné z institucí s největší důvěrou u nás. 

Reálnější z tohoto pohledu se zdá být politické riziko. Zkrátka, že se objeví nějaká vláda, která peníze v soukromých penzijních fondech znárodní. Čtete také: Stínový ministr financí ČSSD: 2. pilíř penzijní reformy zrušíme

Investiční strategie podrobněji

Pokud i přes politické riziko chcete vstoupit do druhého pilíře, musíte si zvolit investiční strategii. Můžete si vybrat z důchodového fondu státních dluhopisů, konzervativního důchodového fondu,  vyváženého důchodového fondu a dynamického důchodového fondu. O jednotlivých investičních strategiích se lze podrobněji dočíst v článku Jiřího Hovorky. Čtěte: Nové penzijní fondy nebudou garantovat návratnost

Ve zkratce: Konzervativní fond bude investovat až 98 % svých peněz do dluhopisů České republiky. Konzervativní důchodový fond musí investovat třetinu do likvidních (avšak nízkoúročených) dluhopisů. Vyvážený důchodový fond bude kombinovat oboje a může  kupovat korporativní dluhopisy. Až dynamický fond může investovat 80 % svých peněz do akcií. 

Jakou z nich zvolit?

Stále panuje obecně rozšířený názor, že to jsou jedině konzervativní investice, které vás ochrání ve špatných časech proti poklesu a uchovají hodnotu peněz. Do této konzervativní strategie stále řadíme dluhopisy zemí s „lepším ratingem“ a pokladniční poukázky . Koneckonců nastavení jednotlivých investičních strategií tomu jen odpovídá. Bohužel, pod slovem „konzervativní investiční strategie“ se ukrývají takové strategie, které mohou být mnohem riskantnější, než ty „dynamické“ v podobě investování například do akcií. Čtěte také: Dluhopisy: současná situace mění konzervativní investici v bezcenný papír

Vzhledem k politice Evropské centrální banky, která nově vytvořenými penězi uměle snižuje úrokový výnos a na druhé straně způsobuje ve střednědobém až dlouhodobém horizontu riziko vzniku vyšší inflace, lze oprávněně tvrdit, že zvolení konzervativní investice představuje způsob, jak přijít o značnou část svých peněz.

Situace u nás není o mnoho lepší. Většina „úsporných opatření“ je založená na zvyšování daní a podle České národní banky podvazovala ekonomický růst. A i kdyby Česká republika byla brána jako stabilní přistav v rozbouřeném finančním moři a zahraniční banky skupovaly naše dluhopisy, tak účastníkům fondu to moc nepomůže. Budou tlačit výnos dolů, který poté bude nižší, než je inflace. Dluhopisy vám koneckonců peníze neochrání, více v samotné tabulce:

Konzervativní investice v podobě dluhopisů jednotlivých zemí
Situace na dluhopisovém trhu Příklady zemí Jak si vedou země z pohledu investorů? Jaký lze očekávat výnos
Dluhopisy jsou bezpečné, stabilitu lze očekávat i v dlouhodobějším horizontu  Německo, Švédsko  Investoři věří daným zemím, považují je za bezpečné. Výnos bude nižší než inflace.V případě německých pokladničních poukázek dokonce došlo k anomálii, kdy úrok u pokladničních poukázek byl záporný. 
Dluhopisy jsou bezpečné, dlouhodobá rizika však existují Francie, Nizozemsko,Česká republika Země mají stále vysoké schodky, růst HDP je neuspokojivý. Musí přistoupit na velké strukturální škrty. Výnosy ve výši inflace, nebo je jen mírně vyšší. 
Dluhopisy nejsou vhodnou dlouhodobou investicí, jsou zde vysoká rizika Španělsko, Itálie, Země udržuje vysoce schodkové hospodaření při záporném růstu HDP, ztrácí pomalu důvěru investorů. Výnos je uměle stlačován politikou ECB a neodpovídá riziku. Většinou je u desetiletých dluhopisů výnos pod 7 %, které údajně představují kritickou hranici, od které zasahují centrální banky. 
Dluhopisy jsou loterií Řecko, Portugalsko,  Země ztratily důvěru investorů a musí jim pomáhat různé instituce v podobě MMF nebo EU. Výnos je vysoký, lze však s velikou pravděpodobnosti očekávat, že země nedostojí svým závazkům.

Situace je trochu odlišná například u našich dluhopisů pro občany, které nabízejí atraktivnější výnos a lépe odpovídají riziku. Čtete také: Dluhopisy pro občany? Kampaň za peníze daňových poplatníků. Jak již název napovídá, penzijní společnosti je získat nemohou. 

Raději být dynamický?

I přes všechny rizika tak „dynamická“ investice představuje menší riziko, a to s vyšším výnosem, než je to v případě dluhopisů. Koneckonců, pokud se nějaká penzijní společnost  bude chtít ve své dynamické strategii odlišit a skupovat kupříkladu energetické společnosti, jednalo by se o velmi atraktivní investici. Čtěte více: ČEZ: Výnos 4–7 procent ročně na dividendách, ale s akciemi to jde z kopce

skoleni_15_4

Riziko zde samozřejmě existuje. Může se stát, že akcie této společnosti poklesnou třeba krátkodobě o 20 % a krátkodobě investoři zapláčou. Vzhledem k tomu, že cena elektrické energie bude podle Evropské komise růst v následujících 30 letech (pozn autora: jedna z mála věci, u kterých lze s EK souhlasit), je tedy velmi pravděpodobné, že akcie této (a dalších energetických společností) zaznamenají stabilní dlouhodobý růst. Na zahraničních akciových trzích jsou i další atraktivní a podhodnocené akcie. Z tohoto důvodů je na čase oprostit se od různých finančních poradců, kterým jsou tato pravidla „bezpečnosti státních dluhopisů“ vštípena během jednodenních školení a sami je nabízejí svým klientů právě jako státní dluhopisy.

Závěr

Pokud uvažujete o vstupu do druhého pilíře, rozhodně se vyhněte investičním strategiím, které své peníze vkládají do státních dluhopisů. Výnos nebude odpovídat riziku a značnou část vašich úspor vám „prožere inflace“.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).