Hlavní navigace

"High-tech" produkty jsou v Česku na špici

11. 12. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Vysoce technologicky náročná výroba je v dnešní době jedním ze základů prosperující ekonomiky. Česká republika přitom patří ke špičce v zaměstnanosti v "high-tech" oborech. Na evropské úrovni je jen jediná země, která nás předstihne - Německo... Co nám a ostatním EU-nováčkům chybí?

Evropské firmy se stále výrazněji zapojují do výzkumu a vývoje. Ví, že jedině tudy vede cesta k jejich prosperitě a vyšším ziskům. Díky tomu mají v sobě jejich produkty nebo výrobní procesy vysoký podíl nových technologií, mají vlastní stabilizované a výkonné vědeckovýzkumné týmy, rozhodující podíl na jejich výrobě mají vlastní technici a inženýři – zvyšuje se podíl vysokoškolsky vzdělaných zaměstnanců.

Společnosti mají vlastní organizovaný přístup k informacím o vědě a technice a širokým způsobem kooperují s jinými firmami při vývoji nebo testování svých produktů nebo postupů.

V posledních deseti letech stoupl v Evropské unii počet zaměstnanců v oborech zabývajících se „high-tech“ produkty, vyspělých průmyslových firmách a firmách poskytujících „znalostní“ služby rychleji než ve všech ostatních oborech. Počet zaměstnanců pracujících v oboru „high-tech“ stoupl o 1,4 % a ve „znalostních“ službách dokonce o 6,5 %.

Bez vlastního výzkumu firma ztrácí v konkurenčním boji

Úspěšné firmy mají vlastní výzkum a vývoj a účastní se vědeckovýzkumných programů. Vycházejí z poznání, že rozhodující podmínkou konkurenční schopnosti je v dnešním propojeném světě nehmotná stránka, tj. intenzita výzkumu a vývoje, jeho rychlé průmyslové využití, inovace, kvalita a rychlost servisu i způsob a rychlost reakce firem na společenské změny. V současné době se např. jedná o ekologičtější výrobu a ekologické výrobky.

Mezi „high-tech“ patří elektronika a komunikace, vysokorychlostní přenos dat pomocí optických vláken a jeho digitalizace, interaktivní videoslužby, výroba lékařských strojů, řízených a regulovatelných strojů a zařízení, přesná mechanika, výroba speciálních vozidel, výroba optických výrobků a měřící přístrojů, výrobky chemického průmyslu…

Německé regiony hrají prim

V Evropské unii pracuje 6,8 % všech pracovně činných občanů v „high-tech“ a 29,7 % poskytujících „znalostní“ služby. Německo je s 11,2 % pracovníky v „high-tech“ na špici Evropské unie, následuje Česko 9,0 %. Naopak Kypr 1,2 % a Lucembursko s 1,3 % stojí na úplném konci pomyslné tabulky.

Nyní blíže k jednotlivým regionům. V patnácti regionech s největším procentem pracovníků v oborech „high-tech“ se nachází hned sedm v Německu. Německo hraje tedy jednoznačně nejvýznamnější roli v oblasti nových technologií. Vláda v Německu nabízí rozvojové programy, kdy je podpora koncentrována na programy zaměřené na zlepšování životního prostředí (na úsporu energie, čištění odpadních vod, zlepšování a udržování čistoty ovzduší, sběr a následnou recyklaci odpadů).

Značná pozornost je věnována v Německu vědě a výzkumu (biomedicína, biotechnologie, farmacie, informační technologie, optika a optoelektronika). Nejprogresivnější oblastí mimo Německo je Lombardia v Itálii.

Ve znalostních službách dominují Skandinávci

Mezi „znalostní“ služby patří letecká a lodní doprava, pojišťovnictví, elektronický přístup k informacím, bankovnictví, vzdělání, zdravotnictví, kultura, sport, poskytování služeb podnikatelům, pronájem věcí podnikatelům či občanům a bydlení.

Ve „znalostních“ službách je největší podíl ve Švédsku (45,7 %), Dánsku (42,7 %), Velké Británii (40,3 %) a Nizozemí (40,0 %). Všechny východoevropské země výrazně zaostávají za původními členskými zeměmi. Úroveň znalostních služeb je tedy oblast, kde jsou výrazné rezervy všech nových členských zemí.

Co se týče úspěšnosti regionů ve „znalostních“ službách, stojí na špici tentokrát Velká Británie, neboť v deseti nejúspěšnějších regionech je pět regionů z Velké Británie. Největší absolutní počet pracovníků je potom v Île de France ve Francii, následuje Dánsko a Londýn.

skoleni_15_4

Podíl zaměstnanců v průmyslových podnicích s vysokým podílem „high-tech“
Země Počet pracovníků (v %)
Německo 11.2
Česko 9.0
Slovensko 8.6
Slovinsko 8.4
Maďarsko 8.3
Malta 7.7
Itálie 7.5
Švédsko 7.1
EU 6.8
Finsko 6.8
Francie 6.5
Irsko 6.5
Belgie 6.4
Rakousko 6.2
Dánsko 6.0
Velká Británie 5.7
Estonsko 5.1
Polsko 4.9
Španělsko 4.9
Portugalsko 3.5
Nizozemí 3.3
Litva 2.8
Řecko 2.2
Lotyšsko 1.4
Lucembursko 1.3
Kypr 1.2

Pramen: Eurostat, Pressemitteilung Nr. 152/2006

Evropské regiony s nejvyšší zaměstnaností v „high-tech“ oborech
Region Počet pracovních míst v „high-tech“ oborech (v tis.)
Lombardia (Itálie) 443,6
Stuttgart (Německo) 414,5
Oberbayern (Německo) 280,2
Ile de France (Francie) 261,1
Cataluńa (Španělsko) 255,1
Veneto (Itálie) 229,6
Piemonte (Itálie) 216,4
Karlsruhe (Německo) 214,2
Rhône-Alpes (Francie) 212,3
Darmstadt (Německo) 209,0
Düsseldorf (Německo) 198,9
Emilia-Romagna (Itálie) 196,9
Köln (Německo) 175,8
Dänemark (Dánsko) 163,6
Freiburg (Německo) 155,0

Pramen: Eurostat, Pressemitteilung Nr. 152/2006

Působíte v oboru...

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vydané knihy:. Evropská unie v otázkách a odpovědích (2002). Matematika zábavně a hravě (2002) . Sportovní matematika (2004) . Další publikační činnost: . Daně a právo v praxi (Aspi, a.s.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).