Hlavní navigace

Jak naučit děti hospodařit s financemi?

26. 8. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa.com, podle licence: Rights Managed
Výzva rodičovství zdaleka nekončí tím, že finančně zvládnete příchod potomka na svět. Je totiž ještě třeba ho naučit s financemi hospodařit. Protože pravidla, která mu rodiče vštípí, ho budou provázet celý život.

Pokud rodiče plánují své dítě finančně podporovat do doby, než dokončí studia vysoké školy, podle kvalifikovaného odhadu jedné poradenské společnosti by si měli připravit zhruba 1 160 000 korun. Docela překvapující částka. A potomci by si měli být vědomi, že jejich výchova a studia nejsou zadarmo.

Už v předškolním věku dítě vnímá hodnotu peněz

Častý dotaz ze strany rodičů je: Od kdy seznámit dítě s hodnotou peněz? Přitom dítě se s ní seznamuje samo, zcela přirozeně během výchovy, nejčastěji při společných nákupech s rodiči. Proto finanční výchovu dětí nepodceňujte a neodkládejte až na dobu, kdy bude umět počítat.

Už malé dítě ví, že rodiče chodí do práce. Vysvětlete mu, proč tam chodí a co za to dostane. Při nákupech se potomek setkává s reálnými penězi při placení nebo při výběru z bankomatu, mluvte s ním o tom, doporučuje nezávislá finanční poradkyně Dana Míchalová.

Kapesné – ano či ne, to je oč tu běží

Další starostí rodičů je kapesné. Od kdy ho dávat, v jaké výši a jak často. Způsobů výplaty kapesného je několik, vždy je třeba zvolit takový systém, který bude vyhovovat oběma stranám.

Kapesné je de facto předstupněm vlastních příjmů z brigád, přivýdělku, mzdy či platu. Vhodné je začít dávat dítěti kapesné s nástupem do školy. V té době mu začíná první pravidelná povinnost, což je v jeho životě velký zlom.

Pět pravidel, jak na kapesné

1. Pořiďte dítěti prasátko či peněženku.

2. Stanovte si způsob výplaty kapesného, který bude vhodný pro obě strany.

3. Dávejte dítěti vždy pevnou částku, přiměřenou rodinné finanční situaci a také věku dítěte.

4. Kapesné vyplácejte v pravidelných termínech, vyvarujte se dávat peníze vždy, když si o ně potomek řekne. Nebojte se mimořádného kapesného za předem stanovené úkoly.

5. Vysvětlete dítěti, na co je kapesné určeno. Pokud má potomek cíl, na který chce z kapesného spořit, podpořte ho, například přislíbením části obnosu.

Kapesné učí děti zacházet s finančními produkty

Kapesné by ale nemělo být jen o tom, že dítě má své vlastní peníze na zmrzlinu nebo hamburger. Mělo by ho naučit zacházet s finančními produkty, kterého ho budou provázet po celý jeho dospělý život. Pokud pomineme prasátko, které ale jako startovní „produkt“ na pár let vystačí, je to zejména dětské a studentské konto a pak různé spořicí produkty vhodné buď pro starší děti, nebo pro rodiče a prarodiče ke spoření.

Dětská konta, která lze zpravidla založit dítěti hned od narození, na českém trhu nabízejí vybrané banky, jejich vedení je zdarma, ale mají většinou minimální vklad od 100 Kč. Mají k dispozici platební kartu (většinou od osmi let věku) a internetbanking k pasivnímu náhledu.

Tento produkt je vhodný proto, aby se dítě naučilo zacházet s platební kartou a účty všeobecně. Pro dnešní generaci bude naprostou samozřejmostí mít jeden či více bankovních účtů. Doporučuji ale správně konto nastavit, například na týdenní limity pro výběry, upřesňuje Míchalová.

Na dětské konto by mělo navázat konto pro studenty, dostupné od 15 let. To už by mělo potomkovi sloužit i pro první vlastní příjmy formou brigád či přivýdělků. Nabídka studentských kont je na trhu zhruba dvojnásobná než u dětských, vedení je také zdarma a kromě karty a internetbankingu nabízejí většinou i kontokorenty.

Jak potomkovi spořit?

Kromě vlastních účtů, které primárně slouží pro potřeby dítěte, rodiče potomkům většinou zakládají různé spořicí produkty.

Než nějaký založíte, je vhodné si říci, za jakým účelem ho zakládáte, na jak dlouho a kdo na něj bude přispívat. Zvažte i to, zda je pro vás důležité, aby peníze byly v případě nouze k dispozici hned, radí nezávislá poradkyně.

Jaké produkty využít?

Spořicí účet je nejflexibilnější, co se týká výběru peněz, a může na něj přispívat v podstatě kdokoli z rodiny, klidně i sám potomek zde může ukládat část kapesného nebo příjmů a spořit si na určitý, spíše krátkodobý cíl. Při výuce finanční výchovy potomka se dá využít pro vysvětlení úročení peněz.

skoleni_15_4

Stavební spoření založené na rodné číslo dítěte je vhodné zřídit nejdříve až v cca 12 letech věku potomka. Podle nového občanského zákoníku došlo ke zpřísnění posuzování naložení s naspořenými prostředky a před plnoletostí majitele, tedy dítěte, je lze vybrat v drtivé většině jen za souhlasu opatrovnického soudu. Na tomto produktu lze vysvětlit vázací dobu a státní podporu. Navíc potomek bude mít finanční prostředky v době plnoletosti.

Pojištění pro děti pak moc vhodným spořicím produktem není. Jednak správné limity krytí na rizika s trvalým dopadem jsou na českém trhu špatně dostupná a spoření (investice) jsou zatížena řadou poplatků. Jednoznačně doporučuji uzavřít samostatné investice. Pro řadu rodičů je to ale už velmi komplikovaný produkt, takže v tomto případě je dobré se poradit s odborníkem, dodává Míchalová.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka se věnuje už přes deset let oboru public relations, a to oblasti finančních klientů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).