Hlavní navigace

Genius Gratis. Nový účet úplně zadarmo hraje hru Lovec a Kořist

14. 3. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Je nový účet od GE s názvem Genius Gratis skutečně zadarmo, nebo se jedná jen o chytrý reklamní tah banky?

Na českém bankovním trhu přituhuje. Klienty nespokojené s ceníky velkých bank si rozebrali nízkonákladoví nováčci a už není kde brát. Dočasné akce jako bonus za založení účtu, akční úrok na spořicím účtu či dočasné odpuštění poplatku za vedení již nepomáhají. GE Money Bank by ráda zvýšila počet svých klientů, a tak přišla s akčním bezplatným účtem.

Seznamte se: Genius Gratis

Účet Genius Gratis si GE vyzkoušela v pilotním provozu v několika vybraných městech na vybraných pobočkách a pravděpodobně se strategie osvědčila, protože se rozhodla rozšířit tuto akci na celou Českou republiku.

Znalci „marketingové řeči“ velkých bank by čekali nějaký háček, jako vedení účtu zdarma a vysoké platby za jednotlivé transakce, nebo povinné další placené služby, ale nic z toho se nekoná. Ceník banky je sice až zbytečně složitý, stejná informace by se bez problémů vešla na jednu stránku A4, ale záludnosti se překvapivě nekonají.  Všechny běžné služby jsou skutečně bez poplatku, tedy zřízení účtu a jeho vedení, výpisy a neprioritní tuzemské transakce.

Bez poplatku je i debetní karta (dle volby klienta Maestro nebo Mastercard) a všechny výběry z vlastních bankomatů. Poplatek nezaplatíte ani za vedení kontokorentu. Velkou konkurencí nízkonákladovým bankám je bezplatná manipulace s hotovostí (tedy vklady a výběry) na přepážkách banky. Prostě konečně bezplatný účet pro ty, kdo potřebují plnou paletu služeb velké banky. Součástí balíčku je i spořicí účet Genius II, i když s aktuální úrokovou sazbou 1,40 % p. a. to určitě nebude to, co klienty k bance přitáhne. Ostatní služby jsou zpoplatněny dle běžného sazebníku GE.

Ceník účtu Genius Gratis
Služba Poplatek
Zřízení a vedení 0 Kč
Vedení účtu 0 Kč
Elektronický výpis 0 Kč
Měsíční papírový výpis zaslaný poštou 0 Kč
Zadání, změna nebo zrušení trvalého příkazu nebo povolení inkasa (včetně SIPO) osobně nebo přes přímé bankovnictví 0 Kč
Odchozí a příchozí tuzemské platby (všechny) 0 Kč
Tuzemská platba zadaná na pobočce 0 Kč
Odvolání příkazu před datem splatnosti 0 Kč
Výběr hotovosti z bankomatu GEMB v ČR 0 Kč
Výběr hotovosti z bankomatu ostatních bank v ČR 40 Kč
Výběr hotovosti z bankomatu v zahraničí 0,50 % + 100 Kč
Cash advance na přepážce GEMB v ČR 1 % min. 30 Kč
Cash advance na přepážce jiné banky 1 % min. 200 Kč
Změna PIN v jakémkoli bankomatu 49 Kč
Dotaz na zůstatek v bankomatu GEMB 0 Kč
Dotaz na zůstatek v jiném bankomatu 10 Kč
Vklad hotovosti jakoukoli osobou 0 Kč
Výběr hotovosti jakoukoli osobou 0 Kč
Přímé bankovnictví 0 Kč
Zasílání SMS (za každou zprávu) 0 Kč
Kontokorent, vedení 0 Kč
Kontokorent, roční úrok 19,90 % p.a.
Elektronická nebo embossovaná debetní karta 0 Kč
Úročení běžného účtu 0,01 % p.a.
Spořicí účet Genius II 0 Kč

Lovec a Kořist

Čtenář si určitě řekne, co alespoň přibrzdí stávající klienty, aby si nezměnili současný placený účet na ten bezplatný. GE rozděluje žadatele o účet Genius Gratis do dvou skupin, které bych nazval jako „Lovec“ a „Kořist“. Lovci mohou být současní i noví klienti. Tedy máte-li již účet u GE, a chcete přejít na GEnius Gratis, stačí jen ulovit 2 nové klienty. Stejně tak ale můžete být Lovcem, pokud účet u GE ještě nemáte a chcete si jej teprve založit. V obou případech stačí, když si 30 dnů od chvíle, kdy účet založíte, nebo změníte tarif z placeného na bezplatný, tento účet založí nejméně 2 lidé (Kořist), které doporučíte, jinak vás banka převede na placený účet Genius Active. 

  • Účet si může otevřít nový klient a do 30 dnů musí přivést dva pro banku nové klienty
  • Účet může otevřít stávající klient (např. přejde ze svého stávajícího účtu na GG). Musí však také přivést dva nové klienty
  • Pro banku nový klient znamená, že neměl otevřený účet v GEMB po 20.2. 2012 – rušení účtu založeného po tomto datu by mohlo být považováno za účelové
  • Všichni ostatní jsou bankou považovaní za nové klienty, a to i v případě, že např. zrušili účet 19.2. 2012
  • Zdroj: GE

Doporučením alespoň 2 lidí (maximálně jich můžete doporučit devět) máte pojištěno, že nejen váš, ale i jejich účty budou opravdu zdarma. Jako Kořist to máte jednodušší, stačí vám jen „lovecké číslo”, tedy doporučení od někoho, kdo již účet má a komu při založení účtu či změně tarifu přijde SMSkou na mobil, nikoho dalšího již shánět nemusíte. Jako Kořist ovšem nesmíte mít aktuálně u GE žádný aktivní účet, a pokud jste ho v minulosti měli, museli jste ho zrušit před 12. 7. 2011. To, že Kořist nemusí již shánět další klienty, ze sazebníku sice přímo nevyplývá, ale potvrdili mi to na pobočce GE.

skoleni_15_4

Jedna část klientů si však účet Genius Gratis nezřídí, a to ti, kdo využili smartphone kampaně 2011/2012, a uvázali se tak využívat účet Genius Optimal (měsíční poplatek 199 Kč) založený v rámci této kampaně. Po dobu dvou let, po kterou jsou povinni účet využívat, nemohou přejít na Genius Gratis. Vice o akci: Chcete chytrý telefon od banky i pojišťovny zadarmo? Připlatíte si

Vydrží to?

Uvidíme, jak dlouho tato strategie bance vydrží, samozřejmě může banka kdykoliv nabízení tohoto produktu ukončit, případně změnit podmínky (to ovšem musí udělat v souladu se zákonem, tedy nejméně 2 měsíce předem musí klienty o změně podmínek informovat), v článku pro Hospodářské noviny se vyjádřila, že nevidí problém mít vedle sebe platící i neplatící klienty za stejnou službu. Zatím se neoficiálně hovoří, že nabídka by měla trvat 999 měsíců, podle informací z různých poboček GE Money Bank je tato nabídka opravdu neomezená. Jak však vypadá slovo neomezeně už známe jak od mobilních operátorů, tak i od Poštovní spořitelny, která svůj účet Era osobní účet zadarmo výrazně změnila, rozumějte, nastavila podmínky pro služby „zadarmo“. Psali jsme: Poštovní spořitelna končí s účtem „zadarmo“, příliš na něj doplácela.

Co říkáte nové nabídce GE Money Bank?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Neúnavný přispěvatel do diskuzních fór na českém internetu je zároveň moderátorem diskusí na serverech Měšec.cz a FinExpert.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).