Hlavní navigace

ERB bank nesmí poskytovat úvěry a přijímat vklady

10. 3. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
ERB bank nemůže z rozhodnutí centrální banky poskytovat úvěry ani přijímat další vklady. Výplata vkladů omezena není.

Česká národní banka (ČNB) předběžným opatřením zakázala ERB bank poskytovat úvěry a přijímat vklady od veřejnosti. Banka může dále pořizovat jen aktiva s nulovým rizikem s výjimkou aktiv nutných k zajištění běžného provozu a s výjimkou ukládání vkladů v bankách, které mají licenci udělenou dle zákona o bankách nebo v bankách se sídlem v členských státech Evropské unie.

Vyplácení vkladů není předběžným opatřením nijak dotčeno.

ČNB jako výkonný orgán dohledu nad finančním trhem po důkladném posouzení vyhodnotila situaci v ERB bank a rozhodla se vydat předběžné opatření a upravit prozatím pravidla pro fungování banky tak, aby v průběhu správního řízení nedocházelo k nevratným ztrátám v případě zhoršení její finanční situace, uvedl mluvčí ČNB Tomáš Zimmermann, který dodal, že do ukončení správního řízení nebude centrální banka poskytovat k věci další informace.

Zástupci ERB bank jsou omezením aktivit centrální bankou překvapeni.

Vyjádření ERB bank

ERB bank obdržela od ČNB dne 8. 3. 2016 dopis, ve kterém ji regulátor omezil v některých jejích aktivitách. ERB nevidí důvody pro taková omezení ze strany ČNB, protože banka je stabilní bankovní institucí a plně kooperuje s ČNB ve všech aspektech regulace. Proto ERB podává vůči rozhodnutí ČNB oficiální rozklad a věří, že se během několika dní bude moci vrátit ke standardní každodenní činnosti.

ERB je také překvapena, že informaci o svém rozhodnutí zveřejnila sama ČNB na svých webových stránkách, aniž vyčkala na reakci ERB. ERB by ráda ujistila veřejnost, že vklady klientů nejsou nijak ohroženy; ERB má dostatek likvidity. Kromě toho, vklady jsou ze zákona pojištěny až do výše ekvivalentu 100 000 EUR.

ERB doufá, že toto rozhodnutí ČNB nemá žádnou souvislost se spekulacemi, které se nedávno objevily v některých českých médiích, o údajné možnosti financování evropských politických struktur ze strany ERB, což opakovaně ERB dementovala.

Vklady jsou pojištěny, spekulace jsou předčasné

Vzhledem k tomu, že ERB bank v Česku funguje na základě licence udělené ČNB, vklady klientů jsou pojištěny na základě české legislativy u Garančního systému finančního trhu, dříve též nazývaného jako Fond pojištění vkladů.

Finanční prostředky klientů ERB bank jsou proto pojištěny do výše 100 000 EUR (respektive ekvivalentu v CZK na jednoho vkladatele).

Situaci v ERB bank monitorujeme a sledujeme opatření ČNB, která jakožto dohledový orgán nad finančním trhem bude rozhodovat o dalším postupu. V současné době však ERB bank poskytuje svým klientům běžné bankovní služby a její činnost je omezena jen ve výše jmenovaném rozsahu. Výplata náhrad vkladů prostřednictvím Garančního systému není nyní aktuální. V případě, že by v budoucnu došlo k rozhodnutí o výplatě náhrad vkladů, je to situace, na kterou jsme standardně připraveni. Garanční systém finančního trhu v současné době disponuje částkou 29,8 miliard Kč, uvedla výkonná ředitelka Garančního systému finančního trhu Renáta Kadlecová.

dan_z_prijmu

ERB bank ke konci roku 2015 disponovala celkovým objemem vkladů ve výši 5,1 mld. Kč. Objem pojištěných vkladů pak dosahoval částky 3,8 mld. Kč. Ke konci roku 2015 banka evidovala vice než šest tisíc klientů, kteří měli otevřeno mírně přes deset tisíc účtů.

ČNB jako výkonný orgán dohledu nad finančním trhem po důkladném posouzení vyhodnotila situaci v ERB bank a rozhodla se vydat předběžné opatření a upravit prozatím pravidla pro fungování banky tak, aby v průběhu správního řízení nedocházelo k nevratným ztrátám v případě zhoršení její finanční situace, uvedl k situaci mluvčí ČNB Tomáš Zimmermann.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je zástupkyní šéfredaktora serveru Měšec.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).