Hlavní navigace

Finanční novinky: Lákání na slevy a bonusy, ale i horší podmínky

31. 10. 2014
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Zlepšovat, zlevňovat a nabízet něco nového. Máme pro vás souhrn říjnových novinek na českém finančním trhu.

Česká spořitelna: odměny za splácení, ale horší kurzy

Česká spořitelna vás odmění v případě, že řádně splácíte půjčku. Maximálně vám půjčka může přinést zpátky 57 000 Kč, této úspory na úrocích byste ale dosáhli jen s půjčkou ve výši 700 000 Kč.  Z řádně uhrazené splátky vám banka připíše 5 % na speciální spořicí účet, kde získáte úrok 5 %. Peníze poté získáte po splacení úvěru. Jinými slovy se vám tak sníží efektivní úroková sazba. Akční nabídka trvá do 24. prosince 2014 a platí pro všechny nově sjednané hotovostní úvěry a konsolidace. Modelový příklad najdete v článku: Česká spořitelna nabízí půjčku, která odměňuje za řádné splácení

Internetové bankovnictví SERVIS 24 se nově „naučilo“ kompletně spravovat platební karty. Karty tak můžete podle libosti blokovat, odblokovávat, požádat o vydání náhradní či dodatkové karty nebo objednat kartu s vlastním designem. Přes internet spořitelna předtím uměla měnit ke kartám jen limity.

Zato držitelům platebních karet, kteří často platí či vybírají hotovost v zahraničí, nepřinesou nové obchodní podmínky, platné od 1. ledna 2015, úsměv na tváři. Zhorší se totiž kurz při transakci s platebními kartami v cizí měně, protože se mění způsob účtování transakcí. Zatímco do konce roku 2014 jsou jakkoliv transakce platebními kartami ČS v cizí měně zúčtovávané kurzem deviza-prodej, od 1.ledna 2015 bude banka rozlišovat, zdali se jednalo o transakci bezhotovostní nebo hotovostní. Hotovostní transakce vám zaúčtuje kurzem valuta-prodej. Pro porovnání výhodnosti směnných kurzů platebních karet doporučujeme seriál o kurzech platebních karet.

PayPal vám vrátí poštovné

Se službou PayPal Refunded Returns můžete dostat zpátky poštovné, a to v případě, že jste zaplatili PayPaylem a nyní vracíte zboží. Služba je ve zkušebním provozu do 31. prosince. Do tohoto data můžete maximálně získat třikrát poštovné s tím, že maximální výše na jednu zásilku dosahuje 820 Kč. Více: Zaplatili jste přes PayPal a chcete vrátit zboží? Dostanete zpět poštovné

Zásilka od FedEx Express už druhý den ráno 

Služba s názvem „International First“ od společnosti  FedEx Express se rozšiřuje i pro spěšné zásilky na území ČR. Znamená to, že zásilky s touto službou vám budou doručené do jiného státu za jeden až tři dny. Služba je dostupná v 30 zemích ve světě, jejich seznam najdete zde: Mezinárodní zásilka doručená druhý den ráno? Dopravce přišel do ČR s novou službou

Zuno Bank má aplikaci pro Windows Phone

Online banka Zuno představila mobilní aplikaci pro operační systém Windows Phone. Zařadila se tak po bok ČSOB/ERA, Fio Banky, Komerční banky a UniCredit Bank, které také mají aplikaci pro tento mobilní operační systém. Aplikaci pro Windows Phone chystá do konce roku i Česká spořitelna.


Autor: Zuno Bank

Blesk peněženka. První česká předplacená karta pro veřejnost

Od poloviny října 2014 lze zakoupit předplacenou platební kartu Blesk peněženka. Koupíte ji v trafikách, obchodech, na čerpacích stanicích a kartu můžete zakoupit i přímo na webu. Blesk peněženka je alternativou hotovosti a z pohledu placení funguje úplně stejně jako běžná platební karta. Rozdíl je jen v tom, že tuto kartu si musíte předem nabít (podobně jako předplacenou SIM mobilního operátora), a až poté ji můžete používat.

Cash advance. Výběr hotovosti Blesk peněženkou na pokladně Komerční banky. (30 kč poplatek).
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Cash advance. Výběr hotovosti Blesk peněženkou na pokladně Komerční banky. (30 kč poplatek).

GE Money Bank: Slevy na kreditce a hypotéce

Kreditní karta GE Money s názvem MoneyCard Plus vám může přinést 3 balíčky odměn, musíte si ji ale sjednat do konce října 2014 (akce se možná bude prodlužovat). Získat například můžete 10% odměnu při nákupu na internetu, odměna při nákupu u partnerů může ale dosáhnout až 39 %. Výhodnější podmínky získáte na 4 měsíce, kdy lze obdržet celkem 2000 Kč (500 Kč každý měsíc). Kartu si můžete sjednat zde. Odměny jsou podrobně popsány v článku: GE Money Bank nabízí ke kreditce tři balíčky odměn.

V případě, že aktivně využíváte svůj účet u GE Money (je nutné u něj dosáhnout obratu 15 000 Kč měsíčně), pak získáte slevu na úrokové sazbě u hypotéky ve výši 0,5 %. V případě ale, že máte účet Genius Gold , pak se sleva zvyšuje na 0,6 %. Akce platí do konce tohoto roku. Více o slevě se dozvíte v článku: Za aktivní využití účtu GE Money Bank zlevní hypotéku

S ING Bank investujete bez poplatků

Prostřednictvím internetového bankovnictví ING Bank můžete také jednoduše investovat do podílových fondů. Banka představila nový produkt pro masovou klientelu s názvem ING Investice. Pokud máte ING Konto, které je k tomu nezbytné, pak můžete investovat do 3 vybraných podílových fondů podle svého investičního profilu. Minimální investice činí 500 Kč. Podrobnosti o jednotlivých podílových fondech najdete ve článku: S ING Bank nově můžete investovat bez poplatků

Neaktivní klienti této banky navíc dostali do emailu zprávu, že se úroková sazba u ING Konta dočasně zvyšuje na 1,5 %. Úrok však platí jen tři měsíce na vklady do 1 mil Kč. Pokud hranici překročíte, pak pro vás bude platit variabilní vyhlašovaná úroková sazba (0,80 % p.a.). Zvýhodněné úročení platí ode dne, kdy jste byli nabídkou osloveni. Pro využití nabídky je nutné zaslat na ING Konto libovolný vklad.

UniCredit Bank: Refinancování kreditky za 0 %. Ale…

S novou službou Card Balance Transfer budete moci převést zůstatky na kreditních kartách od jiných poskytovatelů na kreditní kartu od UniCredit Bank. Úročení převedení částky je poté nulové, ale jen na prvních 6 měsíců používání. Poté vám úrok na nesplacené prostředky vyskočí na 1,58 % měsíčně (18,96 % ročně).

Nevýhodou však je to, že při převedení zůstatku platíte ještě jednorázový poplatek za převod karty ve výši 4 % z převáděného zůstatku, maximálně 1200 Kč. Platnost kreditní karty je 3 roky a bez poplatků ji můžete mít v případě, že budete mít zde bezhotovostní obrat alespoň ve výši 3000 Kč. Refinancovat kreditní karty můžete také pomocí České spořitelny. Služba se jmenuje Převod karty k nám.

ING Pojišťovna: renta až do 7500 Kč měsíčně

ING Pojišťovna ke svému životnímu pojištění prodává nové připojištění zproštění od placení pojistného s možností sjednání renty. Ta vám zajistí pravidelný příjem v případě dosažení invalidity 3. stupně jako trvalého následku úrazu či nemoci. Pojišťovna za vás také uhradí pojištění pojistného (včetně příspěvku zaměstnavatelů) a bude vám vyplácet také rentu do výše 7500 Kč měsíčně.

dan_z_prijmu

mBank vypíná staré bankovnictví

Nemůžete si zvyknout na nové internetové bankovnictví mBank? Pak máte smůlu. Vypínání starého internetového bankovnictví bude probíhat v období od 27. října do 2. listopadu 2014. Klienti, kteří na něj ještě nepřešli, by si měli zkontrolovat, zdali jejich současné heslo splňuje kritéria nastavení hesla v nové aplikaci.

Nové bankovnictví vám také bude fungovat v prohlížeči, který podporuje technologii HTML 5 (s povolením cookies). Mělo by vám tak bez problémů běžet v aktualizovaných prohlížečích Google Chrome, Mozilla Firefox a Internet Explorer od verze 9 výše. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

  • Finanční novinky: Lákání na slevy a bonusy, ale i horší podmínky
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).