Hlavní navigace

Jak nepřijít na stavebním spoření o podporu

20. 2. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Máte smlouvu o stavebním spoření? A přečetli jste si ji před podpisem pořádně? Jestli ne a jste zvyklí jen vložit na účet každý rok 18 tisíc korun a pak se těšit na státní podporu, můžete litovat. A přijít o část peněz.

Reklama stavebních spořitelen je někdy zavádějící. Vložte 18 tisíc a získejte maximální státní podporu 4 500 korun, různé variace na toto téma se v loňském roce snažily nalákat klienty k uzavření smlouvy o stavebním spoření. Statisíce lidí tuto příležitost využily a získaly tak možnost spořit ještě podle starého zákona. Mimo jiného tak od státu mohou dostat podporu 4 500 tisíce korun namísto současných tří tisíc.

Mohou tuto podporu získat, ale nemusí. Může se jim stát to, co jedné naší čtenářce. Ve smlouvě o stavebním spoření je jeden háček. Ale popořadě.

Naše čtenářka, říkejme jí třeba paní Michaela, si uzavřela v roce 2002 druhou, souběžnou smlouvu. Pro tento rok si ji nechala vést bez státní podpory. Vložila na účet dostatek peněz, aby pokryla poplatek spojený s uzavřením smlouvy i poplatek za vedení účtu. Po odečtení všech poplatků jí na účtu ještě 600 korun zbylo.

V následujícím roce 2003 smlouvu změnila a zažádala na ni o státní podporu. Před koncem roku převáděla na spoření peníze. Kolik? Věděla, že má na účtu zbylých 600 korun z předešlého roku. Ač jsou poplatky spořitelen rok od roku vyšší, na jejich úhradu za rok 2003 to bylo dost. Převedla na stavební spoření přesně 18 tisíc korun. Na účtu tak měla 18 600 korun.

Výpis z účtu, který jí na začátku února došel, ji však vyvedl z omylu. Spořitelna jí totiž poplatek za vedení účtu strhla z oněch 18 000 korun, čímž se naší čtenářce snížil základ pro výpočet státní podpory. Sice o pár desítek korun, ale snížil. Od státu tak měla místo 4,5 tisíc korun dostat o 40 korun méně.

Paní Michaela nevěřila svým očím. Na výpise měla jako zůstatkovou částku uvedeno 18 300 korun, ovšem státní podpora se jí vypočítávala pouze ze 17 700 korun. Zvedla telefon a celý výpis v příslušné spořitelně reklamovala. Odpověď Naše spořitelna postupovala správně, ale vysvětlit vám to neumíme, ji neuspokojila, obrátila se tedy pro pomoc na Měšec.

Jak spořitelny počítají základ pro státní podporu?

Základ se odvodí z ročně uspořené částky. Tato částka se rovná:
  • + vklady za daný rok
  • + úroky z vkladů připsané na účet v daném roce
  • + úroky ze státní podpory připsané na účet v daném roce
  •  – úhrady účtované v daném roce

Oslovili jsme všechny stavební spořitelny. Odpověděly totožně. Spořitelna byla v právu, toto účtování je v souladu se zákonem. Zákon je zákon, ale postup spořitelen se nezdá logický. A už vůbec ne v nejlepším zájmu klienta. Laik jen těžko pochopí, proč je problém odečíst poplatky z částky, která na účtu leží, a nic nebrání tomu ji na tento účel použít. Spořitelny odpovídají stroze: Postup je v souladu se zákonem. Logické vysvětlení ale chybí.

Celý háček spočíval v tom, že paní Michaela smlouvu uzavřela bez státní podpory. V tomto případě se totiž vklady z minulých let do aktuálního roku nepřevádí. A nelze je tak použít na úhradu nákladů spojených s účtem. Poplatky za rok 2003 mohou být strženy pouze z peněz připsaných na účet v roce 2003, vysvětluje Daniela ŠkarkováRaiffeisen stavební spořitelny.

skoleni_15_4

Helena Dušková
Víte, kolik máte vložit na stavební spoření? Zeptejte se v Poradně Stavebního spoření Heleny Duškové – tiskové mluvčí stavební spořitelny Wüstenrot, spořitelny, která v roce 2003 zaznamenala nejvyšší nárůst uzavřených smluv, spravuje přes půl milionu smluv a která jako jediná nečiní rozdíl mezi „starými“ a „novými“ smlouvami.

Náklady spojené s vedením účtu spořitelna započítává oproti úrokům z předešlých období a prostředkům vloženým v aktuálním roce, doplňuje Lucie BadováHYPO stavební spořitelny.

Když ale účtování poplatků tímto způsobem funguje, proč na to nikdo klienta neupozorní? Loni si řada klientů uzavřela souběžnou smlouvu o stavebním spoření bez nároku na podporu. Budou tak ve stejné situaci jako naše paní Michaela. Proto je dobré počítat s tím, že na účet je nutné v určité situaci vložit víc než obvyklých 18 000 korun. Je škoda přijít kvůli neinformovanosti o část státní podpory.

Jakou částku vkládáte na účet stavebního spoření?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).