Hlavní navigace

Hugo, jedině Hugo!

29. 3. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Chcete, aby bylo vaše dítě výjimečné? Přejete si, aby ho vítala růžová budoucnost s otevřenou náručí? Zvyšte jeho šance na maximum! Správné jméno může přinést nejen vyšší příjem.

Každé mamince se přirozeně vždy narodí to nejkrásnější a nejúžasnější miminko. Ty ručičky, ta očíčka, a jak roztomile mává packama. A v ten den si jen málokterý rodič představí svého mazlíčka, jak s kufříkem v černém obleku odjíždí na obchodní jednání.

Jiří: „Mám hlad…“

Každý rodič by chtěl pro svého potomka to nejlepší. Tu nejúžasnější budoucnost. To nejlepší vzdělání. Ty nejslušnější kamarády. Tu nejhodnější paní učitelku. Jedním z obtížných momentů je vybrat pro svého potomka to nejvhodnější jméno.

Amélie: „Beru 80 tisíc měsíčně a je mi fajn.“

Jméno je totiž právě to, čím lze ovlivnit budoucnost dítěte ještě předtím, než se narodí. Bez ohledu na to, že se údajně v tržní společnosti udrží lidé svými schopnostmi, i jméno může dělat divy.

Tomáš: „Už tři měsíce jsem na podpoře. Takhle se nedá žít…“

Existují jména běžná a existují jména neběžná. Běžná jména jsou konzervativní a lidí, kteří je nosí, je spousta. Mít běžné jméno je běžné. Je to nenápadné. Je to lidské. Je ale otázkou, zda takové jméno nemůže být částečně handicapem.

Bruno: „Hraju paintball. Baví mě to.“

Znal jsem kdysi slečnu, která se jmenovala Henrieta. Je to dobře osm let, co jsem ji viděl naposledy. Už ani nevím, co dělala. Dokonce si ani nepamatuji, jak přesně vypadala. O hlasu a vyjadřování ani nemluvě. Nicméně si ji dodnes pamatuji kvůli jejímu jménu.

Jana: „Žiju u rodičů. Nemám na nájem jinde.“

Jelikož se denně setkávám s množstvím lidí, jenom výjimečně si rychle zapamatuji něčí jméno. Dokonce většinu jmen hned zapomínám. Má-li ale někdo něčím výjimečné jméno (čímž nemyslím zrovna Liu-Ichiaj-Cchi), často mi uvízne v paměti.

Tabulka č. 292
Nejoblíbenější jména dětí v lednu 2002
Pořadí Chlapeček Holčička
1. Jan Terezka
2. Tomáš Kateřina
3. Jakub Anna
4. Martin Nikola
5. Petr Kristýna
6. David Barbora
7. Lukáš Michaela
8. Ondřej Eliška
9. Michal Adéla
10. Matěj Lucie

A není taková volba jména něco jako reklamní kampaň? Kdejaká firma platí obrovské sumy reklamním agenturám jenom za to, aby si lidé zapamatovali její jméno. Nebo relativně nedávná doménová šílenství, kdy si lidé registrovali adresy svých internetových stránek. Ať si každý říká co chce, v některých oborech je dobře zapamatovatelné jméno obrovskou výhodou.

Richard: „Myji si každou půlku hlavy jiným šampónem, protože na to mám“

Jsme tedy u volby jména. Dítěti zvolíme zpravidla takové jméno, jaké se nám líbí a na jakém se shodneme. Je ale otázkou, zda dnes tak úžasné a originální jméno nebude za dvacet let fádní a běžné. I když bude patřit vašemu neopakovatelnému potomkovi.

Anna: „Nejsem tak bohatá, abych si mohla kupovat levné věci“

V jednom hodně starém vtipu se bavili manželé o jménu svého synka. Manžel navrhoval jméno Alexandr. Manželka bylo proti a argumentovala tím, že se nejedná o jméno pro chlapce, ale o jméno pro dospělého muže.

Honza: „Nezdržujte mě, pospíchám k soustruhu!“

Jsou prostě jména, která nejsou oblíbená. Leckterý rodič by například považoval pojmenování svého potomka Hugem za špatný vtip. Jméno Bonifác pak může hraničit se šikanou. Takový rodič by ale neměl zapomenout na to, že jeho synek možná právě díky svému jménu vejde do povědomí mnohem rychleji, než kdyby se jmenoval Jan (nebo ještě k tomu Novák).

Noemi: „Uhněte, jedu do golfového klubu.“

Existuje spousta jmen, která mají netradiční zvuk. Apolena, Gizela, Kazimír, Herbert, Darja, Maxmilián, Bruno, Evelína, Regýna, Jeroným, Beáta, Otmar, Xenie nebo Benjamín. Není něco podobného výzva?

Kornád: „O tom s vámi nebudu diskutovat!“

Naopak takových Martinů, Honzů, Pepíků, Jan, Aniček nebo Terezek je jak much. Jistě, není nad pěkná česká jména, ale nestálo by za zvážení zdůraznit existenci potomka pořádnou obchodní známkou?

skoleni_15_4

Josef: „Vy…!!!“ (nepublikovatelné)

Jméno, které působí dnes šíleně, může být za čtvrt století obrovskou devizou. Jména jsou poplatná módním trendům. Hašek fakt skvěle chytá, kvůli tomu ale nemusí chodit do jedné školní třídy osm Dominiků.

Je to malý, potlučený, shrbený a škrábe to na dveře. Co je to?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).