Hlavní navigace

Jak se dostat dřív k přeplatku na dani?

12. 2. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Máte-li vyživované děti, není tak těžké mít přeplatek na dani. K penězům se můžete dostat nyní, nebo také až na konci dubna. Na co nezapomenout?

S blížícím se březnem začíná být téma daně z příjmů stále aktuálnější. Pokud jste ale v zaměstnaneckém poměru, musíte na své daně myslet ještě dříve. 

Požádejte zaměstnavatele do 15. února

Místo konce března musí zaměstnanci na své daně myslet už před 15. únorem. Právě to je totiž datum, do kdy musí svého chlebodárce požádat o roční zúčtování. Do tohoto data (někdy i dříve) také musíte dodat všechny dokumenty, které potvrzují vaše nároky na uplatnění daňových slev a odpočtů. 

Zatímco slevu na poplatníka uplatňujete jako zaměstnanci většinou měsíčně, například slevu na vyživovanou manželku/manžela můžete uplatnit až dodatečně při ročním zúčtování. Podmínkou pro její využití je totiž výše příjmů vyživovaného, která nesmí přesáhnout hranici 68 000 Kč za rok.

Praxe bývá taková, že u zaměstnavatele podepíšete s předstihem „růžový formulář“ a prohlášení, že žádáte, aby za vás daňové přiznání podal sám. O zúčtování žádáte vždy svého posledního zaměstnavatele bez ohledu na to, zda u něj ještě pracujete, nebo pracovní poměr skončil ještě během minulého roku.

Výsada nechat tuto starost na svém zaměstnavateli ale nenáleží všem. Vstupenkou do účtárny je totiž fakt, že nemáte žádné vedlejší příjmy, ale pouze jen ty ze závislé činnosti. A to buď tak, že jste po celý rok zaměstnáni pouze na jednom místě, nebo jste během roku vystřídali více zaměstnání, ale jen postupně a nikdy nešlo o souběh zaměstnavatelů. V takovém případě požádáte všechny předchozí o Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti a funkčních požitků, sražených zálohách na daň a daňovém zvýhodnění. Zaměstnavatel je povinen toto potvrzení vydat do 10 dnů od přijetí vaší žádosti.

Pokud si vedle zaměstnání ještě přivyděláváte jako OSVČ nebo máte například příjmy z pronájmu, musíte si daňové přiznání podat sami. Výjimkou je případ, že vaše příjmy ze samostatné výdělečné činnosti za zdaňovací období nepřesáhly částku 6000 Kč. 

Proč to nechat na zaměstnavateli?

Proč byste měli své daně nechat v rukou zaměstnavatele? Za prvé je to pro vás pohodlné. Jedním podpisem se zprošťujete odpovědnosti za výši vypočtené daně a necháváte ji právě na zaměstnavateli. 

Kromě toho se ale hlavně dostanete dříve k přeplatku na dani. Zatímco finanční úřad má na vrácení přeplatku 30 dnů ode dne obdržení žádosti, zaměstnavatel tak musí učinit nejdéle v březnové výplatě. Lhůta se správci daně navíc začíná počítat až od nejzazšího data řádného termínu pro podání přiznání. Finanční úřad vám tak může vrátit přeplatek až na konci dubna. 

Zatímco zaměstnavatelé v praxi často na nic nečekají a přeplatky vrací i v lednové výplatě. Výjimkou není ani oslovená firma: Se zaměstnanci jsme se dohodli na tom, že dodají všechna potřebná potvrzení do 5. února. My jim na oplátku vrátíme případné přeplatky na dani už v lednové výplatě, tedy 15. února, řekla serveru Měšec.cz účetní Renata. K přeplatku na dani se tak můžete dostat i o dva a půl měsíce dříve.

Proč to nenechat na zaměstnavateli?

Výjimkou, kdy by se vám vyplatilo podat si daňové přiznání samostatně, je případ, kdy by váš příjem ze samostatné výdělečné činnosti nepřesáhl částku 6000 Kč za rok a vy byste zároveň dosáhli daňové ztráty. Ačkoli nemusíte, pokud si podáte přiznání sami, budete si moci v příštím roce (či letech) odečíst ztrátu od základu daně. 

Dalším důvodem, proč byste si měli přiznání podat sami, ačkoli nemusíte, je situace, kdy jste do 15. února nestihli zaměstnavateli dodat všechna potřebná potvrzení pro nárokování všech daňových slev, odpočtů a zvýhodnění. Pak si podejte formulář raději sami a čas na sehnání všech potvrzení se vám tak prodlužuje až do konce řádného termínu. 

Zbylé důvody, proč si má poplatník podat přiznání sám, ačkoli nemusí, jsou spíše osobního charakteru. Přiznat se k dani po vlastní ose můžete, pokud svému zaměstnavateli (resp. jeho účetním) z nějakého důvodu nedůvěřujete nebo pokud zaměstnavatel roční zúčtování odmítá vypracovat (i to se v praxi stává). Vyplatí se to i tehdy, pokud o sobě nechcete zaměstnavateli sdělovat více informací.

dan_z_prijmu

Co dodat za potvrzení?

Jaká potvrzení musíte dodat, abyste mohli uplatnit všechny slevy, odpočty a zvýhodnění? Další podrobnosti o optimalizaci daně z příjmů si přečtěte v článku 9 tipů, jak ušetřit na daních

Daňové slevy

  • Základní sleva na poplatníka 24 840 Kč – neprokazujete
  • Sleva na vyživovanou manželku/manžela 24 840 Kč – čestné prohlášení o příjmech
  • Sleva na vyživovanou manželku/manžela ZTP/P 49 680 Kč – čestné prohlášení + průkaz ZTP/P
  • Invalidní důchodce (I. nebo II. stupeň) 2520 Kč – rozhodnutí o přiznání důchodu + každý rok doklad o výplatě
  • Invalidní důchodce (III. stupeň) 5040 Kč – rozhodnutí o přiznání důchodu + každý rok doklad o výplatě
  • Držitel průkazu ZTP/P 16 140 Kč – doložení průkazu ZTP/P
  • Soustavná příprava na povolání studiem 4020 – potvrzení o denním studiu (možné i v případě individuálního plánu, pokud potvrzení hovoří o denním studiu)

Daňová zvýhodnění 

  • Daňové zvýhodnění na vyživované dítě ve společné domácnosti 13 404 Kč – doklad o totožnosti dítěte; po dosažení zletilosti potvrzení o studiu 
  • Daňové zvýhodnění na vyživované dítě se ZTP/P ve společné domácnosti 26 808 Kč – navíc předložení průkazu ZTP/P

Nezdanitelné části základu daně

  • Zaplacené úroky z úvěru na bydlení 300 000 Kč – smlouva o úvěru + každý rok pak potvrzení o zaplacených úrocích z banky či spořitelny
  • Poskytnutí darů charitě (min. 2 % nebo 1000 Kč, max.10 % základu daně) – potvrzení o výši a účelu daru od příjemce daru či pořadatele sbírky
  • Darování krve (při bezpříspěvkovém odběru krve odpovídá jeden odběr krve, jejích složek nebo kostní dřeně daru v hodnotě 2000 Kč) – potvrzení o odběrech
  • Životní pojištění až 12 000 Kč – smlouva o pojištění + každý rok pak potvrzení o úhradě pojistného
  • Penzijní připojištění až 12 000 Kč – smlouva + každý rok o zaplacených příspěvcích (pro účely daňového přiznání se uplatnitelná částka sníží o 6000 Kč)
  • Příspěvky odborům až 1,5 % zdanitelných příjmů, maximálně 3000 Kč – potvrzení o zaplacených příspěvcích
  • Úhrada za zkoušky ověřující výsledky dalšího vzdělávání až 10 000 Kč (poplatníci s postižením až 13 000 Kč, osoby s těžším zdravotním postižením až 15 000 Kč) – potvrzení o úhradě za zkoušku (ne zkoušky na ZS, SŠ, VŠ, nepatří sem školné, ale například rekvalifikační kurzy)

Pokud jste zjistili, že budete muset daňové přiznání podat sami – například kvůli vedlejším příjmům ze samostatné výdělečné činnosti, nezoufejte. V brzké době na našem serveru najdete články s modelovými příklady, podle kterých si formulář vyplníme společně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je zástupkyní šéfredaktora serveru Měšec.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).