Hlavní navigace

Hypotéka, jak ji možná neznáte

27. 11. 2003
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

I zdánlivě neřešitelné situace mohou mít své východisko. Co dělat, pokud se potřebujeme finančně vypořádat s dalšími účastníky dědického řízení či chceme vyplatit bývalou manželku či manžela z bytu, ale nemáme potřebnou hotovost? I na tyto účely si lze vzít hypotéku.

Rozvodem to nekončí

Představme si třeba čtyřicetiletou ženu bydlící v menším městě, která se nedávno rozvedla. Manžel se nastěhoval k nové přítelkyni a ona zůstala v rodinném domku sama spolu se svým osmnáctiletým synem. Manžel nemá o nemovitost zájem a chce, aby mu celý jeho podíl, vyplývající ze společného jmění manželů, v blízké době vyplatila. Dům prodat nechce, protože syn tu chodí do školy a i ona tu má své přátele.

Pokud by si vzala spotřebitelský úvěr od banky, platila by úrokovou sazbu od 10 do 16 %. Zažádá-li však o hypotéku, budou se úroky pohybovat podle typu úvěru mezi necelými 4 a 7 % procenty. I na vypořádání společného jmění manželů totiž banky poskytují hypoteční úvěr.

Až na určité případy (zúžení nebo zrušení společného jmění manželů, resp. bezpodílového spoluvlastnictví manželů) je možné o hypoteční úvěr požádat až po rozvodu, kdy může každý z manželů jednat a uzavírat smlouvy samostatně. Pak tedy stačí, aby si žena zašla do některé z bank a předložila kromě běžných dokumentů k žádosti o hypotéku navíc Notářský zápis o vypořádání společného jmění manželů nebo Rozhodnutí soudu.

Dům jen pro sebe

Banky však nabízejí řešení i mnoha dalších komplikací, které mohou v rodině nastat. Zdědit dům po vzdáleném příbuzném může být jistě příjemná věc. Pokud z něj ovšem nemusíte vyplatit další dva příbuzné. I tady stačí pouze navštívit banku a zažádat o hypoteční úvěr za účelem vypořádání dědictví. Předložit musíte kromě ostatních dokladů nezbytných k poskytnutí úvěru navíc i Usnesení o dědictví. Dále je třeba mít na paměti, že vypořádání majetkových poměrů (společné jmění manželů, dědictví) pomocí hypotéky je možné, jen pokud se týká nemovitého majetku.

Bydlení v novém kabátě

Stále častěji využívaným typem hypotečního úvěru se stává čerpání financí za účelem rekonstrukce. Zvyšující se životní úroveň lidí se zákonitě odráží i ve zvýšených požadavcích na bydlení. Doby omšelých omítek a rozpadajících se střech, do kterých zatéká, jsou již minulostí. Vzhled nemovitosti se stává vizitkou jejího majitele.

O tom, že vzít si hypotéku i na rekonstrukci se nyní vyplatí, svědčí skutečnost, že tuto možnost využilo např. kolem 15 % klientů Českomoravské hypoteční banky.

Sauna na hypotéku

Lze si v rámci hypotéky pořídit i něco navíc než jen samotný dům či byt? Odpověď je ano. I tento úvěr může být použit na financování nemovitého příslušenství, např. sauny, bazénu, krbu. To však za předpokladu, že bankou již byl poskytnut hypoteční úvěr na výstavbu, rekonstrukci nebo koupi příslušné nemovitosti. Mimo to lze financovat jako součást hypotečního úvěru i příslušenství, které je součástí objektu úvěru (nemovitosti), a tím může být např. vestavěná skříň nebo namontovaná anténa.

Před podáním žádosti se ale nezapomeňte u své banky informovat, co konkrétně bude ochotna uhradit.

Nový, lepší úvěr?

Vzali jste si před několika lety účelový úvěr, který byl použit na financování investic do nemovitosti? Zdá se vám z dnešního pohledu drahý a teď nemůžete v klidu spát, když vidíte, že se úroky u hypoték pohybují kolem pěti procent? Máte u současného úvěru krátkou dobu splatnosti, a tím vysoké splátky? Pak můžete požádat o refinancování vašeho úvěru. Podmínkou je pouze to, aby nový úvěr refinancoval (splácel) jen ten úvěr nebo půjčku, které byly použity na investice do nemovitosti.

dan_z_prijmu

Splacením dříve poskytnutého úvěru či půjčky pomocí hypotéky můžete i nemusíte ušetřit – záleží, jaký úvěr a za jakých podmínek refinancujete. Ze všeho nejdříve si nezapomeňte u banky, která vám v minulosti úvěr poskytla, zjistit, zda umožňuje (a případně kdy) předčasné splacení úvěru a za jakých podmínek. Pokud budou sankce za předčasné splacení vysoké, mohli byste na refinancování spíš prodělat. To se může stát například při refinancování staré hypotéky novou. Banky umožňují předčasně splatit hypotéku bez poplatku zpravidla jen v době změny fixace úrokové sazby.

Refinancování hypotéky v době změny sazby ale nemusí mít významný dopad. Úrokové sazby jsou totiž u hypotečních bank dost podobné a lze předpokládat, že budete muset uhradit poplatky za zpracování úvěru, které případnou výhodu úrokové sazby mohou eliminovat. Navíc musíte počítat s dalším časem stráveným vyřizováním formalit. Vyrovnání úvěru či půjčky hypotékou se tak většinou vyplatí jen u „nehypotečních“ úvěrů, které jsou velmi drahé nebo mají příliš krátkou dobu splatnosti a měsíční splátky působí v rodinném rozpočtu problémy.

Na co využíváte hypoteční úvěr?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).