Hlavní navigace

Jak se podvádí s pobíráním sociálních dávek?

11. 8. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Isifa.com
Vedle oprávněných příjemců se v každém systému najdou i ti, kteří se chtějí jen svézt. Proč taky ne, když za neoprávněné čerpání dávek nic moc nehrozí.

Počty případů odhalení neoprávněného pobírání dávek se zvyšují. Lidem, kteří čerpají dávky neprávem, nijak vysoké postihy nehrozí. Jak se podvádí nejčastěji?

Za podvod maximálně podmínka

Podle statistik Úřadu práce ČR (ÚP ČR) jeho zaměstnanci loni odhalili skoro 9370 případů neoprávněného pobírání sociálních dávek, kdy se celková výše škody vyšplhala přes částku 65 mil. Kč. V roce 2013 to bylo 7950 případů se škodou téměř 54 mil. Kč.

Nejvíce se podvádí hlavně v oblasti nepojistných dávek, zejména při pobírání příspěvků a doplatků na bydlení, příspěvků na živobytí a méně už pak s příspěvky na péči, zvláštní pomůcky, mobilitu nebo s dávkou mimořádné okamžité pomoci. Nijak výjimečné nejsou ale ani případy neoprávněného pobírání rodičovského příspěvku nebo podpory v nezaměstnanosti či při rekvalifikaci.

Klienti například zatají své veškeré příjmy, nenahlásí nástup do zaměstnání či pobyt v zahraničí, hospitalizaci nebo třeba narození dalšího dítěte a my se tato fakta následně dozvíme. V takových případech musí člověk vyplacené peníze vrátit úřadu zpět, popsala praxi Kateřina Sadílková, pověřená řízením Úřadu práce ČR. Potvrdila tak, že odhalení podvádění s dávkami je často dílem náhody.

V současné době ale přitom probíhá personální posilování právě v oblasti nepojistných sociálních dávek, které by mohlo situaci zlepšit. Máme více prostoru k provádění sociálních šetření, a to jak ohlášených, tak i namátkových, v místě pobytu klientů, uvedl Josef Bürger, pověřený řízením Krajské pobočky ÚP ČR v Brně.

Pomohlo i napojení úředníků na evidenci obyvatel, kde se například mohou dozvědět o úmrtí osoby, která je příjemcem dávek nebo na jejíž péči se dávka poskytuje. Je ale s podivem, že přístup do databáze získali až v roce 2014.

Přečtěte si také: Zabrání novela byznysu s doplatkem na bydlení?

Pokud mají pracovníci úřadu podezření na podvod či trestný čin v souvislosti s pobíráním dávek, oznamují to na státní zastupitelství nebo Policii ČR.

Nejčastěji se tak děje v případech, kdy máme podezření z padělání nájemních smluv, dokladů o úhradě nájemného a energií či podpisů společně posuzovaných osob nebo pronajímatelů, vyjmenoval ředitel Krajské pobočky ÚP ČR v Českých Budějovicích Ivan Loukota.

Pokud pobíráte sociální dávky neoprávněně, musíte je v případě odhalení samozřejmě vrátit (pokud si na vás úřad má co vzít). Podle informací ÚP ČR ale padají většinou podmíněné tresty odnětí svobody.

Jak se dávky zneužívají?

Kateřina Beránková, mluvčí ÚP ČR, poskytla několik příkladů ilustrujících, jak se při pobírání dávek podvádí.

Příspěvek na péči

Klientka, která pobírala příspěvek na péči, zemřela. Manžel, který o ni pečoval, ale její úmrtí neoznámil a dávku pobíral dál. Celková škoda dosáhla bezmála částky 400 000 Kč. Podvod odhalily až zaměstnankyně pracoviště ÚP ČR ve chvíli, kdy získaly přístup do evidence obyvatel. Případ skončil u soudu a manžel zesnulé byl odsouzen k podmíněnému trestu odnětí svobody.

Klientka pobírající příspěvek na péči zemřela, což ale její rodina nenahlásila na ÚP ČR, stejně jako předcházející hospitalizaci. Úřad pravdu zjistil až po vypořádání dědického řízení kvůli platbě, která se vrátila ze zrušeného účtu klientky. Syn a dědic odmítal neoprávněně čerpané dávky vrátit až do okamžiku těsně před podáním žaloby.

Příspěvek na živobytí

Klientka pobírala pobírala příspěvek na živobytí. K tomu si ale přivydělávala sběrem šrotu. Během šesti měsíců si tak přišla na 75 000 Kč. Úřadu práce ale toto jaksi zapomněla sdělit. Byla odsouzena za padělání částek o úhradách za bydlení, neoznámení příjmů a zatajení skutečného počtu společně posuzovaných osob.

Klientka, která žádala o příspěvek na bydlení a na živobytí, svá tvrzení podkládala nájemní smlouvou a dokladem o zaplacení nájemného a služeb i s podpisem majitele bytu. Referentky ÚP ČR ověřily pravost dokladu i nájemní smlouvy a úřad začal dávky vyplácet. Klientka následně předkládala úřadu potvrzení o platbách. Až na základě vnitřní kontroly úředníci zjistili, že potvrzení jsou falešná. ÚP ČR podal trestní oznámení a soud uložil podmínečný trest odnětí svobody.

O nepodmínečném odnětí svobody na 20 měsíců pak rozhodl soud v případě klienta, který zatajil pravdivé informace o svém majetku a žádal o příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení. Ve skutečnosti byl majitelem nemovitosti a několika aut. Vznikla škoda ve výši 120 000 Kč.

Dávka mimořádné okamžité pomoci

Klientka požádala o vyplacení dávky mimořádné okamžité pomoci s odůvodněním, že byla o všechny vyplacené dávky oloupena, když upadla do bezvědomí a museli u ní zasáhnout záchranáři. Svá tvrzení podkládala protokolem o trestním oznámení. Poté, co jí úřad poskytl dávku, zaměstnankyně zjistily nesrovnalosti ve výpovědi a při dalším šetření Policie ČR se prokázalo, že si vše vymyslela.

Roste i počet simulantů?

Meziročně se zvýšily i počty nedodržování léčebného režimu u lidí v pracovní neschopnosti. V roce 2014 bylo pochybení při dodržování režimu v nemoci zjištěno u 3391 osob. O rok dříve léčebný režim porušilo 2609 osob.

Pokud má zaměstnanec OSSZ podezření, že režim porušujete, zahájí s vámi správní řízení, jehož výsledkem může být krácení nebo rovnou odebrání nemocenského. Pokud byste záměrně neposkytli při kontrole léčebného režimu součinnost, můžete dostat také pořádkovou pokutu do výše 10 000 Kč. Za zvlášť hrubé porušování režimu stanoveného lékařem pak OSSZ může udělit pokutu do 20 000 Kč. Čtěte také: Za zneužití  nemocenské k „dovolené“ nebo brigádě přijdete o místo

dan_z_prijmu

Podvody s mateřskou

Počty odhalených podvodů s další dávkou nemocenského pojištění – peněžitou pomocí v mateřství (lidově mateřská) – si Česká správa sociálního zabezpečení nevede. I u těchto dávek ale úředníci zvyšují ostražitost.

Nedávno médii například proběhla zpráva o případu, kdy budoucí babička dala práci své těhotné dceři, aby jí pomohla získat chybějící počet dní nemocenského pojištění. Zaměstnala ji ale na pozici marketingového a ekonomického poradce za 25 tis. měsíčně v kavárně na malém městě. Pracovnici úřadu bylo podezřelé, že měsíční mzda je výrazně vyšší, než je v daném podniku obvyklé. Nakonec soud dal oběma roční podmínku.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).