Hlavní navigace

Jak podat správně přehled pro zdravotní pojišťovnu?

26. 2. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Víte, jak správně vyplnit přehled pro zdravotní pojišťovnu? A co když jste v polovině roku pojišťovnu změnili?

V minulém článku jsme si ukázali, jak krok za krokem vyplnit Přiznání k dani z příjmu fyzických osob. S ním se ale pojí i další dokumenty, které je nutné vyplnit, a to Přehled OSVČ pro zdravotní pojišťovnu a Přehled OSVČ pro Českou správu sociálního zabezpečení. A právě přehled pro zdravotní pojišťovnu si v článku rozebereme krok po kroku.

Vycházet budeme opět z formulářů v Excelu, které si můžete stáhnout zde na Měšci.

Jak vyplnit

V našem modelovém příkladu podával daňové přiznání ženatý muž se dvěma dětmi, který byl celý rok zaměstnanec. A k tomu si ještě něco málo přivydělal jako drobný živnostník, a to výrobou nábytku.

V rámci této živnosti si muž v modelovém příkladě vydělal za rok 2015 částku 200 000 Kč. Náklady uplatňoval formou skutečného účtování nákladů a ty činily celkem 50 000 Kč. Zálohy na pojistném neplatil.

Pro vyplnění přehledu pro pojišťovnu použijeme opět formulář v Excelu. V něm se přesuneme do záložky Ostatní ZP. Protože jsme na začátku vyplnili záložku ZÁKL_DATA, zkopírovaly se nám základní údaje do formuláře. My budeme vyplňovat pouze následující:

  • 2. Prohlášení pojištěnce.
  • 3. Přiznání k dani z příjmů.

V části 2 – Prohlášení pojištěnce – vyplníme, že v roce 2015 neplatila povinnost hradit zálohy na pojistné v měsících 1–12 a jako důvod zaškrtneme zaměstnání.

V části 3 – Přiznání k dani z příjmů – vyplníme, že podáváme daňové přiznání a nemáme daňového poradce.


Autor: Veronika Doskočilová

Vyplňujete si přehledy a daňové přiznání ručně? Nebojte se, připravujeme i podrobné články, kde vysvětlíme úlohu jednotlivých políček krok za krokem.

Nic víc vyplňovat nemusíme a na řádku 43 se nám zobrazí přeplatek nebo nedoplatek:

  • Pokud je hodnota v řádku č. 43 záporná, musíme my doplatit zdravotní pojišťovně nedoplatek.
  • Pokud je hodnota v řádku č. 43 kladná, značí to přeplatek, který máme my u zdravotní pojišťovny.

Autor: Veronika Doskočilová

V tomto případě vznikl nedoplatek, a to ve výši 10 125 Kč. V příštím roce opět pojištěnec nebude platit zálohy, protože i nadále bude vykonávat vedlejší činnost (tou hlavní je zaměstnání).

Nevíte si rady s daněmi? Kompletní informace i formuláře najdete na našem Daňovém portálu.

Měnili jste pojišťovnu?

Pokud jste v průběhu roku 2015 měnili svou zdravotní pojišťovnu, trochu se vám vyplňování přehledu zkomplikuje. Musíte totiž poslat zmíněný přehled do všech pojišťoven, u kterých jste v loňském roce byli pojištěni. V případě, že jste v polovině roku přešli k jiné zdravotní pojišťovně, budete podávat za první polovinu roku přehled své staré pojišťovně a za druhou polovinu roku své nové pojišťovně.

dan_z_prijmu

Doplatky nebo naopak nedoplatky vám potom bude každá pojišťovna vyměřovat samostatně, a to v poměrné výši k součtu doložených vyměřovacích základů. Pokud máte přeplatek, měli byste doložit potvrzení druhé zdravotní pojišťovny, u níž jste byli v daném roce pojištěni, o vyměřovacím základu a platbách pojistného.

Do kdy podat a zaplatit?

Tento přehled musíte následně své zdravotní pojišťovně odevzdat nejpozději do 1 měsíce od data, kdy jste podali daňové přiznání, nebo kdy jste jej měli nejpozději podat. Na následné zaplacení případného nedoplatku máte 8 dní.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).