Hlavní navigace

Jak snížit náklady za nemocniční poplatky

12. 2. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Nahánějí vám povinné poplatky za pobyt v nemocnici větší hrůzu než samotní doktoři? Existuje legální způsob, jak zaplacené poplatky dostat zpět. Prvotnímu zaplacení se sice nevyhnete, ale v následujících týdnech se můžete těšit na jejich vrácení. A můžete dostat i něco navíc.

Jednou z velmi diskutovaných změn, kterou od počátku letošního roku přinesla reforma veřejných financí, je povinný šedesátikorunový regulační poplatek za každý den strávený v nemocnici nebo jiném léčebném zařízení. Na rozdíl od jiných nově zavedených plateb ve zdravotnictví se tento poplatek nezapočítává do stanoveného ročního limitu 5 000 Kč. Dlouhodobější hospitalizace spojená s nižšími příjmy v době nemoci tak může v peněženkách některých pacientů udělat pořádný průvan.

Pojištění poplatku za hospitalizaci

Česká pojišťovna není jedinou tuzemskou pojišťovnou, která nabízí pojištění hospitalizace, jak nedávno mylně informovala naprosta většina médií. Jenže byla jedinou pojišťovnou, která chytře využila zákonné povinnosti k propagaci vlastního komerčního pojištění. Rychle se přizpůsobila a začala nabízet samostatné pojištění poplatku za hospitalizaci prostřednictvím své dceřiné společnosti ČP ZDRAVÍ. Pojištění si mohou sjednat pouze lidé starší 4 a mladší 60 let. Výše ročního pojistného začíná na 84 korunách pro děti do 18 let a s rostoucím věkem pojištěného se postupně zvyšuje. Podle obchodního ředitele ČP ZDRAVÍ Petra Jíchy budou peníze klientům vypláceny za každý strávený den v nemocnici ihned od počátku hospitalizace.

Příklady ročního pojistného
Pojištěný Výše ročního pojistného
děti do 18 let 84 Kč
muž, 20 let 204 Kč
žena, 28 let 252 Kč
muž, 34 let 264 Kč
žena, 43 let 324 Kč
muž, 50 let 408 Kč
žena, 60 let 492 Kč

Zdroj: Česká pojišťovna


Ovšem toto nové „Pojištění denní podpory ve výši regulačního poplatku při pobytu v nemocnici”, jak zní jeho celý název, kryje právě a jen povinný šedesátikorunový poplatek za pobyt v nemocnici. Chce-li se pacient zajistit i proti výpadku příjmu a jiným výdajům, které hospitalizaci provázejí, měl by uvažovat spíše o sjednání pojištění denní podpory při pobytu v nemocnici. To už není na českém trhu žádnou novinkou a jako samostatný produkt figuruje v nabídce hned několika tuzemských pojišťoven (Pojišťovna AIG, AXA životní pojišťovna, ČP ZDRAVÍ, Generali pojišťovna, ING pojišťovna,Ko­operativa pojišťovna, UNIQA pojišťovna). Detailnímu porovnání nabídek jednotlivých pojišťoven se budeme věnovat v samostatném článku.

Pojištění pro pobyt v nemocnici

Pojištění denních dávek při pobytu v nemocnici se vztahuje na pobyt v klasickém nemocničním zařízení, a to z důvodu nemoci či úrazu, u některých pojišťoven (např. Generali pojišťovna) i v souvislosti s těhotenstvím nebo porodem. Podobně jako u pojištění poplatku za hospitalizaci je i v tomto případě maximální vstupní věk limitován. Například u Generali pojišťovny činí 55 let a u ČP ZDRAVÍ dosahuje 60 let. Ale pojistit se nemohou ani osoby v plném invalidním důchodu, osoby trpící trvalou nervovou nebo duševní poruchou či osoby závislé na alkoholu a jiných návykových látkách.

dan_z_prijmu

Za každý den hospitalizace, která je z lékařského hlediska nezbytně nutná, je pojištěnému vypláceno denní odškodné ve sjednané výši. Spodní hranice této dávky se pohybuje zhruba mezi 50 (Generali pojišťovna) až 100 korunami (ČP ZDRAVÍ) za den hospitalizace. Horní hranice poskytovaného denního odškodného dosahuje u některých pojišťoven maximálně několika set korun (u Generali pojišťovny činí 600 Kč), u jiných šplhá až k několika tisícům korun (2 000 Kč u ČP ZDRAVÍ). Výše pojistného, která se odvíjí od pohlaví a vstupního věku klienta a požadovaného denního odškodného, je stanovena individuálně a v některých případech může dosáhnout i několika tisíc korun.

Vyplacené pojistné plnění lze využít například na úhradu nákladů na nadstandardní nemocniční péči, nákladů na zajištění pomoci v domácnosti v době hospitalizace, nákladů na doléčení nebo jím kompenzovat ztrátu příjmů. Pojistné podmínky pojišťoven také přesně stanoví, co se rozumí úrazem/nemocí, co již za úraz/nemoc považovat nelze, jak dlouhá je čekací lhůta a na které pojistné události se pojištění nevztahuje. Proto si je ještě před podpisem smlouvy detailně prostudujte.

Máte pojištění denních dávek při pobytu v nemocnici?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).