Hlavní navigace

Jak vložit hotovost v cizí bance do jiné banky? (TEST)

19. 10. 2015
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Potřebujete vložit hotovost na účet banky A, ale ta ve vašem okolí není. Příkaz k úhradě ze svého účtu zadat nechcete či nelze. Jak dostat hotovost na cizí účet? Pouze pět bank toto umí.

Je bez debat, že nejlevnější metodou pro převod peněz do druhé banky či záložny je příkaz úhradě z platebního/bankovního účtu. Jenže v životě mohou nastat situace, kdy potřebujete či chcete něco zaplatit teď hned a stačí vám potvrzení o platbě. Máte u sebe hotovost a chcete mít problém vyřešený, ale brání vám v tom třeba tyto situace:

  • Nemáte účet v bance/záložně.
  • Banka/záložna protistrany nemá pokladny.
  • Účet máte, ale nemůžete na ně vložit peníze třeba z důvodu exekuce.
  • Nechcete, aby protistrana znala vaše číslo účtu.
  • Chcete vložit/poslat peníze sami sobě na účet v cizí bance.

Kromě služby v podobě poštovní poukázky od České pošty, kterou si také probereme, můžete využít službu i u stávajících bank. Ale jde to vůbec? Rozhodli jsme se to otestovat.

Obešli jsme všechny banky, které disponují pokladnou, a požádali o provedení vkladu hotovosti na účet v cizí bance. Zároveň jsme zjišťovali, které banky mají vkladomaty a jestli to půjde i z nich.

Air Bank – vkladomaty má, ale jen pro své účty

Prostřednictvím vkladomatů Air Bank můžete hotovost vložit přímo na svůj účet nebo na účet jiného klienta v Air Bank. K tomu ale potřebujete vlastní kartu vydanou Air Bank. Vkládat peníze na účty v jiných bankách a záložnách nejde.

Do vkladomatu Air Bank smíte vložit maximálně 200 bankovek. Současně však nemůžete vložit vyšší částku než 600 000 Kč. Pokladnami banka nedisponuje, takže hotovost zde nevložíte ani na váš, ani na jiný účet.

Česká spořitelna – vklad jen pro klienty, ale záleží na štěstí

Česká spořitelna sice umožňuje vložit na pokladně hotovost na účet jiné banky, ale pouze v případě, že jste jejími klienty. Za vklad na účet jiné banky zaplatíte 3 % z vkladu, minimálně však 125 Kč. Budete zde muset nechat i nějaký kontakt pro případ, že by se platba vrátila, ale stačí telefonní číslo.

Pro test jsme si vybrali čtyři pobočky České spořitelny. V první pobočce nás bankéřka upozornila, že tato služba je jen pro klienty České spořitelny. Na dotaz jste klientem České spořitelny? tester odpověděl Ano a následně bez dalšího ověření jeho tvrzení pracovnice pobočky službu poskytla.

Na druhé pobočce jsme se dozvěděli, že vložit peníze do jiné banky nejde a pokladní testera přesvědčovala, aby je poslal převodním příkazem. Po naléhání sdělila, že je tato služba jen pro klienty České spořitelny a požádala jej o identifikaci. Tester klientem nebyl a vklad se neprovedl.

Na třetí pobočce tester pokladní trošku vyděsil, pokladní ještě nikdy takovou službu neprováděla a v zápětí odkázala na nové nařízení informující o změnách od prázdnin 2015: vklad na účet v jiné bance je pouze pro klienty ČS. Následně se do diskuze s testerem vložila ředitelka pobočky a protože šlo o klienta banky, vklad byl proveden.

Poslední testovaná pobočka službu provedla standardně. Testera požádala o identifikaci pro ověření, zda je klientem ČS, a vklad provedla. Pokladní však mimoděk sdělila, že na této službě banka prodělává a od dubna 2016 ji plánuje zcela zrušit.

Pokladní doklad z České spořitelny o provedení vkladu hotovosti na účet do Citibank.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Pokladní doklad z České spořitelny o provedení vkladu hotovosti na účet do Citibank.

Česká spořitelna disponuje i vkladomaty. Jejich prostřednictvím můžete vkládat na účet v jakékoli bance v rámci České republiky. Limit vložené hotovosti je omezen na 350 000 Kč. Služba je však pouze pro ty, kteří mají platební kartu vydanou Českou spořitelnou, přičemž je možné použít debetní i kreditní karty. Klienti s kartou jiných bank tuto službu využít nemohou.

Za vklad hotovosti na účet v jiné bance přes vkladomat České spořitelny zaplatíte podle ceníku banky paušální poplatek 80 Kč. V praxi však držiteli karty tento poplatek naúčtovaný nebyl a rovněž příjemce obdržel částku v plné výši.

Vkladomat České spořitelny. S platebními kartami ČS lze vložit hotovost i na účty jiných bank. Zadání čísla účtu.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Vkladomat České spořitelny. S platebními kartami ČS lze vložit hotovost i na účty jiných bank. Zadání čísla účtu.

Pokladní doklad z vkladomatu České spořitelny o provedení vkladu hotovosti na účet do Citibank.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Pokladní doklad z vkladomatu České spořitelny o provedení vkladu hotovosti na účet do Citibank.

ČSOB – vklad provedou, ale odrazují od něj

Československá obchodní banka také umožňuje vložit na pobočce hotovost, kterou následně připíše na účet jiné banky. Za službu zaplatíte 2 % z vkládané částky, ale minimálně 150 Kč. Vložit může kdokoli, nejen klient banky. Era umožňuje totožnou službu. Zaplatíte 2 % z vkladu, ale minimálně 100 Kč. Vložit peníze může kdokoli.

Během testování poboček ČSOB jsme vložili peníze na účet v jiné bance bez problémů, ale pokladní se vždy podivovaly nad tím, proč to chceme provést a zrazovaly nás kvůli výši poplatku.

ČSOB disponuje i vkladomaty, ale používat je mohou jen klienti ČSOB/Poštovní spořitelny/Era. Vkládat prostřednictvím vkladomatů můžete opět jen na účty těchto institucí.

Pokladní doklad z ČSOB o provedení vkladu hotovosti na účet do Citibank.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Pokladní doklad z ČSOB o provedení vkladu hotovosti na účet do Citibank.

Fio banka – zvažuje a možná vklady jinam zavede

Fio banka umožňuje vkládat hotovost pouze na účty vedené u Fio banky. Uvažuje však i o možnosti vkládat hotovost na jejich pobočkách na účty jiných bank.

Komerční banka – oficiálně to jde, v praxi to nefunguje

Komerční banka má službu vkládání hotovosti na účet jiné banky rozdělenou. V případě, že vkládáte hotovost na účty vedené v ČNB, zaplatíte 2 % z vkládané částky, minimálně však 200 Kč. Pokud vkládáte ve prospěch účtu vedeného u jiné banky v tuzemsku, zaplatíte 3 % z celkové vkládané částky, minimálně 100 Kč.

Od 27. 11. 2015 ale banka své služby a poplatky mění následovně:

  • 2 %, min. 200 Kč: vložení hotovosti na účet jiné banky v tuzemsku – super expres (předávaný v den splatnosti do 12.30 hod., kromě vkladu na účty ČNB).
  • 149 Kč: vložení hotovosti na účet jiné banky v tuzemsku (kromě vkladu na účty ČNB).
  • 0 Kč: vložení hotovosti na účet dceřiných společností Komerční banky vedených u jiné banky – Modrá pyramida stavební spořitelna a KB Penzijní společnost.

Vkladomaty Komerční banky můžete použít pouze v případě, že vkládáte na účet Komerční banky, ke kterému byla karta vydána.

V Komerční bance podle stávajícího sazebníku i oficiálního vyjádření tiskového mluvčího lze již nyní vložit hotovost na účet jiné banky. Jenže to se nám ani jednou nepodařilo. Oficiálně jde o tuto službu:

Zpracování vkladu mincí a smíšeného vkladu bankovek a mincí v Kč (v případě, že vklad obsahuje více než 50 kusů mincí) vkládaných na Běžný účet přes pokladní přepážku, včetně vkladu ve prospěch účtu vedeného u jiné banky v tuzemsku: 3 % z celkové vkládané částky, min. 100 Kč.

To znamená, že do jiné banky přes pokladnu KB lze vložit buď vklad v mincích, anebo smíšený vklad bankovek a mincí. Ne však samostatné bankovky. Jenže ani v jedné ze čtyř testovaných poboček KB jsme neuspěli. Vklad hotovosti (v mincích či smíšený) na účet v jiné bance KB podle pokladních neposkytuje, ledaže bychom peníze chtěli vložit na účet v ČNB. To jsme zdvořile odmítli.

Ve všech pobočkách nám ale sdělili, že od konce listopadu 2015 už to půjde.

Kdo má vkladomaty

Banky s vkladomaty
Air Bank
Česká spořitelna
Československá obchodní banka/Era
GE Money Bank
Komerční banka
Raiffeisenbank
Sberbank
UniCredit Bank

Raiffeisenbank im Stiftland – služba pro všechny

Raiffeisenbank im Stiftland eG vložit na pokladně hotovost na účet jiné banky umí. Tuto službu poskytuje všem, nejen svým klientům. Poplatek je 100 Kč. Vložit však můžete maximálně 27 000 Kč, resp. 1000 EUR.

Raiffeisenbank – rutina a bankovní standard

Raiffeisenbank tuto službu poskytuje a jmenuje se Poukázání peněžních prostředků ve prospěch účtu u jiného peněžního ústavu v ČR. Účtuje si za ní poplatek 2 % z vkládané částky, min. 100 Kč. Vložit peníze tímto způsobem může kdokoli. Pokud budete vkládat na pokladně Raiffeisenbank na účet jiné banky, připravte se, že budete muset vyplnit vaše jméno a telefonní spojení na vás. Je to z toho důvodu, aby bylo možné vás kontaktovat, pokud by se platba na účet nedoručila. Vaše údaje ale nikdo neověřuje.

Na všech testovaných pobočkách šlo o rutinní bankovní operaci. Pokladní nás upozornil/-a na poplatek a bankovní operaci provedl/-a.

Na bankomatech Raiffeisenbank, které mají vkladovou funkci, je možné vkládat pouze na účet Raiffeisenbank spojený s aktuálně použitou kartou. Klientům jiných bank není tato funkce zobrazena. Vložit tu můžete maximálně 200 ks bankovek a výše vkládané částky může být max. 350 000 Kč. Dlužno dodat, že vkladomaty Rajfky jsou zatím jen v Teplicích a v Karlových Varech.

Pokladní doklad z Raiffeisenbank o provedení vkladu hotovosti na účet do Citibank.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Pokladní doklad z Raiffeisenbank o provedení vkladu hotovosti na účet do Citibank.

Sberbank – jen do vlastních řad

Sberbank vám neumožní vložit peníze na účet jiné banky. Sice disponuje vkladomaty, ale na nich je možné provést vklady pouze na účty vedené u Sberbank. Pokud budete vkládat, jste omezeni limitem 200 ks bankovek. Limit pro výši vkládané částky není dle tiskové mluvčí Sberbank stanoven. Teoreticky tak můžete vložit najednou až 1 milion korun. Identifikujete se debetní kartou Sberbank.

Kdo umí nebo neumí vložit hotovost na pokladně do jiné banky

Banka Vklad hotovosti na účet jiné banky/záložny
Air Bank Ne
Citibank Ne
Česká spořitelna Ano
Československá obchodní banka/Era Ano
Equa bank Nemá pokladny
ERB Bank Ne
Expobank Ne
Fio banka Ne, ale zvažuje
GE Money Bank Ne
ING Bank Nemá pokladny
J&T Banka Ne
Komerční banka Ano, od 27. 11. 2015
mBank Nemá pokladny
Moravský peněžní ústav Ne
Oberbank Ne
Poštová banka Ne
PPF banka Ne
Raiffeisenbank Ano
Raiffeisenbank im Stiftland Ano
Sberbank Ne
UniCredit Bank Ne
Waldviertler Sparkasse Bank Ne
Wüstenrot hypoteční banka Ne
Záložna CREDITAS Ne

UniCredit Bank – (ne)umí a raději nenabízí

Zajímavou informaci jsme zjistili v případě UniCredit Bank. Zašli jsme do 4 jejich poboček a ve 3 z nich nám bylo řečeno, že vklad na účet jiné banky není možný. Ve čtvrté pobočce nám však sdělili, že oficiálně tuto službu banka poskytuje, ale účtuje si za ni 1300 Kč, takže ji pokladní ani nenabízí.

UniCredit Bank disponuje i vkladomaty, vkládat do nich ale můžete hotovost pouze na účet v rámci banky. Maximálně můžete vložit 200 ks bankovek v maximální výši 300 000 Kč

S Českou poštou nejlevněji

Téměř ve všech bankách, ve kterých nám sdělili, že peníze na účet jiné banky vložit nemůžeme, nám ale poradili něco jiného. Vložit peníze na účet jiné banky lze prostřednictvím České pošty.

Pošta přijímá vklady v hotovosti na účet kterékoli banky, a to prostřednictvím poukázky typu A. Výše částky, kterou můžete tímto způsobem vložit, není nijak omezená.

Zasílaná částka Cena
1 Kč až 5 000 Kč 29 Kč
5 001 Kč až 50 000 Kč 40 Kč
Za každých dalších započatých 10 000 K 6 Kč

Přes Českou poštu můžete vložit peníze i prostřednictvím tzv. poštomatu. Jde o typ vkladomatu, který umožňuje vložit peníze na účet kterékoli banky. Stačí vám k tomu pouze poukázka typu A. Limit pro vkládání do poštomatů je omezen ekvivalentem částky 1000 EUR. Cena za vložení poukázky typu A do poštomatu je stejná, jako když vkládáte peníze u přepážky. V současné době má Česká pošta 4 poštomaty a všechny se nachází v Praze.

Poštovní poukázka "A".
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Poštovní poukázka A.

Jak dlouho to trvá?

Peníze vložené v hotovosti na pokladnách České spořitelny, ČSOB a Raiffeisenbank byly na účtu v Citibank, kam vklad směřoval, připsány vždy v režimu D+1. Vklad nic nezdrželo a šlo o standardní dobu.

dan_z_prijmu

Stejně dopadly vklady hotovosti do Citibank přes vkladomaty České spořitelny. Po vkladu byly peníze připsány v režimu D+1, tedy následující pracovní den.

Příchozí platby do Citibank z vkladů v hotovosti v jiných bankách.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Příchozí platby do Citibank z vkladů v hotovosti v jiných bankách.


Příchozí platby do Citibank z vklad v hotovosti z vkladomatu České spořitelny.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Příchozí platby do Citibank z vkladu v hotovosti přes vkladomat České spořitelny.

Při použití poštovní poukázky A je podle podmínek České pošty platba připsána na účet banky do 3 pracovních dnů ode dne podání. Z praxe ale máme vyzkoušeno, že platba se připisuje v režimu D+2 s výjimkou účtů v ČSOB, kde je to D+1 (platba jde právě z ČSOB).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).