Hlavní navigace

Jak nekoupit kradený automobil

22. 6. 2004
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Auta se kradou a kradená auta se prodávají. Lidí, kteří přijdou o spoustu peněz, když si takový automobil pořídí, stále přibývá. Místo nákupu auta za skvělou cenu je pak čekají jen samé nepříjemnosti. O plechový přírůstek do domácnosti můžete i přijít. Jak tomu předejít?

Nový nebo starší?

Při rozhodování o tom, jaký automobil si pořídit, je zpravidla základním limitujícím faktorem cena. Pokud to není váš případ, už dál číst nemusíte. Kupujete-li si nové vozidlo u autorizovaného prodejce, otázka legality jeho původu vás trápit nemusí. Neplatí to snad jen při nákupu přes různé zprostředkovatele u nás i v zahraničí. Levný nákup se tak někdy může proklatě prodražit. Koneckonců to, že ne vždy je možno chtít slevu zadarmo, věděl už legendární profesor Zelí na výletě do zoologické zahrady v povídce pánů Šimka a Grossmana.

Otázka, zda si pořídit menší a hůře vybavený nový, nebo vyšperkovaný starší automobil, je vděčné téma nekončících chlapských diskusí v hospodě i na internetu. Obojí má své výhody i nevýhody. Hlavní nevýhodou ojetin je nejistota o jejich technickém a právním stavu. Příznivci nákupu nových aut často zdůrazňují, že staršího auta se jeho majitel vždy zbavuje z nějakého dobrého důvodu a jen výjimečně je jím to, že přestože je se svým stávajícím vozem zcela spokojen, chce si jen pořídit novější model. Šance, že v autobazaru natrefíte na mírně jetý, dobře vybavený automobil ve vynikajícím stavu za skvělou cenu se podle mého názoru blíží nule. Neznamená to však, že byste zde nemohli relativně dobře nakoupit.

Starší není nový

Kupujete-li ojetý vůz, je třeba vždy počítat s tím, že se nejedná o vůz nový a jeho nižší cena bude přinejlepším odpovídat jeho technickému stavu. Přehnaná očekávání a představy, že získají za málo peněz hodně muziky, jsou hlavní příčinou zklamání řady novopečených majitelů ojetin. Problémem prostě je, že každý prodávající chce dobře prodat a kupující výhodně koupit, přičemž mezi nimi stojí ještě autobazar, který také musí z něčeho žít a vydělávat. Pořízení ojetiny na inzerát je přitom snad ještě větší loterií než koupě v autobazaru.

Autobazary jsou nuceny dbát na svou pověst, a i když prodej jenom zprostředkovávají, nemohou si dovolit, aby prodejní cena vozu byla ve zřejmém nepoměru k jeho reálné hodnotě. Pokud nabízejí vozidlo ve špatném technickém stavu, tak téměř vždy jen na náhradní díly. Koupíte-li si ho za pár desítek tisíc, těžko můžete očekávat, že hned zítra můžete bez obav vyrazit na dovolenou k moři a autíčko vás cestou nezklame. Skoro vždy platí, že kdo levně koupí, bude draze opravovat. Ponechme ale stranou technický stav a věnujme se stavu právnímu.

Právně závadných vozidel je u nás spousta

Česko sice není Albánie ani země bývalého Sovětského svazu, ale vozidel, jejichž právní stav není zcela v pořádku, zde také jezdí poměrně hodně. Je to dáno především možností kradené vozidlo poměrně jednoduše legalizovat kvůli neověřování původu při jeho registraci. Pověstné zlaté české ručičky, schopnost improvizace a laxní přístup úředníků dokáží někdy skoro zázraky. Tam, kde něco nehraje, pomůže nějaká ta koruna v obálce. Ze Škody 1000 MB se tak po několika výměnách karoserie a motoru může stát třeba Škoda Favorit!

Způsobů, jak zlegalizovat kradené vozidlo, je celá řada. Někdy ani není třeba zatěžovat úřady žádostí o přestavbu vozidla. V jakýchkoliv inzertních novinách lze nalézt inzeráty s nabídkou i poptávkou po „papírech“ k různým typům vozidel. Totálně havarovaný vrak dodá doklady a identifikační znaky a kradené vozidlo zbytek, takže v dílně vznikne „opravené“ vozidlo určené k prodeji. Běžný kupující bez patřičného vybavení téměř nemá šanci cokoliv poznat.

Další možností je k vozidlu odcizenému v zahraničí doplnit nové tuzemské doklady. Na úřadech se každoročně ztrácí štosy nepopsaných technických průkazů i osvědčení a nechat si vyrobit jakékoliv razítko také není problém. Rozeznat rozdíl mezi originálem a padělkem pak dokáže většinou jenom odborník.

Kradené vozidlo vám mohou zabavit

V každém právním státě požívá soukromé vlastnictví právní ochrany. Jinou otázkou je, jak se daří tuto zásadu uvádět do praxe a zejména, jak je to s vymahatelností práva. V tomto směru není třeba si dělat o situaci v Česku přehnané iluze. Koupíte-li si ale kradené auto, je jasné, že o něj můžete přijít. Rozhodující v tomto případě je, na základě jaké kupní smlouvy jste si jej pořídili, zda jste nevěděli, že je kradené, a zda se policii podaří vozidlo tzv. ztotožnit s odcizeným vozidlem, jehož majitel je znám.

Ztotožnění bývá problém zejména tehdy, když je auto sestaveno z několika jiných. Vzniknout tak mohou paradoxní situace. Jednomu známému prý bylo jeho odcizené auto vráceno dokonce v lepším technickém stavu a doplněné o klimatizaci. Kdyby se to stalo například v USA, měl by nejspíše smůlu, protože pokud tamní úřady zjistí provedení podstatných změn na vozidle s cílem pozměnit jeho identitu, bez jakýchkoliv diskusí ho zabaví a basta.

Pozor na práva třetích osob

To, že někdo disponuje vozidlem a má k němu i velký technický průkaz, ještě nutně nemusí znamenat, že je jeho vlastníkem. Ve věci vlastnictví je rozhodující to, co je uvedeno v úřední evidenci vozidel. Na vozidle také mohou váznout práva třetích osob (nezaplacené leasingové splátky, zástavní práva atd.), které je pak mohou uplatňovat a tak vám notně pokazit radost z dobré koupě. Co na tom, že pokud vás s touto skutečností prodávající neseznámil a neuvedl ji do kupní smlouvy, dopustil se podvodu. S pojišťovacími a leasingovými podvody jako by se v poslední době roztrhl pytel.

Není smlouva jako smlouva

Kupujete-li vozidlo od fyzické osoby, uzavíráte kupní smlouvou podle Občanského zákoníku. Kardinálním problémem pro vás může být, že podle Občanského zákoníku nikdo nemůže prodat věc, kterou nevlastní. Koupíte-li si takto kradený automobil, je kupní smlouva neplatná, k přechodu vlastnictví nedojde a vy tedy auto nevlastníte! Policie vám jej tedy bez okolků může zabavit. Vám zbude asi jen podat trestní oznámení na neznámého pachatele, protože identita podvodníka, který vám auto tak výhodně prodal, byla nejspíš falešná.

V případě nákupu vozidla od podnikatele či firmy, je situace poněkud jiná. Kupní smlouvu uzavíráte podle Obchodního zákoníku, kde občan požívá vyšší ochrany než podnikatel. Kupní smlouva bude v tomto případě platná a vy se stanete majitelem automobilu, byť by byl jeho původ nejasný. Výjimkou je pouze případ, kdy by bylo zcela zřejmé, že jste jej nekoupili v dobré víře a že jste mohli např. z nápadně výhodných prodejních podmínek tušit nějakou nekalost.

Srovnání povinného ručení na Měšci

Vyberte si to nejlepší povinné ručení a sjednejte si ho online.

Jak se nestát obětí podvodu?

Vyčerpávající pojednání na toto téma by svým rozsahem dalece přesáhlo prostor vymezený tomuto článku. Zmínit lze asi jen některé zásady. Základní doporučení zní: kupujete-li starší vůz, přizvěte si k tomu odborníka a buďte podezřívaví. Určitě se vám vyplatí několikrát měřit a až potom řezat.

Jak bylo uvedeno, asi nejrizikovější je kupovat automobil na inzerát nebo od někoho neznámého, kdo vám nabídne výhodný obchod. Platí to však i pro prodej zprostředkovaný zejména malými autobazary. Prvním pravidlem při všech obchodech by mělo být, že podezřele nízká cena je důvodem k maximální ostražitosti. Nikdo vám přece nic neprodá za méně, než by mohl, jen kvůli vašim krásným očím.

Pokud se vám nezdá chování prodávajícího – třeba je hned ochoten podstatně slevit z požadované ceny, nemá přesný přehled o stavu vozidla, jeho výbavě, drobných poškozeních a servisu, popř. na obchod velmi spěchá a není ochoten se s vámi znovu sejít třeba příští den, měli byste se zajímat spíše o jiný vůz.

Totéž platí, zjistíte-li jakékoliv nesrovnalosti v dokladech či mezi doklady a skutečným stavem. Zkontrolovat je třeba nejen obligátní číslo karoserie (identifikační tzv. VIN kód) a motoru (u vozidel vyrobených od září 2001 se číslo motoru do technického průkazu již neuvádí!), ale zejména to, zda vozidlo svým provedením a výbavou odpovídá údajům v dokladech.

Stav a opotřebení vozidla by měly odpovídat době jeho provozu. Podezřele působí nejen nízký stav tachometru, ale i větší rozdíly v opotřebení některých součástí nebo např. překvapivě dobrý stav některých z nich. Týká se to nejen interiéru, ale všech součástí vozidla.

Četné opravy a výměny částí karoserie, včetně lakýrnických oprav, mohou svědčit o příbuznosti vozidla se stavebnicí Lego. Nutno však podotknout, že provedení změn identifikačních prvků vozidla odfláknuté tak, aby je poznal i laik, udělá asi jen podvodník – diletant.

Důvodem k ostražitosti by měly být často prováděné změny a přestavby, převody mezi okresy po krátké době, přepisování a opravy v dokladech, předložení duplikátů dokladů místo originálů, absence servisní knížky atd. atd.

Bez odborníků se neobejdete

Přiměřenou míru jistoty, že si nekoupíte kradený či jinak právně závadný automobil, vám poskytne jen profesionálně provedená prověrka jeho původu. Na důležitosti nabývá zejména u tzv. individuálních dovozů aut ze zahraničí.

Na internetu lze nalézt několik specializovaných agentur, které se lustracemi vozidel v zemích severní a západní Evropy, USA a Kanady zabývají (např. Cebia či Car Detect). Za několikatisícový poplatek se během pár dnů dozvíte, jestli bylo vámi pořizované vozidlo ve své původní zemi skutečně přihlášeno, kdy a proč bylo vyňato z evidence (pro krádež, totální havárii či export) a zda není hledáno jako odcizené.

Rychlou prověrku v Česku zvládnete sami

To, zda není vůz, o který se zajímáte, evidován na území České republiky jako kradený, můžete zjistit v databázi odcizených vozidel na stránkách Ministerstva vnitra ČR. Naleznete zde vozidla, jejichž odcizení na našem území v předchozích třech letech bylo oznámeno policii. Nutno ale dodat, že nahlédnutí do této databáze lustraci vozidla v systému OCIS nenahradí.

skoleni_15_4

Na stránkách centrální Kanceláře pojistitelů si podle registrační značky (místo SPZ dnes máme RZ) můžete ověřit, zda má dané vozidlo uzavřeno zákonné povinné ručení u pojišťovny, kterou udává prodávající. Zjistit lze i případné změny pojišťoven v předchozích obdobích, o nichž by měl mít pravý majitel vozidla povědomí.

Vozidla s garancí původu

Pokud chcete mít úplnou jistotu stran legality původu vámi nakupovaného staršího vozidla, máte možnost obrátit se tam, kde vám tuto záruku poskytnou. Pominu-li nákup auta od příbuzného či třeba od firmy, v níž pracujete, můžete si projít nabídku leasingových společností, které na svých stránkách nabízejí vozidla z předčasně ukončených leasingů nebo zavítat do autobazarů, které prodej vozidel pouze nezprostředko­vávají, ale nakupují a prodávají je svým jménem anebo za jejich právní stav alespoň plně ručí.

Je některý z vašich automobilů kradený?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Narozen v roce 1968. Absolvent FEL VUT obor jaderná energetika. Má mnohaletou praxi v soukromém i státním sektoru, zejména v oblasti Managementu a kontroly.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).