Hlavní navigace

Exekutoři chtějí nový poplatek za špatně vymahatelné dluhy

14. 10. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Exekutoři si stěžují na věřitele, kteří prý podávají exekuce neuváženě. Chtějí nový poplatek, aby měli své jisté. Věřitelé se ale bojí, že po jeho zaplacení exekutoři zleniví.

Celkový počet lidí v exekuci se snižuje. Zároveň ale podle Exekutorské komory ČR (EK ČR) prudce roste skupina těch, proti kterým je vedeno více exekucí najednou.

Dobrá, nebo špatná zpráva?

Za poslední dva roky se počet exekuovaných spotřebitelů snížil o 27 % z jednoho milionu v říjnu 2013 na 731 tisíc osob v říjnu 2015. Obecně klesá počet lidí s jednou exekucí, kterých bylo v říjnu 2013 400 tisíc a dnes už jich je „jen“ 177 tisíc. Klesá také počet osob se dvěma či třemi exekucemi. To zní jako dobrá zpráva.

Podle statistik EK ČR se ale zároveň rychle zvyšuje počet těch, kteří mají čtyři a více exekucí najednou. V současnosti jich je kolem 377 tisíc. Množství takových dlužníků se za poslední dva roky zvýšilo o necelou třetinu.

Ještě výrazněji pak narostly řady těch, kteří mají dokonce deset a více exekucí. Těch je nyní kolem 120 tisíc, což je více než 100% nárůst za dva roky. Aktuálně je až 50 % nově nařízených exekucí uvaleno na osoby s deseti a více exekucemi, vyplývá ze zprávy Exekutorské komory.

Exekuce se tak koncentrují na užší skupinu lidí. Prostým dělením zjistíme, že na jednu exekuovanou osobu připadá v průměru skoro 5,9 exekuce. Podle EK ČR to přitom před dvěma lety bylo 3,3 exekuce.

Soudní exekutoři si stěžují: Nedostáváme zaplaceno

Podle Exekutorské komory je vymožení pohledávky u lidí, kteří čelí několika exekucím současně, v rozumném čase prakticky nemožné.

Exekutoři, kteří jsou placeni jen z vymožených pohledávek, tak podle našich údajů  nedostávají zaplaceno minimálně za 60 % případů, zdůrazňuje zpráva EK ČR.

Komora varuje před tím, že pokud se bude ekonomická situace soudních exekutorů stále zhoršovat, situace může vést k poklesu vymahatelnosti pohledávek.

Exekutoři nedostávají za svou práci zaplaceno, což může znamenat omezení jejich služeb. Bez adekvátního řešení se tak můžeme vrátit do situace před rokem 2001, kdy se vymahatelnost pohledávek pohybovala kolem 3 %, varuje Pavla Fučíková, prezidentka Exekutorské komory ČR. Podle ní exekutoři nyní zpracovávají 4,5 mil. případů a vymáhají jistinu ve výši 302 mld. Kč.

Proč je tolik mnohočetných exekucí?

Podle Exekutorské komory je příčina růstu počtu opakovaných exekucí v nadužívání služeb soudních exekutorů. Věřitelům (například banky, mobilní operátoři, energetické firmy, pojišťovny, úvěrové společnosti apod.) totiž soudní exekutoři poskytují své služby vždy zadarmo bez ohledu na výsledek vymáhacího procesu. Jak už jsme uvedli, soudní exekutor naproti tomu dostává odměnu jen z úspěšně vymožené exekuce.

Někteří věřitelé právě kvůli bezplatným službám soudních exekutorů podávají stále nové a nové exekuce na dlužníky, kteří už jich několik mají, a pravděpodobnost vymožení dluhu v rozumném časovém horizontu je malá.

Kromě toho platí, že dluhy se během exekučního řízení nepromlčují, čehož věřitelé hojně využívají, aby o nárok nepřišli. Výsledkem je, že se exekuční řízení natahují a kupí na sebe.

Dlužníci, kteří často v této situaci nedosáhnou na oddlužení, se často uchylují spíš k práci načerno, než aby se snažili vyžít s nezabavitelným minimem, nebo se snaží si na exekuce půjčit u tzv. úvěrových predátorů, kteří jako jediní jsou ochotni peníze ještě poskytnout.

Více si o částkách nezabavitelného minima pro rok 2015 přečtěte v článku Ochrana zaměstnanců v exekuci se sníží.

Exekutoři chtějí nový poplatek nebo náhradu nákladů

Podle exekutorů by věřitele k odpovědnějšímu podávání exekucí měla přimět nějaká forma finanční participace na procesu. Tedy buď povinný poplatek za podání exekuce, úhrada nákladů za neúspěšnou exekuci, nebo povinné zálohy, které jsou už zavedeny nyní, ale podle exekutorů v praxi nefungují.

Exekutoři poukazují na to, že věřitelé v zahraničí platí exekutorům poplatky zcela běžně. Například na Slovensku věřitel za podání exekuce zaplatí 33 eur. V Anglii a Walesu pak 75 liber.

Kromě toho by exekutoři rádi dostali možnost exekuci při dlouhodobé nemajetnosti zastavit.

Máte zkušenosti s exekucí?

Nechte nám možnost zvolit si exekutora, říkají věřitelé

Česká asociace věřitelů na návrhy Exekutorské komory reaguje s tím, že pokud by se měli věřitelé podílet na náhradě nákladů neúspěšných exekucí, měli by mít zároveň možnost si zvolit pro vymáhání konkrétní exekutorský úřad.

Situace, kdy by věřitel musel spolupracovat se soudně přiděleným exekutorem, přestože není spokojen s úrovní a efektivitou jeho služeb, a zároveň ještě dotovat jeho činnost, by pro věřitele nebyla spravedlivá a udržitelná, uvádí zpráva asociace, podle které by pro věřitele byla nežádoucí právě hlavně situace, kdy by byl zaveden poplatek exekutorům v kombinaci se zavedením exekutorské teritoriality, kterou bude projednávat sněmovna a podle které by si věřitel nemohl exekutorský úřad vybrat. Ten by byl stanoven podle bydliště dlužníka.

Princip teritoriality jsme vysvětlovali blíže v článku Exekuce podle místa bydliště: měli by se dlužníci na novinku těšit nebo se jí bát?

Asociace se rovněž obává toho, že garantované poplatky, které by měli věřitelé povinně platit, by mohly způsobit pasivitu exekutorských úřadů, které by tak měly „své jisté“.

Zejména u drobných či hůře dobytných pohledávek si lze představit situaci, kdy by se exekutor spokojil s poplatkem od věřitele a svou činnost omezil pouze na formální úkony bez reálné snahy dosáhnout uspokojení věřitelových práv, myslí si Pavel Staněk, prezident České asociace věřitelů, podle kterého by pak nezbývalo než pohledávky rovnou odepisovat.

dan_z_prijmu

Zdá se, že hůře vymahatelné pohledávky jsou jablkem sváru. Jedni, kteří hrají o vlastní odměnu, by je chtěli eliminovat a druzí, kteří mají ve hře v minulosti vypůjčené peníze, se o ně kvůli novým poplatkům bojí.

Na čí straně je podle vás pravda? Mají věřitelé právo se donekonečna snažit i o vymožení pohledávek, kde šance spíš skomírá? Nebo je lepší je nechat být a nepřehlcovat systém exekucí? Budeme rádi, když nám svůj názor napíšete do diskuse.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je zástupkyní šéfredaktora serveru Měšec.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).