Hlavní navigace

Jak investovat do akcií? Nakoupit a zapomenout

6. 5. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Investovat do akcií se dá různě. Někdo se snaží reagovat na každou změnu fundamentálních dat, jiný spoléhá na technickou analýzu nebo dokonce na svůj instinkt. Jsou ale také investoři, kteří aktuální dění na kapitálových trzích příliš nezajímá. Jejich investiční strategie je jednoduchá a přitom patří k těm dlouhodobě nejosvědčenějším.

Pokoušet se „časovat trh“ se nevyplácí

Cílem každého investora je zisk. Největší překážkou na cestě k jeho dosažení představuje nezvládnutí vlastní psychiky. O tom, zda investor skončí mezi vítězi nebo zda rozmnoží řady poražených, rozhodují nejen jeho znalosti a zkušenosti, ale především schopnost ovládat vlastní emoce. Zejména méně zkušení investoři mají při obchodování s akciemi sklony k iracionálnímu rozhodování – a proto často prodělávají.

Pokoušejí se obchodovat bez jakékoliv investiční strategie anebo ji v napjaté situaci bezhlavě opouštějí. Skoro vždy za tím bývá vidina rychlého zbohatnutí. Často se nechají strhnout davem a začnou akcie nakupovat ve velkém v době vrcholící všeobecné nákupní euforie. Buď přitom dají na „zaručené tipy“ nebo prostě předpokládají, že se svezou na vlně optimismu a své akcie během krátké doby se ziskem zase prodají.

Když ale růst opadne a ceny začnou klesat, takovýto investor své draze nakoupené akcie zpravidla drží v naději, že ceny opět brzy zamíří nahoru. Přece nebude své akcie prodávat se ztrátou! K tomu však nakonec stejně dojde. Zvláště když se očekávaný růst nedostaví a ceny dále klesají. Zklamaný investor pak své akcie v návalu skepse prodá. Bohužel zpravidla v době, kdy jejich ceny dosáhly svého dna, tedy v tu nejnevhodnější chvíli.

Přesně podle tohoto scénáře každoročně na investicích do akcií prodělávají zástupy investorů na celém světě miliardy korun, eur i dolarů. Jenom tím potvrzují pravidlo, že jakákoliv snaha správně načasovat nákupy a prodeje akcií většinou bývá odsouzena k neúspěchu. Nikdy totiž nelze předem odhadnout, jaká nálada bude na trzích panovat za týden nebo třeba jen za pár hodin, a jak dlouho vydrží.

Vše, co potřebujete vědět o akciích a podílových fondech. Přehledy, porovnání, analýzy: akcie.mesec.cz

Z úspěšných spekulantů se stávají investoři, z neúspěšných bezdomovci. Spekulativní obchodování s akciemi a investování do akcií jsou dvě různé věci. Burzovní spekulant je hráč, který se snaží vydělat na krátkodobých pohybech kursů akcií. Aby uspěl, musí mít lepší informace, brilantnější úsudek a hlavně větší štěstí než ostatní hráči. Především ale musí umět prohrávat a včas uzavírat špatné pozice, což je asi vůbec to nejtěžší. Během krátké doby může dosáhnout vysokého zisku, nebo také hodně prodělat.

Naproti tomu dlouhodobý investor si při obchodování sice neužije tolik adrenalinu, ale zase může mít klidnější spaní. Nemusí neustále sledovat všechny dostupné informační zdroje ani se snažit bleskově reagovat na změny situace na trhu. Stačí, když ve vhodnou dobu nakoupí kvalitní akcie a pak na burzovní obchody může přinejmenším na pár let zapomenout. Krátkodobý vývoj cen akcií ho nemusí trápit.

Spekulantským obdobím si projde snad každý, kdo se rozhodne investovat do akcií, přestože se všude může dočíst, že jediným zaručeným způsobem, jak neprodělat, je akcie nakoupit a dlouhodobě držet. Pokušení vydělat na krátkodobých spekulacích je příliš silné. Nejhorší je, když spekulantovi jeho první obchody vyjdou. Potom často neváhá riskovat celé své úspory anebo si na své pokusy o obchodování s akciemi dokonce vypůjčit.

Výsledkem je ve většině případů katastrofa. Pravděpodobnost, že na obchodování s akciemi začínající investor dříve či později neprodělá, je poměrně malá. Obecně proto platí, že do spekulativních nákupů akcií by nikdo neměl vkládat peníze, o které si nemůže dovolit přijít. Z většiny lidí, kterým se podaří na spekulacích s akciemi neprodělat, se stejně nakonec stanou dlouhodobí investoři, kteří na riskantní operace vyčlení jen malou část svého majetku.

Je vhodný čas k nákupu akcií?

Vhodný čas na nákup akcií je skoro vždy, když má člověk peníze, které hodlá dlouhodobě investovat. Výjimkou jsou jen období vrcholících nákupních horeček, kdy ceny akcií letí nahoru. Rychlý růst je skoro vždy vystřídán korekcí, během níž úspěšní spekulanti realizují své zisky na úkor těch neúspěšných. Jak už ale bylo řečeno, snažit se trefit do období nejnižších cen pro dlouhodobého investora postrádá smysl.

Spíš by se měl zaměřit to, aby investoval do akcií, s nimiž se s velkou pravděpodobností bude obchodovat i za pět nebo deset let. Základ jeho portfolia by měly tvořit akcie větších stabilních společností, které se obchodují ve velkých objemech. Možná na nich nevydělá tolik jako na akciích nějaké nedávno vzniklé firmy s velkým růstovým potenciálem. Zároveň ale hrozí menší nebezpečí, že by o své investice mohl přijít.

skoleni_15_4

Správně složené portfolio by kvůli rozložení rizika mělo obsahovat akcie přinejmenším několika společností z různých oborů. Na druhou stranu by ale nemělo být příliš rozdrobeno. Pokud investor disponuje pouze omezeným kapitálem, měl by se spíše než o jednotlivé akciové tituly zajímat o indexové akcie nebo o investice do akciových podílových fondů.

V každém případě by však měl tímto způsobem investovat jen peníze, které může postrádat minimálně pět až deset let. Jeho výnos pak nebude krátkodobými poklesy kursů nijak ohrožen. Věnoval-li investor náležitou pozornost vytvoření svého portfolia, měl by na jeho průběžné zušlechťování raději zapomenout. O svou investici by se měl začít zajímat nejlépe až rok před tím, než ji bude chtít převést zpět na hotovost.

Zajímáte se o investice do akcií?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Narozen v roce 1968. Absolvent FEL VUT obor jaderná energetika. Má mnohaletou praxi v soukromém i státním sektoru, zejména v oblasti Managementu a kontroly.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).