Hlavní navigace

Euro smutně přihlíží řeckým problémům

8. 3. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Zatímco odboráři v Řecku nejsou nadšeni z utahování opasků vlivem snižování státních výdajů a chystají generální stávku, trhy tuto zprávu přijaly s otevřenou náručí.

Hlavním tématem a hybatelem trhů bylo v uplynulých dvou týdnech opět Řecko. To si po krátké pauze opět vysloužilo pozornost poté, co mu přední ratingové agentury Standard & Poor's a Moody’s pohrozily snížením ohodnocení závazků v příštích měsících. To by výrazně omezilo možnost Řecka získávat likviditu od Evropské centrální banky a dozajista by to také vedlo k dalšímu zvýšení úroků řeckých dluhopisů. Smutným přihlížejícím se stala společná evropská měna Euro, která ne úplně dobře snáší hrozby, které pro Eurozónu znamenají řecké problémy a na začátku března klesla na desetiměsíční minima k dolaru.

Hrozivý schodek Řecka vyburcoval politiky

Řecko dosáhlo v minulém roce hrozivého schodku rozpočtu 12,7 % a agentury nevěřily ve slíbené snížení schodku státního rozpočtu na 8,7 % v tomto roce. Po této hrozbě se však kola evropské politiky roztočila na plné obrátky. Zvýšený tlak na jižního člena Eurozóny se nakonec vyplatil. Řecko přistoupilo na další snížení výdajů rozpočtu, což by jim mělo v tomto roce přinést 4, 8 mld. euro a cíl 8,7 % schodku státního rozpočtu by byl splněn. Nehledě na protesty řeckých odborářů a další generální stávku plánovanou na 16. března přijaly finanční trhy tuto zprávu velmi pozitivně a výnosy řeckých dluhopisů klesly na 6 %. Následovala aukce státních dluhopisů, která skončila nebývalým úspěchem. Řecko potřebovalo získat 5 mld. euro na krytí části schodku rozpočtu v tomto roce, banky a hedge fondy se však na nabídku slétly jak vosy na med když nabídly 14 mld. euro. Finanční trhy jsou prozatím uspokojeny a strach z řeckého bankrotu postupně ustupuje do pozadí. Euro reagovalo vzestupem a nejhorší chvíle by mohly být prozatím zažehnány.

Evropskou ekonomiku provázejí špatné zprávy

Dalším problémem pro jednotnou měnu eurozóny je hospodářská situace jejich členů. V poslední době přicházejí téměř bez výjimky negativní data z největších evropských ekonomik. Německá ekonomika v posledním kvartálu minulého roku stagnovala a podnikatelská důvěra institutu IFO klesla poprvé po jedenácti měsících. Ve Francii se v lednu zásadně snížily spotřebitelské výdaje a počet schválených hypoték ve Velké Británii klesl o 23%. Světlým bodem byl vývoj průmyslových objednávek v Eurozóně, který vzrostl o 0,8 % přes očekávaný jednoprocentní pokles a stagnující maloobchodní prodeje v Německu. Vysloveně nezklamala ani nezaměstnanost v Eurozóně, která se v únoru udržela na 9,9 %.

V minulém týdnu rozhodovaly o úrokových sazbách Bank of England a Evropská centrální banka. Obě centrální banky naplnily očekávání a ponechaly úrokové sazby beze změny. Zatímco však BoE své zasedání nijak neokomentovala, ECB nabídla obchodníkům zajímavou tiskovou konferenci. Zveřejnila několik opatření, která by měla vést k postupnému odstraňování monetárních stimulů, kterými pouštěla žilou ekonomikám Eurozóny. Zveřejněny byly také nové projekce, podle kterých by měla Eurozóna růst letos o 0,8 % a v roce 2011 o 1,5 % (předchozí odhad +1,2 %), čímž dala najevo, že její důvěra v oživení je zatím stále silná a nic na tom nezměnily ani poslední chabá data.

Podobně slabá čísla jako z Evropy ale v poslední době přicházely také ze Spojených států, což, vzhledem k velikosti americké ekonomiky a jejího významu pro oživení ve světě, vylekalo finanční trhy ještě daleko více. Nejslabší se v poslední době zdá realitní trh, kde přestaly platit státní pobídky a počty prodávaných domů dramaticky klesají, přičemž je následuje cena. Ve dvaceti největších městech USA klesla meziročně cena domů o 3,1 %, přičemž některá města hlásí až dvacetiprocentní pokles (Las Vegas, Detroit, Tampa). Prodeje nových domů se dokonce propadly zpět ke hranici 300 tisíc a jsou nyní nižší než v lednu loňského roku, kdy se dostaly na historické minimum. Ještě v druhé polovině minulého roku přitom prodeje nových domů dokázaly vyrůst až na 400 tisíc.

Úroková míra řeckých dluhopisů po posledních zprávách klesla na 6 %.

graf euro

Lidé šetří, vyrábí se na sklad

Uvolnění přišlo po zpřesnění údaje HDP za poslední čtvrtletí, které přepočteno na celý rok vzrostlo o 5,9 % místo uváděných 5,6 %. Malou kaňkou však zůstává, že většina růstu byla zajištěna výrobou na sklad a ne spotřebitelskými výdaji. Ty ve velké míře ovlivňuje nezaměstnanost, která se v únoru udržela na lednových hodnotách 9,7 %, přičemž předpoklad byl mírný nárůst kvůli sněhovým bouřím v Severní Americe. Velmi sledovaná byla také změna počtu pracovních míst mimo zemědělství za únor. Přestože se počet pracovních míst snížil o 36 tisíc, výsledek byl lepší než očekávaných 68 tisíc ztracených míst. Futures kontrakty na americké indexy zareagovaly pozitivně a trhy skončily v zelených číslech. Index volatility VIX chicagské burzy, který se používá jako benchmark rizika a nejistoty na trzích, spadl o 6 % na téměř dvouletá minima.

dan_z_prijmu

Přestože vývoj od počátku roku se nedá považovat za příliš úspěšný, páteční čísla znamenala uvolnění. Společně s postupem řešení řeckých problémů s rozpočtem dostaly trhy po dlouhé době pozitivní impuls, který by se mohl přenést do dalších týdnů. Negativní vývoj je prozatím zastaven, ovšem v průběhu března nás čekají další události, které poskytnou indicie ohledně budoucího ekonomického vývoje.

Autor je analytikem společnosti X-Trade Brokers.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem společnosti X-Trade Brokers Česká republika
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).