Hlavní navigace

Havarijní pojištění: Kde se poohlédnout?

22. 11. 2006
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Člověk si může klást otázky: Proč si pojistit auto? Proč platit další peníze? Budu z toho mít nějaký užitek? Nejspíš si odpoví, že je to proti přirozené lidské snaze co nejvíc ušetřit. V případě havarijního pojištění to však není tak úplně na místě.

Vynaložené peníze na toto pojištění se motoristům mohou mnohonásobně vrátit. Havarijní pojistka kryje řadu rizik, která nejsou až tak vzácná.

U havarijního pojištění jde především o škody na vozidle, které si majitel způsobí sám. Vedle toho havarijní pojištění kryje také riziko krádeže vozidla, jeho poškození živelní událostí a v neposlední řadě řáděním vandalů. Klienti si mohou u havarijní pojistky zvolit nejrůznější kombinace těchto čtyř základních rizik. V případě zájmu o všechny se jedná o variantu „all risk“. O tu také mají motoristé největší zájem.

Nad rámec varianty all risk mohou lidé využít ještě dalších připojištění, a tím celkové krytí rozšířit o další rizikové události. V tomto směru se nejčastěji jedná o pojištění skel, úrazové pojištění přepravovaných osob a další.

Čím větší rozsah pojistného krytí si motorista zvolí, tím více pak platí na pojistném. Cena pojistky je dána také typem, značkou vozidla, jeho pořizovací cenou a v neposlední řadě stářím auta. Čím starší je vůz, tím je nižší i jeho cena a tím je i pojistné nižší.

Cenu pojistného ovlivňuje také výše spoluúčasti. Čím větší relativní spoluúčast si klient zvolí, tím je pro něj pojistné nižší a opačně. Na výběr jsou varianty od jednoho do třiceti procent škody. Nejčastější druhem spoluúčasti je pět nebo deset procent.

Výše pojistného se odvíjí od škály rizik, která si klient vybere. Na druhou stranu je pojistné také snižováno nejrůznějšími slevami a bonusy dobrého řidiče. Motorista, který jezdí bezpečně a nebourá, je pro pojišťovnu ziskový klient. Pojistný ústav takovým lidem pak každý rok snižuje výši pojistného. Za několik let pak takový řidič na havarijní pojistce zaplatí o 40 až 50 procent méně než ostatní klienti.

Další kategorií, ze které pramení možné slevy na pojistném, je úroveň zabezpečení vozidla proti vniknutí cizích osob. Čím kvalitnějším zabezpečovacím systémem je vůz vybaven, tím víc sleva z havarijního pojistného narůstá. Může podle druhu pojišťovny dosáhnout od deseti do 30 procent.

Motoristé, kteří vlastní již hodně starý automobil, jehož případná oprava by nebyla finančně tolik náročná a o který nebudou mít zloději velký zájem, si s havarijní pojistkou nemusí moc lámat hlavu. Pro ně je téměř zbytečná a nevyplatí se jim.

Něco jiného platí pro majitele nových a drahých vozů. Tam je samozřejmě riziko odcizení výrazně vyšší a současně i případná škoda může dosáhnout velkých částek. S růstem ceny vozu narůstá užitečnost havarijní pojistky.

Havarijní pojistku by si měli sjednat především horší řidiči, u kterých je pravděpodobnost, že svůj vůz někde dříve či později nabourají. Naopak s kvalitou řidiče užitečnost havarijní pojistky postupně klesá, protože při havárii s cizím zaviněním se škody zaplatí z povinného ručení druhého řidiče.

Příklad havarijního pojištění
Značka automobilu Rok výroby Cena automobilu Pojistné
Generali Česká pojišťovna Allianz Kooperativa
Škoda Fabia 1.2 HTP Classic 2006 277 900 Kč 8 210 Kč 8 053 Kč 8 892 Kč 8 832 Kč
Škoda Octavia 1.6 FSI Classic 2006 499 900 Kč 18 236 Kč 15 162 Kč 19 446 Kč 18 700 Kč
Ford Fokus 1.4 16V Ambiente 2003 254 000 Kč 12 523 Kč 10 372 Kč 11 552 Kč 13 130 Kč
Renault Thália 1.4 Autentique 2003 172 500 Kč 10 045 Kč 8 456 Kč 9 718 Kč 9 989 Kč
Opel Corsa 1.0 12V Prima 2002 145 500 Kč 7 436 Kč 6 702 Kč 7 101 Kč 7 330 Kč
Daewoo Matiz S 2002 121 000 Kč 6 184 Kč 6 300 Kč 7 853 Kč 7 538 Kč
Škoda Felicia com 1.3 Exc. 2000 130 500 Kč 5 194 Kč 5 118 Kč 5 815 Kč 5 898 Kč
Fiat Punto 1.2 60 2000 125 000 Kč 6 388 Kč 6 812 Kč 7 612 Kč 6 835 Kč

Poznámka: Ceny pojistného jsou uvedeny bez veškerých slev, se spoluúčastí 10 % a v kategorii all-risk. Automobily jsou používané k soukromým účelům.

Ceny pojistného se u určitých pojišťoven v určitých příkladech liší docela významně. Je to zaviněno především různou nabídkou obsahu pojištění. Kde jedna pojišťovna nabízí v ceně například pojištění předního skla, druhá nabízí asistenční službu.

Popis vybraných produktů

Česká pojišťovna

Varianty pojištění

  • All risk - živelní události, havárie, odcizení, neoprávněného užití vozidla
  • Havárie a živel – živelní události, havárie
  • Odcizení a živel  – živelní události, odcizení, neoprávněného užití vozidla

Volitelná spoluúčast

U všech variant havarijního pojištění si můžete zvolit právě takovou spoluúčast, jaká vám nejlépe vyhovuje. A to od 1 do 30 % s minimálním plněním 1 000 – 30 000 Kč.

Slevy a bonusy

  • Bonus dobrého řidiče – sleva z pojistného až 50 %
  • Sleva za zabezpečení – při nadstandardním zabezpečení proti odcizení až 30%

Volitelná dodatečná pojištění

  • čelní sklo, úraz dopravovaných osob, zavazadla a věci osobní potřeby , půjčovné během opravy vozidla

Kooperativa

Varianty pojištění

  • Havárie - all-risk, tzn. poškození a zničení vozidla a dále riziko odcizení
  • Částečná havárie - poškození a zničení vozidla
  • Odcizení - odcizení celého vozidla, poškození nebo zničení vozidla živelní událostí a vandalismem

Slevy a bonusy

  • Bonusový systém – pro řidiče, kteří jezdí bez nehod, sleva na pojistném ve výši 10 % až 50 %.
  • Asistenční služby – k pojištění jsou zahrnuty asistenční služby zdarma

Volitelná dodatečná pojištění

Pojištění nestandardní výbavy, pojištění zavazadel přepravovaných pojištěným vozidlem, úrazové pojištění osob dopravovaných pojištěným vozidlem, pojištění věcí během vnitrostátní dopravy, pojištění čelního skla, pojištění nákladů na nájem náhradního vozidla, pojištění právní ochrany.

dan_z_prijmu

Generali

Varianty pojištění

  • Allrisk  – poškození nebo ztráta motorového vozidla, jeho částí nebo standardní a doplňkové výbavy způsobené živelními událostmi, požárem nebo výbuchem, střetem, zaviněným jednáním cizí osoby nebo odcizením
  • Havárie - včetně živelní události a vandalismu
  • Odcizení - pro osobní a užitková vozidla do 3,5 t ve stáří 3 – 11 let
  • Minikasko - živelní škody, střet se zvěří, požár, výbuch, vandalismus
  • Komplet - zahrnuje povinné ručení a pojištění kasko

Slevy a bonusy

  • za jízdu bez nehod bonusy ve výši až 10–50 %
  • 10 – 20 % za nadstandardní zabezpečení
  • 20 % z havarijního pojištění pro držitele průkazu ZTP

Volitelná dodatečná pojištění

Pojištění náhradního vozidla, pojištění skel, úrazové pojištění přepravovaných osob, pojištění zavazadel, pojištění právní ochrany, program technické pomoci při poruše vozidla.

UNIQA

Varianty pojištění

  • Kasko kompletní - komplexní havarijní pojištění, které chrání pro případ nehody, vandalismu, před pádem věci na vůz, před živelními škodami a odcizením
  • Kasko havarijní  – pojištění pro ty, kteří se chtějí chránit pro případ nehody, proti pádu věci a živelním škodám
  • Kasko odcizení - chrání v případě odcizení vozu či jeho části a před živelními škodami.

Slevy a bonusy

  • sleva až 20 % za zabezpečení vozidla
  • jízda bez nehod až 50 % z celkového pojistného

Volitelná dodatečná pojištění

Pojištění nestandardní výbavy, pojištění čelního skla, pojištění právní ochrany, úrazové pojištění přepravovaných o­sob.

Máte uzavřené havarijní pojištění?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).