Hlavní navigace

Názory k článku Jan Sadil, Hypoteční banka: úroková sazba není všechno

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 12. 2016 12:08

    tepl (neregistrovaný)

    Cituji: "U případů, kdy je bankou akceptovaná cena nemovitosti nižší než kupní cena, je pro to obvykle nějaký pádný důvod."

    Kupuji byty od roku 2013 (20 kupních smluv) a bohužel až na několik výjimek byla vždy kupní cena vyšší, než vyšel odhad, někdy i o docela významnou částku (o 10 %). Bohužel si nemohu vybírat, protože obzvlášť v posledním roce prostě volné byty na trhu nejsou. Takže moje zkušenost říká, že banka resp. odhadce opírající se o metodiku banky mi vždy poníží odhadní cenu. Při 80 % hypotéce dostanu od banky mnohem méně a s ohledem na novinku, že musím zaplatit daň z nabytí dostanu od banky pod 75-70 %. (Prodávající ani náhodou nesleví o daň, nic ho k tomu nenutí, poptávka o byty převyšuje nabídku.)

    Mám hypotéky u 6 bank. S Hypoteční bankou se mi jednalo nejhůře, kladla na dokumentaci nejvyšší požadavky a vždy nabídla o 0,5-0,6 % vyšší úrok oproti konkurenci, takže jsem se pro HB zatím nerozhodl. Uvidím v budoucnu, jestli zareaguje na konkurenci, i když HB je obecně známá svou vysokonákladovostí a aplikací různých poplatků.

    Co se týče "tvorby bonity", osobně jsem získal dojem, že je nevýhodné mít u banky účet, takže jsem vloni u většiny bank účet zrušil (bohužel skoro všechny banky mají podmínku vedení účtu u nich a splácení z jejich účtu). Když totiž banka vidí, jaké máte příjmy a výdaje, zahrne to do kalkulace a může toto ublížit při schvalování. Osobně doporučuji mít běžný účet pro platby v bance, kde o hypotéku nikdy žádat nebudete.

    A další poznámka: důrazně doporučuji zrušit všechny kontokorenty a většinu kreditek, mít maximálně 1 kreditku s limitem do 5/10 tisíc kč a případně ji přebíjet, pokud potřebujete zaplatit více. Většina bank počítá z kontrokorentu jako závazek 10% a z úvěrového rámce kreditek 5%. Má-li člověk kontokorent 100.000 Kč a kreditky 200.000 Kč, činí měsíční závazek 20.000 Kč a to i v případě, že je kontokorent nevyužívaný a kreditky nečerpané. Nemusím snad vysvětlovat, jaký je to zářez do bonity. Pokud máte čistý příjem 40.000 Kč, tak se závazkem 20.000 Kč nejspíš hypotéku nedostanete. Proto se kontokorentům a kreditkám vyhýbejte.

  • 19. 12. 2016 13:56

    Selena (neregistrovaný)

    U dvaceti kupních smluv s bankami máte bohaté zkušenosti, ráda bych Vám položila soukromí dotaz. Můžete mně, prosím, kontaktovat na mail katarina64@cen­trum.cz?

    Jinak máte úplnou pravdu, máme stejné zkušenosti s bankami a teď to maximálně zkomplikovali hlavně lidem s nižší bonitou. Uvedené změny chrání víc banky, než řadového občana, lidé budou brát dva úvěry, místo jednoho a při současných cenách nemovitostí si nebudou moci financovat vlastní bydlení. Budou odkázáni na drahý podnájem a nic neušetří...
    Úplně jinak to vypadá u bonitního člověka...

  • 4. 11. 2017 17:25

    XXX (neregistrovaný)

    Promluvil šéf asi nejvíc zlodějské a podvodné banky v republice!!!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).