Hlavní navigace

Jaký osobní účet by si měl student vybrat?

21. 3. 2012
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Studenti, váháte se založením osobního účtu? Máme pro vás porovnání čtyř největších bank.

Každá osoba, která studovala či stále studuje vysokou školu, jistě zažila situace, že nemá dostatek peněz pro uspokojení všech svých životních potřeb ve výši, která by pro ni byla optimální. Samozřejmě je předpokladem, že nemá rodiče z vyšší příjmové vrstvy, kdy by tyto starosti pravděpodobně nemusela řešit, nebo spolu se studiem ještě navíc pracuje a vydělá si tak dostatek peněžních prostředků.

Studenti mají velkou výhodu v tom, že na ně spadá mnoho různých možností, jak pomocí slev, například přes ISIC kartu, ušetřit občas nemalé částky. Může se jedna o slevy na městskou hromadnou dopravu, slevy na autobusy a vlaky do rodných měst, slevy na obecně cestování či stravování. Těchto možností a příkladů by se nepochybně dala najít velká spousta. V tomto článku však půjdeme pouze cestou bankovních účtů a úspory peněz z jejich vedení a práce s nimi.

Bez bankovního účtu si snad nikdo v dnešní době svůj život nedokáže dost dobře představit. Doby, kdy lidem stačilo mít schované peníze takzvaně „pod polštářem“, jsou dávno pryč, proto naprostá většina z nás, včetně studentů, má tuto službu zřízenou. V poslední době je médii s oblibou zpracováváno téma bankovních poplatků a s tím spojená ziskuchtivost bank. V tomhle ohledu je nutné zdůraznit, že ze Zákona o bankách je každá banka společností akciovou, což znamená, že cílem podnikání je tvořit vlastní zisk.

Studenti mají velkou výhodu v tom, že tvoří určitý potenciál pro jednotlivé banky do budoucna. Většina bank si toto velmi uvědomuje a snaží se s touto skutečností aktivně pracovat. Dá se racionálně předpokládat, že pokud si student založí účet u banky XY a bude s jejími službami během studentských let spokojen, zůstane i nadále věrným klientem po skončení vysokoškolských studií. Nicméně změna banky v dnešní době není již žádný problém, vše lze vyřídit během pár dnů či týdnů, takže konzervatismus klientů z dob minulých ve stylu: Vyberu si banku a zůstanu u ní celý život, již nepochybně dávno neplatí. S tímto faktem musí banky taktéž aktivně pracovat, protože konkurence je připravena přibírat (lépe řečeno přebírat) další klienty pod svá křídla bez velkých prodlev a čekání.

Slůvkem potenciál je myšlen fakt, že se u úspěšných absolventů vysokých škol dá předpokládat i větší peněžní příjem nežli u většiny nepodnikající společnosti, a tím i větší možnosti v rámci nabídky pro banky samé. Dala by se vytvořit jednoduchá rovnice – co banka nedostane od studenta dnes na poplatcích, dostane v budoucnosti a možná ještě více. Ze zmíněných důvodů lze jasně deklarovat, že podmínky pro studenty v této oblasti jsou poměrně výrazně výhodnější oproti jiným skupinám klientů.

Pojďme si nyní představit po stránce poplatkové struktury vybrané studentské účty, které jsou seřazeny podle názvu banky v abecedním pořadí následovně:

Česká spořitelna – Osobní účet ČS Student 

Studentský účet v České spořitelně je určen pro všechny studenty jakéhokoliv denního studia mezi 15–30 lety. Do 18 let je potřeba pobočku navštívit s rodičem, přinést občanský průkaz a rodný list, nad 18 let je potřeba přinést taktéž občanský průkaz a navíc potvrzení o denním studiu například vysoké školy.

U studentského účtu v České spořitelně je možnost zdarma využívat tři produkty Standard. Můžete vybírat mezi těmito službami: debetní karta Visa Classic, výběry z bankomatu ČS, SERVIS 24, platby v rámci ČS zdarma, kontokorent – povolené přečerpání účtu a zůstatkové SMS. Z tohoto důvodu je přesný popis poplatků přiložených v tabulce níže poměrně komplikovaný, protože každý student může mít nastavení malinko odlišné v závislosti na vlastních preferencích.

Za produkty a služby, které nejsou zahrnuty do měsíčního osvobození od poplatků, se hradí poplatky dle platného sazebníku. V tomto ohledu tedy záleží na preferenci každého studenta, na které oblasti by mohl nejvíce ušetřit. Pro výpočty lze taktéž použít Konfigurátor osobního účtu, přes který si můžeme simulovat různé možnosti a nastavení celkových poplatků.

Každý rok je navíc možné požádat o příspěvek 200 Kč na ISIC kartu, u které si pravidelně student musí prodlužovat její platnost, pokud chce čerpat různé výhody.

Česká spořitelna – Osobní účet ČS Student
Druh poplatku Výše v Kč
Příchozí platba z ČS 5
Příchozí platba z cizí banky 7
Odchozí platba do ČS 0 Kč
Odchozí platba do cizí banky 4


Poplatek za vydání karty 0 Kč
Měsíční poplatek za vedení karty 0 Kč
Vedení účtu 0 Kč
Změna PIN 6
Výběr z vlastního bankomatu 0 Kč
Výběr z cizího bankomatu 40
Výběr na pobočce 65


Zřízení trvalého příkazu/inkasa 0 Kč
Zrušení nebo změna 0 Kč
Cena za položku trvalého příkazu 5
Cena za položku inkasa 5
Úroková míra (p.a.) v % 0,01 % p.a.

ČSOB – Studentské konto Plus

Založení studentského konta u ČSOB je možné bez omezení pro studenty ve věku 15–21 let, dále rovněž pro studenty ve věku 19–28 let, kteří předloží potvrzení o studiu na střední, vyšší odborné nebo vysoké škole. Akceptováno je pouze potvrzení o řádném denním (prezenčním) studiu.

ČSOB – Studentské konto Plus
Druh poplatku Výše v Kč
Příchozí platba z ČSOB 0 Kč
Příchozí platba z cizí banky 0 Kč
Odchozí platba do ČSOB 0 Kč
Odchozí platba do cizí banky 0 Kč
Poplatek za vydání karty 0 Kč
Měsíční poplatek za vedení karty 0 Kč
Platba kartou 0 Kč
Vedení účtu 0 Kč
Změna PIN 0 Kč
Výběr z vlastního bankomatu 0 Kč
Výběr z cizího bankomatu 35 Kč
Výběr na pobočce 60 Kč
Zřízení trvalého příkazu/inkasa 0 Kč
Zrušení nebo změna 6 Kč
Cena za položku trvalého příkazu 0 Kč
Cena za položku inkasa 6 Kč
Úroková míra (p.a.) v % 0,01 % p.a.

V rámci ČSOB Studentského konta Plus se trvalé příkazy počítají do tuzemských odchozích transakcí, a pokud je trvalý příkaz zadaný elektronicky (prostřednictvím služby ČSOB InternetBanking 24 nebo ČSOB Mobil 24), poplatek se nehradí. Pokud bychom zadali trvalý příkaz k úhradě prostřednictvím pobočky ČSOB nebo služby ČSOB Linka 24, je odchozí platba zpoplatněna částkou 6 Kč.

Změna trvalého i jednorázového příkazu k úhradě je zpoplatněna částkou 6 Kč, pokud změnu provedeme prostřednictvím služby ČSOB Linka 24, ČSOB InternetBanking 24 nebo ČSOB Mobil 24, případně částkou 40 Kč, pokud zadáváme změnu prostřednictvím pobočky ČSOB nebo sběrného boxu.

Zrušení trvalého i jednorázového příkazu k úhradě je zdarma, pokud změnu provádíme prostřednictvím služby ČSOB InternetBanking 24. Pokud bychom zrušení příkazu zadávali prostřednictvím služby ČSOB Linka 24 nebo ČSOB Mobil 24, poplatek je ve výši 6 Kč. Poplatek 40 Kč je účtován při zrušení trvalého či jednorázového příkazu k úhradě prostřednictvím pobočky ČSOB nebo prostřednictvím sběrného boxu.

Komerční banka – Studentské konto G2.2

Studentské konto u Komerční banky je určeno mladý lidem mezi 15–19 lety, zároveň také studentům denního studia od 20 do 30 let. Potvrzení o studiu se za aktuální školní rok se předkládá jen v roce, kdy student dovrší 20 a 26 let, tedy maximálně dvakrát za celou dobu vedení konta.

Bonus 200 Kč náleží studentovi při založení účtu po předložení platné ISIC karty, ale tato nabídka neplatí pro ty, kteří již tento bonus získali při jiných marketingových nabídkách. Bonus ve výši 333 Kč náleží vždy v září každému, kdo alespoň jednou měsíčně po celý rok zaplatí kartou, dobije si mobil v bankomatu KB nebo pošle peníze prostřednictvím služby internetového bankovnictví. Další slevy se dají získat v oblasti nákupu a cestování v rámci kooperace s ostatními společnostmi na trhu zboží a služeb.

Komerční banka – Studentské konto G2.2
Druh poplatku Výše v Kč
Příchozí platba z vlastní banky 0 Kč
Příchozí platba z cizí banky 0 Kč
Odchozí platba do vlastní banky 6 Kč
Odchozí platba do cizí banky 6 Kč


Poplatek za vydání karty 0 Kč
Měsíční poplatek za vedení karty 0 Kč
Vedení účtu 0 Kč
Změna PIN 50
Výběr z vlastního bankomatu 5 Kč
Výběr z cizího bankomatu 35 Kč
Výběr na pobočce 60 Kč


Zřízení trvalého příkazu/inkasa 0 Kč
Zrušení nebo změna 0 Kč
Cena za položku trvalého příkazu 6 Kč
Cena za položku inkasa 6 Kč
Úroková míra (p.a.) v % 0 %

Vedení účtu bez poplatku je do 25 let včetně. Zřízení, zrušení nebo změna trvalého příkazu či inkasa je zdarma přes aplikaci MojeBanka. Jako zajímavost lze považovat roční úrokovou míru, která je nastavená na úrovni 0 %, což je mimochodem ze zákona možné. Ke zhodnocení volných peněžních prostředků je v tomto případě nutné využít Spořící konto Bonus se sazbou až 1,5 % ročně.

V rámci programu MojeOdměny je možné získat zpět poplatky za výběry z bankomatu KB – kolik plateb platební kartou uskutečníme v daném měsíci u obchodníka, tolik výběrů z bankomatu KB budeme mít daný měsíc zdarma místo 5 Kč za výběr. Kdo chce mít klid při tuzemských platbách, vyplatí se mu studentský účet G2.2 s balíčkem transakcí.

Unicredit Bank – Studentské konto

Studentské Konto UniCredit Bank je určeno pro studenty denního studia na vysokých, vyšších odborných, jazykových nebo středních školách, kteří chtějí individuálně řešit své finanční potřeby a získat tak nezávislost. Konto dále zahrnuje možnost proplacení poplatku za ISIC kartu jednou po dobu vedení. Je zde však základní podmínka – peníze obdržíte až po šesti měsících vedení konta.

Unicredit Bank – Studentské konto
Druh poplatku Výše v Kč
Příchozí platba z vlastní banky 0 K
Příchozí platba z cizí banky 6
Odchozí platba do vlastní banky 3
Odchozí platba do cizí banky 6


Poplatek za vydání karty 0 Kč
Měsíční poplatek za vedení karty 0 Kč
Vedení účtu 19
Změna PIN neposkytuje se
Výběr z vlastního bankomatu 0 Kč včetně zahraničních bank UCB
Výběr z cizího bankomatu 30 Kč (1× měsíčně 0 Kč)
Výběr na pobočce 55


Zřízení trvalého příkazu/inkasa 0 Kč
Zrušení nebo změna 0 Kč
Cena za položku trvalého příkazu 6 Kč do jiné banky
Cena za položku inkasa 6 Kč do jiné banky
Úroková míra (p.a.) v % 0,5 % p.a.

Porovnejte si všechny účty pro mladé

Účty pro mladé a studenty od těchto bank:

  1. Česká spořitelna
  2. ČSOB
  3. Komerční banka
  4. Oberbank
  5. Poštovní spořitelna
  6. Volksbank
  7. UniCredit Bank
  8. Waldvierter Sparkasse von 1842

Závěr

Je dobré si v závěru článku položit otázku, kdy si přibližně žák střední školy, případně student školy vysoké, zakládá svůj první bankovní účet. Dá se odhadnout, že se jedná o období studia na střední škole, kdy zpravidla dochází k založení účtu spolu s rodiči. Autor článku si troufá tvrdit i v důsledku vlastní zkušenosti, že ve většině případů platí následující: žákovi bude doporučeno (občas bez hledání alternativ) založit si účet u stejné banky, u které mají účty i rodiče, protože ti mají vždy pravdu a neudělali by přeci pro své děti nic špatného. Bohužel, ne vždy se jedná o nejvýhodnější variantu, kterou bankovní trh nabízí.

dan_z_prijmu

Každý z nás má však právo volby, proto pokud vidíme, že podmínky u konkurence jsou výhodnější, přejděme a dejme tak najevo svou racionálnost. Stojí to maximálně čas věnovaný prohlédnutí webových stránek bank nebo návštěvě poboček a informování se o možnostech, které ostatní subjekty nabízejí. Jenom tak budou banky nuceny stále zlepšovat své služby, pracovat na poplatkové politice a hledat cesty, jak klienty přilákat, což pro ně zároveň znamená být stále připraven na rychlé změny vůči konkurenci.

Autor článku, sám student hlavní specializace Bankovnictví a pojišťovnictví v rámci navazujícího magisterského studia na Vysoké školy ekonomické v Praze, porovnává studentské účty v několika vybraných bankách, které působí na území České republiky. V žádném případě tak nedává najevo své preference vůči subjektům v bankovním sektoru, ale snaží se subjektivně ohodnotit banky a jejich nabídky pro studenty v této oblasti, proto samotné řazení bank není vytvořeno dle předpokládané výhodnosti, ale pouze podle abecedního pořadí. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se zajímá o témata spojená s kapitálovými trhy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).